torsdag 7 september 2023

En helt vanlig Septemberdag ute i trädgården                 

Nu har vi inlett första veckan i September och den har varit ganska bra solen skiner och det börjar kännas att vi är inne i första höstmånaden så tillvida att vi har plus femton grader på dagen  än så länge  och luften är en aning krispigare än den varit.

Nätterna börjar bli lite svalare än tidigare och morgontempen är bara några plusgrader nu kan vi inom kort möta en morgon med minusgrader här där jag bor.

Ute i rabatterna så blommar det vidare här har en ny höstflox som jag bytte till mig på en trädgårdsdag  börjat blomma och har en riktigt fin färg.


 


Den hortensia som jag fick till mors dag har blommat hela sommaren och har nu börjat gå in i höstens färger nu hoppas jag att den ska överleva vintern men här kommer den att ha ett tungt täcke med snö så jag tror nog att det borde gå.

Höstgullriset blommar fint i den här rabatten och den är en fin färgklick så här i September.


Den här solrosen har fåglarna planterat och den växer precis som den ska och står här och lyser med sin gula vackra blomma.

Det som växer i den här rabatten de levererar även nu på hösten Funkian har blivit rejält stor pionen har som sig bör blommat klart för länge sedan men det amerikanska älggräset det levererar här växer även rosenplistret.

Dessa nävor de levererar verkligen jag tror att den heter Silkesnäva och den är så fin blir så glad över det som vill blomma återigen den här tiden på året.
I år så har vi åter rönnbär i våra rönnar det hade vi inte förra hösten då de valde att vila från både blommor och bär.

Det är trots allt bra att det finns rönnbär i den jag tänker förstås på våra fåglar som gärna kalasar på dem.


 

Nu har vi klippt ner den här rosen och den ska nu få vila och komma på nytt här har jag satt några vårblommor i form av krokus och tulpaner som får komma nu när det är en så öppen yta.

Jag hoppas förstås på att de ska komma att blomma som jag  önskar vi ska även fylla på med jord i den här rabatten.

Här har jag satt en ampel i en av rönnarna på baksidan av vårt hus det är en enkel dekoration fick den här idèn när vi var på en trädgårdsresa till Norsjö en gång för länge sedan.

På det bord som jag har ställt ut har jag en taklök i en skål av keramik.

Snart ska jag plocka in dekorationerna och ställa in dem i vårt växthus där de får stå tills det blir vår på nytt.

Inom kort ska jag även plantera ner denna växt som saknar namn men som är ganska så dekorativ den ska ner i vårt trädgårdsland och få komma åter ner i den blåa krukan nästa vår igen.

Det är allt lite vemodigt när hösten nu har anlänt och luften blivit lite svalare och man måste städa bort lite grann inför vintern.Det är bra mycket roligare när våren sedan kommer tillbaka och man på nytt får börja med vårplaneringen.

Vi har även varit över till vår granne Kurt vid vårt sommarhus och plockat både svarta vinbär och även lite goda plommon.Det känns bra att ha i frysen och bara plocka upp om man vill göra en paj eller använda till någonting annat eller bara äta dem som dom är.


 

Jag har plockat in av våra tomater i år blev det inte lika mycket som tidigare år men ändå så får vi smaka av våra egna och det är ju ändå en sådan lyx.

Det här är också lite vemodigt när fåglarna börjar flytta och inom kort så far även Sädesärlan tillbaka till varmare nejder men än så länge så är den kvar.

Det var lite om hur jag har det här uppe i Norrland.Jag länkar över mitt inlägg till


Önskar alla ett fint veckoslut.





 



 


 


 




3 kommentarer:

  1. Hej Margareta
    Ja, nå går det mot høst. Det har vært 8 grader som laveste temperatur her denne uken. Jeg har også sett at noen fugler flyr mot sør igjen, og det er litt vedmodig ja.
    Din hortensia har holdt seg fin i hele sommer, og de blomstrer veldig lenge. Det blir spennende å se om din overlever viteren ute. Jeg har dårlig erfaring med akkurat de sortene av hortensia.
    Ha det godt.

    SvaraRadera
  2. Hej Margareta!
    Visst känns det vemodigt att fåglarna flyttar och vi får höst och vinter, men efter det blir det vår igen. Du har mycket fint som blommar fortfarande. Min tomatskörd är inte så stor i år heller, tror att det är det omväxlande vädret som orsakat det. Jag får i alla fall smaka lite egna tomater, men det är inget överflöd. Men de är goda.
    Ha det bra /Marika

    SvaraRadera
  3. Här är det fortfarande sommar. Just nu är det 21 grader och sol, men SMHI har lovat regn - massor med regn och lite svalare - till eftermiddagen. Så det gäller att flytta in plantorna som inte vill bli dränkta under tak på altanen.
    Tidigare hade jag två växter som höll på att dö för ytterkrukorna hade inga dräneringshål, men nu står dom invid väggen under takutsprånget för att få mycket sol och kanske torka upp.
    Men för säkerhets skull ska jag flytta dom plus några till in till soffan helt under tak...
    KRAM.Susie

    SvaraRadera