tisdag 13 november 2018


Fröställningar

Den här veckan är temat fröställningar nu är jag inte ute och fotar så mycket fröställningar men några bilder finns det ändå där även de finns med.
Pionvallmo  tackar jag inte nej till just därför så ser jag till att alltid ha dem i mitt frö förråd.
Den vinröda Pionvallmon är så otroligt fin med sin vinröda färg och även dess gråa bladverk är vackert tilltalande. När det gäller Vallmons vackra frökapslar så brukar jag plocka in av dem för annars kan de gärna bli väldigt mycket av just den blomman och man vill kanske inte ha dem överallt även om de är vackra
Vallmons vackra frökapslar och som innehåller så otroligt mycket fröer och som ger så vackra blommor nog är det ganska så härligt ändå att det kan bli så. När man håller på med trädgård så blir man många gånger förundrad över hur naturen beter sig och hur den berikar oss.
Ringblomman den vill man ju gärna ha  men förra sommaren hade jag inte riktigt tur med dem då det misslyckades med frösådderna på dem. De gånger man inte lyckas så kan man ha turen att hitta dem på en trädgårdsdag vilket jag gjorde på försommaren och har nu sparat fröerna och ska så klart så dem till nästa säsong.


Den här vackra Rosenskäran som jag köpte fröer av för några år sedan den vill jag så klart  även ha i någon rabatt eller kruka.
Malvan Mikaela  som jag är så förtjust i brukar jag alltid plocka in fröer av vill inte vara utan denna så vackra blomma.Jag fick det första exemplaret genom en trädgårdsresa som vi gjorde till Lycksele en gång för några år sedan där den fanns i en trädgård vi besökte och ägarinnan dela snällt med sig av fröerna.
Bolltistelns vackra blommor när den övergår till fröställning så ser den ut nästan likadan så fin. En växt som man kan ha glädje av även under vintern för blommorna kan man ta in och ha som torkad och den håller sig så fint i flera år 
Det gula Viol Kungsljuset  på den här bilden är det både frökapslar och blommor. Den har jag inte planterat det har nog kommit med någon fågel men vacker mot den röda väggen är den ändå.

Ringkrage och Tagetes vill jag så klart ha varje sommar de har blivit favoriter dem plockar jag fröer av varje höst.
Här har vi ännu en till  nämligen Allium som är vacker med sina fina blommor men även fin som fröställning då den ser nästan likadan ut men då utan färg.Denna hittade jag på en trädgårdsdag med Trädgårdssällskapet.
 Det var allt från min min fröställnings kavalkad för den här gången och avslutar med ett citat som passar "Alla morgondagens  blommor göms i det frö som sås i dag".
Jag avslutar med att länka till  TrädgårdsFägring

Önskar alla en fin fortsättning på veckan. 

                                

                             









 
















8 kommentarer:

  1. Gillade verkligen ditt sista citat! Och att du visade så många vackra blommor!! Jag - eller rättare sagt några frön jag skickade till mina vänner i kalifornien - råkade illa ut. Vännerna var här på besök och då blommade mina pioner `Danish Flag´ i rött och vitt och dom blev otroligt imponerade. (Dom som har så vansinnigt mycket att välja på!) Så när fröerna var klara så skickade jag ett brev med fröer till dom - det kom aldrig fram. Dum som jag var förstod jag ingenting utan skickade ytterligare ett brev - det kom inte heller fram! Nu vet jag bättre, det var tullen som la beslag på fröerna. Dom trode ju att det var opiumvallmo!! Så det blev aldrig några `Danish Flag´ hemma hos dom och jag har inte heller några tyvärr!!
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
  2. Skla naturligtvis vara VALLMO `Danish Flag´, inte pioner!!!
    Susie

    SvaraRadera
  3. Hej Margareta!
    Så fin Vallmo, vacker färg på blomman, och kapslarna är mycket dekorativa. Din Malva är fin, det är en favorit, har den i vitt och rosa, de frösår sig själva. Köpte en annan variant, som växer på höjden precis som din, men pärsikofärgad. Den lever men har inte fått se den i blom. Ute är det riktigt grått idag.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  4. Vallmokapslarna är värda att odla vallmo för även om de inte skulle blomma - om det nu hade gått. Ringblommorna är också ett fint val - tycker att fröerna när man sätter sig och tittar noga på dem så är variationen så otroligt stor.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  5. Utrolig fin farge på peonvalmuen. Ja, frøstanden er også fin på den! Malvaen min er så snill at den sår seg selv ute der den vil være.
    Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  6. Ja visst är vallmokapslar en alldeles egen "division". Dekorativa, skulpturala med så läcker silverton på skalet.
    Ha det gott!
    /Anja

    SvaraRadera
  7. Jag är urdålig på att samla in frön, men när det nån gång händer och jag sår några som tar sig så är man ju överlycklig!
    Idag fick jag däremot ett brev som innehöll 3 olika sorts palettblad - som blivit favoriter efter i somras när jag "råkade" plantera tre sorter i en stor kruka och hade på altanen. Mina gäster tyckte dom var det snyggaste av alla ina olika "sommarblommor" så numera bor dom i växthuset och jag har 9 varianter! Men det finns 100-tals!!*fniss*
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
  8. Very nice post really ! I apperciate your blog Thanks for sharing,keep sharing more blogs.

    ดูหนัง

    SvaraRadera