torsdag 29 augusti 2024

 Sommaren går mot sitt slut

Snart är Augusti månad till ända och den här tiden på året så blommar det fint i trädgården av bland annat dessa så vackra höstflox den här som är lila till färgen är så fin.

I slutet på förra veckan så kom en granne och gav mig ett antal Violrutor som är så vackra och jag fick även en rosen pion som jag tacksamt tog emot. I bland har man tur jag har fått blommor av henne även tidigare som står och växer och ger mig glädje.Bland annat den här


 Vackra röda Kärleksörten som bara blir vackrare och vackrare för varje år som den står i rabatten.

Nu är det även en tid när man kan plocka in av de godsaker som man har i sitt växthus bland annat egna gurkor dem har jag plockat in tidigare av mest.

Just nu så är det mest goda röda tomater som jag plockar in av och det är verkligen så lyxigt  att få göra det.De smakar verkligen mycket mer än de som man köper i vanliga fall.

Vår vackra ros som vi har vid infarten den fortsätter att blomma det är så härligt att vi fortfarande får ha lite sommar och man känner verkligen att man vill hålla fast den ett tag till.

Vi kommer att få regn i morgon något som vi inte behöver för vi har det ganska så blött ,på morgonen när man är ute i trädgården så måste man ha skor typ av stövelkvalité för att inte bli blöt.Jag har på mig stallskor något som gör att jag håller mig torr om fötterna det är mina trädgårdsskor.

Det var lite grann om hur det är här hos mig just nu jag avslutar med att önska alla ett fint veckoslut.







torsdag 22 augusti 2024

 Sensommarblommor och lite annat.

Sensommaren är vi mitt inne i och inom kort så står vi på trappan till hösten vilket jag tycker är en helt ok tid då man får ta hand om trädgården lite extra och kanske förändra på ett och annat ställe.

Jag kommer att skriva upp hur jag har gjort så att jag kan se tillbaka på hur jag gjorde till en annan sommar för det minns man annars inte.


 

Örträskrosen vid husknuten som vi klippte ner förra sommaren den har nu vuxit upp igen och ser friskare ut och blommar för fullt något som är verkligen så trevligt då den är så fin.

Den här dahlian som jag köpte för några år sedan blommar för fullt den här sommaren den behöver väldigt mycket vatten så till en annan sommar ska den få en ny större kruka är tanken men så vacker den ändå är verkligen ett smycke i krukan.

Den här vackert gula rudbeckian den blommar rikligt även den här sommaren den ska få en ny plats där den får komma mer till sin rätt nämligen på framsidan av huset där kommer den att synas och få växa som den vill.

Just nu står där en solros och blommar för fullt men den ska ju bara blomma en kort tid till.

I sommar blommar Brudslöjan mer än vanligt jag skulle egentligen vilja ha den även på en annan plats vi får se om jag ska dela på den men jag vet att även min dotter vill ha ur den så vi får se hur det blir med det.


Min Plymastilbe som jag köpte när jag var på en trädgårdsvisning den blommar väldigt fint och jag är så glad över att ha den i vår trädgård för den är så fin och blommar när andra växter har lagt av.

Vi har fått enormt med äpplen i år och nu är de nerplockade och en del har grannen fått han ska ha dem till älgarna i skogen de var inte av bästa sort vill säga.


 

Av dem som hade en bättre kvalité så gjorde jag äppelmos av som jag ska ha till min lunchgröt som jag äter varje dag.

Just nu så hänger regnet i luften men när det blir sol igen så blir det en tripp till vårt kära sommarhus där vi ska sätta oss på vår altan och  njuta av sensommaren.

Jag avslutar med att önska all ett fint veckoslut.






torsdag 15 augusti 2024

 Vår trädgårdsresa 2024

Den gick i år till Överklinten bland annat men där gick jag inte ur bussen då det regnade och blåste utan valde att vänta tills vi skulle komma till nästa destination som var Sävar och då hade vi turen att ha bättre väder.

I den här trädgården som var helt fantastisk så fanns det här trädet bland annat som de hade klippt på det här sättet och deras vackra Liljor som var helt uinderbara.

Jag frågade hur de gjorde för att få dem så ståtliga och fick svaret att de gödslade dem på hösten.

Här växte även denna så fina Klematis och här var det så otroligt många olika växter planterade efter gångar i trädgården.

Här blommade så vackert röd te mynta och en massa andra gröna växter.

Här var det även fina stengångar och fint klippta häckar samt vackra krukväxter som blommade så här fint.

Som vanligt så får man en hel del tips om hur man kan förändra hemma i sin egen trädgård när man åker i väg och ser hur andra har gjort.

När vi hade sett klart i denna vackra trädgård så åkte vi vidare för att inta lunch till Kvarken fisk beläget i Svartviken som låg utmed havet.Där åt vi strömmingsflundra,kokt potatis,skirat smör och rårörda lingon.Efteråt fick vi kaffe och god kaka. 

Mätta och belåtna så åkte vi vidare till nästa fina trädgård som var i Vännäs här växte det bland annat Alp martorn som hade fröat av sig från grannens trädgård och så här fint växte det där.

Själv fick jag en sådan växt av min granne men i år har jag inte sett till den jag får väl köpa mig en sådan en annan sommar.

Här kunde man få många bra tips om hur man kan göra i sin egen trädgård till exempel med upphöjda rabatter med stenar och blanda med gröna växter av olika slag.Det här var ett bra tips.


 

Här har man gjort en installation med gammalt virke och fina sittplatser blandat med planteringar verkligen så fint.

Här utanför växthuset så växte det en jättefin Afrikas blå lilja och en vacker dahlia.

Den här vackra begonian blommade så här fint i en kruka ett bra tips som jag ska försöka att ta med mig till en annan sommar.

Här var det snyggt och prydligt det var så fint med en portal mitt i allt i hopa och gröna sköna växter som växte runt omkring.


 

När vi hade sett oss mätta på allt vackert som växte i Vännäs så blev till att bege sig till gamla Tväråbäck där kunde vi inta café Tvärsan där vi både kunde se oss omkring för där var det som ett museum och man kunde även köpa garn där bland annat och sedan inta fika.

Där var det kakbuffé för de som kunde fika av alla sorter men de hade även gott fika för dem som inte kunde fika av alla kakor.

Det var lite om vår resa som vi gjorde förra helgen.





 






torsdag 8 augusti 2024

Bilder så här i mitten av Augusti

 

Augusti månad och en av några Solrosor som jag satte fröer av under våren har nu slagit ut och är jättehög säkert två meter.

. På fröpåsen stod det att det skulle växa flera stycken med olika färger på blommorna så vi får hoppas att någon av dem har kanske till exempel en röd färg så det ska bli spännande att se vad det blir.Fin och hög är den i varje fall.


Den här vackert röda krolliljan som jag tror att det är för jag har fått den av en granne är så vacker även den här sommaren och den blir finare och finare för varje år då det blir flera av den.

Dahlian vid vårt sommarhus den är verkligen så enorm med sina stora fina blommor. Den har fått en ny stor kruka i plast där den verkar trivas förträffligt men den kräver en hel del vatten för att göra det.


 

Rosen New Down den har äntligen slagit ut och är så fin mot den röda väggen här får den växa som den vill.



Nu har även Rosenflockeln slagit ut i blom och därmed så har även fjärilarna anlänt förra året så var det olika sorter som kalasade på dessa blommor.Varje sommar så är den lika underbar jag är så glad över att jag hittade den på en trädgårdsdag.

Man måste passa på att plocka in någon bukett medan tid är av sommarens vackra blommor ute i trädgården.Man märker på blommorna att buketterna vissnar lite fortare nu när vi är i Augusti men en del är ju blommor av eternell karaktär så dem kan man ju satsa på.

Vi hade en middags bjudning förra helgen och då fick vi en bukett med bland annat flera dahlior som ingick i buketten  och de är ju så jättefina.

Om några dagar så ska maken och jag i väg på en trädgårdsresa över dagen mot Umeå det ser vi fram emot.

Jag önskar alla ett trevligt veckoslut.



 



torsdag 1 augusti 2024

Augusti månads första dag

Vart tog juli vägen redan är vi inne i en ny månad som är Augusti hur som helst så kom den här vackra fjärilen förbi under veckan och vad den heter vet jag inte men bara att den dök upp gjorde mig glad.

Vi har inte haft så värst många fjärilar den här sommaren och vart de tog vägen på försommaren vet jag inte men roligt nu att de dyker upp igen och de är så välkomna.


Röda studentnejlikor är verkligen så vackra här gör de sig riktigt fint mot den röda väggen.

Även den rosa Studentnejlikan är jättefin den är så dekorativ här tillsammans med Vitpytta bland annat.
 

I den här rabatten så har jag valt att plantera den humle som förut växte  på vardera sidan om vår trappa in till vårt hus.

När vi valde att ta bort den så fick den flytta hit och här trivs den bra och passar väldigt bra här är den omgärdad av olika växter som blommar.

Den rosa brudslöjan har blivit rejält stor här växer den framför den rosa bonica rosen som även den trivs alldeles utmärkt och blommar fint varje sommar.

Jag plockar alltid in av brudslöjan och den är ju så vacker i alla buketter dessutom så brukar jag även torka den och ha under den mörka årstiden.

Den här vackra pimpinellen eller om det är egentligen en blodtopp vet jag inte så säkert men jag har valt att plocka in ett antal kvistar och torka dem.

Stjärnflocka kan man även plocka in av och torka något som jag tänker göra det blir nog en fin kombination i en vas tillsammans med piminell och även brudslöja kan jag tänka mig.

Den gröna liljan den blommar verkligen enormt mycket den här sommaren den har nog gillat den värme som vi hade för ett tag sedan eller kanske den trivs bara så bra just här där den växer.Hur som helst så är den verkligen så fin.

Jag köpte den för väldigt många år sedan för att den var då lite exklusiv och då är det ju bra att den trivs kan man ju tycka.

Det var lite grann om hur det är här hos mig vi kommer att få några dagar med regn men solen kommer tillbaka i slutet på den här veckan har de lovat.

Jag önskar alla ett gott avslut på veckan.