fredag 29 juli 2022

 Vår trädgårdsresa det här året


 Vi har varit på trädgårdsresa i tre dagar under veckan vi åkte buss med vårt trädgårdssällskap.Färden gick först till Örnsköldsvik och till Ravesta trädgård som ligger fem kilometer norr om Örnsköldsvik.

Här har Carina Holmström tillsammans med maken byggt upp denna så fina trädgård hon har fått till och med årets pris som årets eldsjäl för det.

Här var det en trädgård med berg i dagen  stort urval av träd och  fruktträd buskar och perenner och vi fick titta på hur fantastiskt det kan bli när man bygger upp sin trädgård där man har ett berg som underlag.


 Här fanns det olika växter att titta på de här Riddarsporrarna var fina att beskåda.

Den här vackra Klematisen var bara en av många fina växter.

När vi hade varit här och botaniserat i en mycket fin trädgård så begav vi oss till vårt hotell som var Clarion hotell Winn i Gävle där blev det att installera sig och sedan inta middag.

Dag två så begav vi oss till Ockelbo och Wij trädgårdar som var huvudsyftet med vår resa.

När vi kom till Ockelbo och Wis trädgårdar som var huvudmålet för vår resa.Wij säteri med anor 350 år tillbaka i tiden,såldes 1996 och Wij säteri i Ockelbo AB tog 2000 kontakt med Lars Krantzoch bad honom skissa på en trädgårdsanläggning där börjar historien om Wij Trädgårdar.
 


Här kunde vi se en stor rabatt med olika dahlior den här var en av de vackra .

Vi var även och gick till skogens trädgård där fanns denna installation med vatten i mitten .

När vi vandrat runt och tittat på både en smedja och odling av grönsaker samt alla vackra blommor som fanns där så gick vi in i detta fina hus där vi bara satte oss ner vid ett dukat bord och blev serverade en god lax med potatisstomp till lunch.

När vi fått i oss lunch så begav vi oss i väg med vår buss till Valbo och handelsträdgården där vi blev bjudna på blåbärspaj och kaffe till eftermiddagsfika.Här var det många som gjorde växtinköp.

De som håller i denna butik började ett nytt projekt  2017 och året därpå deltog med en idéträdgård "gråtande pomona" på nordiska trädgårdar och fick en silverplacering.

Under hösten samma år så tar Eva hem ett silverpris med sitt äppelsmör "från svensk matverk".De är två som är riktiga idesprutor Eva och Anette.

De samarbetar med Blomkvist plantskola som är välbekant.

Sista dagen på vår resa så stannar vi till i Iggesund och får vandra omkring i en liten villaträdgård med perennrabatter och otroligt mycket kreativitet som jag gillade väldigt mycket.En otroligt duktig konstnär bor här det syns tydligt och det gäller inte bara trädgården.

Här kunde man se många kreativa lösningar som detta med armeringsjärn och vanliga kvistar som både är  enkelt och även snyggt.

Här fanns en hel del rabatter som var upphöjda och kantade med stenar.

Överallt i trädgården så fanns det egengjorda gjutna betongfat och dylikt som var så dekorativa .

Efter lunch den sista dagen så går färden vidare till Salsåker och Monica Cottage garden där vi blir bjudna på kaffe och gofika innan vi går runt i trädgården där de förstås finns en hel del vackert att titta på .Här ser man vackra vita liljor framför en vacker tall.

Här vid höga kusten så är det otroligt kuperat så även här i denna trädgård här finns en fin utsikt men det finns även planteringar i hela trädgården.

Här fanns även en vacker damm högst upp vid huset.

När vi sett allt det vackra i denna trädgård så placerade vi oss i bussen för färd till Ö-vik för en avslutande god middag på en Italiensk restaurang. Där vi fick god potatisgratäng fläskfilegrillspett,grillade grönsaker.

Om man sammanställer denna resa så har det varit jättetrevligt och vi hade väldigt fint väder under de tre dagar som vi var ute på resa.

Jag avslutar som vanligt med att länkar över till TrädgårdsFägring

Jag avslutar med att önska alla en fin fortsättning på veckan. 


 
 







 


 






 

 






5 kommentarer:

  1. Det må være flott å dra på slik tur for å se på andres hager. Få noen ideer til sin egen hage og samtidig beundre hva andre har fått til.

    SvaraRadera
  2. Så flotte hager dere besøkte. Å besøke andres hager er veldig inspirerende. Jeg vet ikke hva jeg gjør galt her men jeg får ikke riddersporer til å trives her. De du viser var veldig fine.
    Ha det godt.

    SvaraRadera
  3. Vilka fina trädgårdar ni besökte. Alltid kul att se vad andra gjort och få inspiration till den egna trädgården. Spännande också att se Wijs trädgårdar!
    Verkar ha varit en välplanerad och trevlig resa.

    Ha det gott! Ulrika

    SvaraRadera
  4. Hej Margareta!
    Det låter som en riktigt lyckad utfärd, med så många trevliga trädgårdsbesök. Ljuvliga riddarsporrar och vackra utsikter. Ser ut att ha varit variation på trädgårdarna, och fina allihop.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvaraRadera
  5. Vilken härlig resa och fina trädgårdar. Kul att se bilder från mer nordliga zoners trädgårdar. Sen fick jag googla äppelsmör. Har aldrig hört talas om det förut :)

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera