torsdag 17 februari 2022

 Favoritplatsen

Jag har tolkat veckans tema så här, för mig så är det vårt gamla torp eller sommarhus man får kalla det vad man vill ett ställe där man får njuta av lugn och ro. Här är vi ju mest på  sommaren åtminstone jag då kan jag säga för min man har ju sin ved här som han arbetar med.Huset  är ju över hundra år gammalt och det är ett arvegods samt ett släkthus då min mans släkting har byggt upp det.

Vi har haft det i över 30 år och vi har därför hunnit sätta vår prägel på stället då vi har gjort en del planteringar men även fixat till inomhus med lite målarfärg.

Den här bilden har jag visat förut det här är delar av ett litet kök som är omgjord då det här var kammare förut.I Maj brukar jag städa ut vintern inför sommaren det känns mycket trevligare att vara här då är min känsla.Jag har såpa i vattnet och då doftar det gott och känns rent inför sommaren.

 

Eftersom det inte finns vatten indraget så hämtar man vattnet i brunnen utanför och värmer det på spisen och diskar för hand som man gjorde förr i tiden.Elektrisk ström har vi däremot här.

 
 Det finns även en liten glasveranda här när vi tog över så målade jag här inne och gjorde det mycket mysigare vi köpte även hit möblerna och målade dem.
Det är så mysigt att sitta här inne den använde vi mera när vi ingen altan hade men om det kommer en rejäl åskskur så kan man sätta sig här det har vi gjort och det är så mysigt.                      


 Maken byggde en altan för ett par år sedan så nu sitter vi här åtskilliga timmar under vårvintern, våren sommaren och även hösten,markisen gör att det kan även komma en regnskur det gör inget och är ett bra skydd för solen.

Vid huset så finns det Hägg planterad och på försommaren då den blommar så är det så härligt och den sprider en underbar doft och passar så bra just här.

Nere vid vägen där det är ganska så mycket trafik så har jag planterat den här Bergrosen som är en riktig prydnad när den blommar, den är otroligt villig även att sprida sig.Under hösten så sågade vi ner den ordentligt så den får komma på nytt,men den är som ett smycke vid vägen.

Den här dagliljan den växer i samma rabatt som Bergrosen även den är så vacker med sina gula blommor och den blommar varje sommar

Strandiris har jag i samma rabatt och i bland så blommar den så här vackert jag hoppas att den kommer att visa sina vackra blommor även nästa sommar.

Här har vi även ett trädgårdsland där vi brukar sätta potatis, morötter och nu även vitlök och jordärts skocka.

Det fanns även en rabatt vid huset när vi tog över och där har jag planterat den rutiga kungsängsliljan som blommar varje vår r så här fint.

I rabatten har vi planterat  en doftschersmin som blommar och sprider sin doft.

Förra sommaren hade en trast byggt sitt bo här och den hade inte valt det bästa stället för den blev oroad varje gång vi skulle gå in i huset och vi kunde inte heller välja plats att kanske sitta uppe vid huset för det bestämde den. 

Nu bodde den inte så länge här bara tills dess att dess ungar hade blivit flygfärdiga.

I samma rabatt blommar även den vackra Aklejan vissa somrar ser den ut så här och vissa ser den ut på något annat sätt.Den här har kommit hit självmant jag tror att någon före mig har planterat den här.

 

Vi har även planterat Hansarosor lite varstans här i trädgården som kommer från vår häck som vi tog bort hemma på gatan inne i vår by.Här passar de förträffligt och blommar flitigt.
 

På våren så fylls det här diket med vatten och då porlar det så fint det här diket har maken plockat fram för den hade växt igen när vi flyttade hit.I området finns det en myr varifrån vattnet rinner ifrån.




Då huset ligger  alldeles intill skogen så är det så vackert vid midsommartid när förgätmigej blommar här.

På altanen så har jag planterat i krukor bland annat den här som är rejält stor och som det alltid blommar Tagetes i.

 Här på brotrappan har jag alltid en kruka med en del blommor som till exempel Ringkragen och Tagetes.

 Även här på trappan till vårt utedass får det stå en stubbe med en kruka med blommor på.

Det här var min tolkning i veckans tema Favoritplatsen för det är precis vad det är ett ställe där det är lugn och ro och en massa fågelkvitter.

Jag gör som vanligt nämligen länkar över till 


 


Ha det nu så bra alla som tittar in på min sida jag önskar alla  ett härligt veckoslut.


















 


 

10 kommentarer:

  1. Jeg forstår godt at dette stedet er en favotittplass hos dere. Så fint det er der. Hansaroser er så vakre, og de dufter også så godt.
    God helg!

    SvaraRadera
  2. Hej Margareta!
    Vilket fint ställe ni har, kan förstå att det är favoritplatsen, med en fin trädgård och nära naturen. Du har också fina planteringar. Vackra rosor och andra blommor. Snart kan ni sitta och njuta på altanen igen.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika,tack för det i nästa månad börjar vi åka dit och njuta av en sol som skiner och fika utomhus./Margareta

      Radera
  3. En utrolig fin plass! Ren idyll. Vakre roser også :)
    God helg!
    /Irene

    SvaraRadera
  4. Det låter som ett härligt långsamt liv på torpet med vatten i brunn istället för vattenkran. Och visst luktar det gott efter en städning med såpa.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns helt rätt att städa med såpa i ett så gammalt hus och det sprider sig en ren doft efter en sådan städning./Margareta

      Radera
  5. Vi skulle alle hatt et torp i Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här i vår by är det ett antal norrmän som har köpt gamla hus och renoverat,så du är välkommen hit/Margareta

      Radera
  6. Such beautiful images.
    www.rsrue.blogspot.com

    SvaraRadera