fredag 19 mars 2021

        Favoriter bland lökväxter


 
Krokus som blommar tidigt på vårkanten måste man ju börja med i veckans tema de är ju så underbart när de kommer då allt ligger framför oss denna så ljuvliga tid på året.
Kungsängsliljorna när de blommar dessa så vackra skönheter nog är det ett under att de har rutiga blommor verkligen ,så fantastiskt kan man tycka det är bara att njuta av dem när de blommar.Naturligtvis så har jag planterat dem både här hemma och vid vårt sommarhus. 
Påskliljorna som jag hade turen att få av min granne för två år sedan och de blommade så fint förra våren.
Jag hade turen att hitta en kruka med  små knölar av Allium på en trädgårdsdag och förra försommaren så kom den med några stänglar och de är ju så dekorativa både när de blommar men även efter.
 
Asiatliljan som jag köpte för några år sedan dem har jag planterat vid vår groventré där de står och blommar en lång tid framåt . De har blivit några stycken så nu får jag ta och dela på knölarna och placera dem på fler ställen något som är ett tacksamt nöje.
Den rosa Krolliljan som jag har skrivit om flera gånger är ju förstås en favorit för den är ju så ståtlig och vacker.Den som jag hittade i ett dike och som ägarna sa att man fick plocka dem där.
Dessa mina rubinröda liljor som jag har fått av en svägerska de är jag så otroligt svag för då de har en otroligt vacker färg.

 
Dessa vackra Liljor med namnet Lollipop var några som jag köpte för väldigt länge sedan och dem har jag planterat på en rad olika ställen då de är så fina.
Jag hade turen för någon sommar sedan att får den här liljan av en granne och den är ju så otroligt vacker däremot  namnet på dem vet jag inte.
Min kavalkad av liljor avslutar jag med Tigerliljan den blommar senare på sommaren och nu har den etablerat sig för den har jag haft i flera år. Jag köpte den i Byske hos Liljas handelsträdgård
 den har inte velat det jag vill nämligen blomma tidigare men nu gör den det.
 
Jag gör som vanligt och länkar över till   TrädgårdsFägring
Nu har vi sol ute och vi njuter av den varenda dag den är framme det droppar från taken och snödrivorna börjar krympa även om nätterna är kalla fortfarande men vi är på rätt väg och det är huvudsaken.
 
Ha det så bra alla som tittar in på min sida.
 
 

 



 

 


 



 


6 kommentarer:

  1. Så fine favoritter du viser! Jeg liker alle sammen og har mange av de selv. Spesielt krølliljene dine er så vakre.
    Ha det godt!

    SvaraRadera
  2. Den röda fådda liljan var väldigt vacker. Många gånger blir de mörkt röda lite för mycket. Den här var gracil och vacker. Visst är det härligt med alla underbara lökar.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  3. Hej Margareta!
    Du har så fina liljor. Nu på våren uppskattar jag krokusen som tittar upp och har börjat blomma. Vi har också sol men lite kyligt fortfarande.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvaraRadera
  4. Så många fina, men jag har ändå ett särskilt gott öga till kungsängsliljan och krolliljan. Kanske för att de passar bra i en lite vildare miljö och är så gracila.
    Ha det gott
    /Anette

    SvaraRadera
  5. Vilka underbara liljor du har! Försökte med såna för massor med år sen, men fick hundratusentals liljebaggar så när dom väl var uppätna så slutade jag plantera såna! Tyvärr!!
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
  6. Må innrømme at liljene ligger mit hjerte nær når det gjelder løkfavoritter. 'Lollipop' er ekstra søt :) God helg!
    /Irene

    SvaraRadera