onsdag 25 september 2019


Höst i min trädgård
Höstdagjämning hade vi Måndag den här veckan och vi vaknade upp den morgonen med 5 minusgrader nu är det definitivt höst i min trädgård. 

Jag hade inte tagit in mina Dahlior så de var riktigt vissna och ledsna men knölarna mår ju bra och det är viktigast.Nu har de fått gå i vila i ett kärl med torr sand som en härlig filt över sig.

Ute i trädgården så har Rönnen mycket bär även denna höst  och de är så vackra. Det kanske blir mycket snö även den här vintern, om det nu gäller det här med rönnens bär mängd vill säga.Jag tar hellre det än isgator faktiskt.
Potatisen är upptagen och vi fick bra med potatis den här hösten och det är så gott med färsk kokt potatis, men även kall kokt potatis med smör på det kan man äta för det är en riktig delikatess.

Dessutom så är den kokta kalla potatisen mer hälsosam då sockret inne i potatisen har omvandlats till en långsam kolhydrat.
Jag har bytt ut Tagetes mot en vit Ljung och pyntat med mossa det tycker jag blev en fin prydnad på väggen som håller sig över vintern.
Kärleksörten jag har i vår trädgård har börjat bli rosa och det är trevligt att ha någonting som ändå har kvar lite energi för att blomma.
Solrosen som fåglarna har planterat den har äntligen slagit ut visserligen med en viss tvekan, men ändå  och den är så fin med sin gula kulör.
Violerna de tvekar inte utan blommar utan att bry sig om kalla nätter de är en av mina största favoriter med sin energi och de är ju dessutom så söta. 

Den röda Röllekan som jag lyckats ha kvar nu i flera år den blommar för fullt vilket jag är så glad över.
Hade turen att få dessa så fina röda pelargoner av vår grannen Valda hon hade inte plats att övervintra dem och skulle slänga dem i sin kompost så jag tog tacksamt emot dem. Nu gäller det bara att övervintra dem så de lever till nästa sommar.
Inom en snar framtid så får man sätta ut mat till dessa små individer de brukar komma och sätta sig på fönsterblecket och  titta in det är deras sätt att tala om för oss att nu är tiden inne att få lite extra godsaker.
Gå gärna in på TrädgårdsFägring 
för jag kommer att länka över mitt inlägg dit.

"Sörj inte över att sommaren är slut.Njut i stället av den vackra naturen utanför din knut."

Det här var allt för denna gång väl mött igen nästa vecka och njut av hösten fina dagar.









4 kommentarer:

  1. Hei Margareta.
    Om det stemmer med mye snø når det er mye rognebær, blir det masse i vinter. Greinene er så fulle av bær at de bøyer seg av vekta..
    Her får vi frost først i neste uke, men alle pelargoniaene er tatt inn.
    Så fint at du fikk et par til av naboen.
    Nyt høstdagene/Eirin

    SvaraRadera
  2. Hej Margareta!
    Minns från min barndom att det var mycket snö och mycket rönnbär, soliga fina dagar. Håller med dig, det är bättre med snö än slaskväder. De små violerna är också mina favoriter, de poppar upp lite här och där. Vi får inte glömma fåglarna, men de knackar på rutan om matarna är tomma.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  3. Har också hört att kall potatis har långsamma kolhydrater - det gillar jag. Krukan med den vita ljungen och mossan blev väldigt fin.

    Ha en fin söndag! Carina

    SvaraRadera
  4. Krukan med vit ljung och mossa var underbart vacker! Igår och idag har jag faktiskt gjort lite nödvändiga jobb i trädgården. Kanske inte så kul nu på hösten, men.....
    KRAM/Susie

    SvaraRadera