måndag 29 december 2014




Gott fika och julgodis
Annandag Jul var vi bjudna till våra vänner i Kåge och Ingrid hon hade i god ordning dessa goda mackor med en liten blandning av julens goda smaker det blev även en god likör till kaffet.Vi stannade där hela eftermiddagen för dagen avslutades med middag och vi hade ju ingen som väntade på oss därhemma så vi kunde sitta lugnt sitta ner och bara njuta av eftermiddagen.
I går var vi bjudna till min bror och svägerska på julfika Elisabeth hon hade den här vackra ängeln och den fina Orkidén i fönstret.Tänk att dessa blommor har jag inte riktigt tumme med jag förstår inte vad jag gör för fel de som är så vackra men de brukar oftast avsluta hos mig med att inte vilja vara med längre.
Jag har i flera år före jul gjort ett godis som de flesta kan äta av då de inte är allt för söta jag har därför gjort dem i flera omgångar den här julen och haft med dem till de bjudningar vi har varit på under helgen.
Jag har gjort strutar av tapet och lagt godis i dem då jag inte hade några vackra glasburkar att ha dem i men i bland får man ta vad man har och hitta på något.Jag la förstås godiset i en plastpåse och stoppade även ner ett vackert tårtpapper i struten.
Receptet på mitt nyttiga godis kan jag dela med mig av här får Ni det

Mandel och Russin med nougat ca 35-40 stycken
200 gram Sötmandel ,200 gram Russin,100 gram Nougat,100 gram Mörk Blockchoklad

Skålla mandlarna-Man fyller en kastrull med 1/2 liter vatten kokar upp mandlarna och låter dem  sjuda i ca 30 sekunder ta sedan upp mandlarna och ta bort skalet grovhacka sedan dem.Blanda Russinen tillsammans med mandeln i en skål.
Bryt blockchokladen i bitar och även nougaten och lägg dem i en bunke.Man fyller en panna med 1/2 liter vatten.Ställ bunken i eller ovanför vattenytan.Värm upp vattnet på låg temperatur tills chokladen och nougaten har smält.Vattnet får inte koka. 
Slå den smälta chokladen  över mandel och Russinblandningen och blanda i hop allt sedan klickar man ut smeten på en bakpappersklädd plåt eller klickar i knäckformar som sedan ställs svalt.
Lycka till
Nu har vi haft det riktigt kyligt i några dagar i går var det 24 minusgrader och i dag på morgonen har även tempen legat kring 25 strecket så det är lite bistert men himlen är vackert ljus och solen har nu börjat sin väg högre upp på himlen något som känns riktigt härligt.
Jag får önska alla en riktigt fin dag och som vanligt så är det så roligt att ni tittar in på min sida och skriver några rader så tack för det.
 

1 kommentar:

  1. Trevligt med att både göra litet besök och få besök så här i juldagarna.
    Orkideer säger alla att de är så enkla, men inte alltid.
    Låter mums med godiset. Men nu har man satt i sig litet för mycket av sådant. Gott nytt år! / Britt

    SvaraRadera