fredag 17 april 2020


Som balsam för själen

Med den rubriken tänker jag på en gång på  vårt eget smultronställe som bara ligger två kilometer från byn där vi  bor, ett ställe som är ett arvegods.Hit far vi så fort vi har tillfälle här får  man ro och frid.
Huset är över hundra år gammalt och vi har inte behövt mer än bättra på målningen utvändigt och invändigt på några ställen.Kaminen och en annan värme panna eldas i annars finns ett el element men bara inne i köket mer behövs inte för vår del.
Här finns det gamla fönster som troligen är gjorda på ett glasbruk i Yttersfors som fanns förr i tiden i ett närområde.
Maken byggde en altan här för några år sedan och den använder vi här sitter vi nu tidigt på våen och även under sommaren. 
Här finns även en liten glasveranda som är skön att använda om man vill sitta ner en stund för att fika om vädret inte tillåter att man sitter ute.Den har jag  målat om för den användes bara som ett skräprum när vi tog över.


Huset ligger nära skogen men är ändå centralt och det växer Sälg  lite här och där vilket är bra då det finns mat när vårens första insekter och fjärilar vaknar till liv igen så här på våren.
Vid huset så finns det några rabatter här blommar Doftschersminen i den som är nära huset den har vi planterat hit.
I rabatterna fanns det Akleja förstås det är ju en gammal växt som nog alltid funnits på stället för jag har inte planterat hit någon.
Naturligtvis så finns även Torpklockan här och den finns lite här och var på stället en riktig gammal växt och riktigt fin. 
Hansarosor har vi själva planterat hit nere vid vägen där maken har gjort en liten stenmur dem hade vi hemma på gården som häck när vi flyttade till huset.
Jag har även planterat hit en kvist av en Kornellbuske och den matchar så fint med färgen på vårt utedass.
Vi sätter även potatis här maken täckodlar och vi får potatis som vi äter med förtjusning när det blir höst.
Det växer en hel del olika träd runt omkring huset bland annat Rönn som får så fina bär på hösten och blommar så fint på försommaren.

Hägg finns även här och det är så underbart när den blommar och sprider sin doft. 
Här har jag en del krukor som jag fyller med olika sommarblommor dit hör Ringkrage och Tagetes bland annat.
Det var mitt bidrag på veckans tema som jag
naturligtvis länkar över till  TrädgårdsFägring

Nu har det börjat kännas som vi har våren på gång då solen skiner och det är plusgrader, men vi har nyligen haft snöstorm och nu hoppas jag att det var kulmen på den här vintern.Nu njuter vi av det som händer ute i rabatterna för de har börjat tina fram och det börjar spira lite här och var trots allt
.
 Ha det riktigt bra alla som tittar in på min sida.
 



















.





4 kommentarer:

  1. Vilket litet drömtorp, det förstår jag verkligen att du trivs där. Jag kan känna hur jag andas lugnare bara av att se dina bilder!
    Ser också att du liksom jag och en del andra har problem med bilder, hoppas att det är något tillfälligt problem hos blogger som ordnar sig automatiskt.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. Hej Margareta!
    Ert torp är så fint, men det ser ut att rymma en hel del. Underbar doftschersmin, det måste jag skaffa mig en ny. Den jag har står helt fel, men törs inte flytta på den.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvaraRadera
  3. Så fint ni har det och vilket mysigt torp. Bra att det ligger så nära. Glasverandan var så fin - tänk att ha en sån.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  4. Hei Margareta!
    Det må være deilig å ha et sånt sted å komme til.
    At det i tillegg ligger nær der dere bor er jo et pluss:-)
    Takk for omvisning og fine bilder!
    Ha en fin uke/Eirin

    SvaraRadera