fredag 20 november 2020

                             Favoriter bland ätbart

Veckans tema är som det står i rubriken och Temynta är jag så klart glad över att jag har och den här röda varianten är extra fin.Den kan man ju använda till te något som jag inte har testat ännu.Förra sommaren så stod den inte blommade särskilt mycket men jag hoppas att den ska komma igen till nästa sommar.

Funcia i trädgården är en riktig favorit och av dem finns det olika varianter och jag har flera av dem då de är så fina att sam plantera med. Även de går att använda i matlagning.Hela plantan kan man använda det går jättebra att ha den i en sallad.Något som man kanske ska testa till sommaren.
Ringblommor måste ju bara finnas åtminstone i vår trädgård och de är ju så användbara dem kan man ju ha i en sallad samt göra sin egen ringblomsolja.
 Recept finns på den här länken  Så gör du ringblomsolja | Passion för hälsa
 
Dem kommer att finnas även nästa sommar i vår trädgård jag har både låtit fröställningarna vara kvar ute några stycken men även sparat fröer av dem.Spännande att se om det blir någonting av fröställningarna.

 
Kungsljus är en så vacker växt jag har både det vita franska Kungsljuset och den gula varianten. de är så vackra tillsammans med andra växter.Den går även att använda i en sallad åtminstone kronbladen.
Kärleksörten är inte bara vacker utan även den kan man använda i en sallad den ger en lite syrlig smak säger de som har testat använda den.
I det här sammanhanget så får man inte glömma Rosor de som ger oss så mycket vacker fägring samt även underbar doft.Det är en komplett växt kan man säga och går att använda på många olika sätt och dess nypon som kommer efter blomningen och som man kan använda om man vill och göra en god soppa nyponsoppa på.
 
När man går igenom vilka växter som finns i trädgården så är det väldigt mycket som går att äta och något som man borde man mycket oftare nu när man vet. 
Mitt inlägg kommer jag i vanlig ordning att länka över till 
TrädgårdsFägring
 
Nu har vi fått vitt på marken och i dag skiner solen och det är så vackert hoppas nu att den ligger kvar till nästa helg då vi har advent.Ha det gott alla som tittar in. 

 



 

 


5 kommentarer:

  1. Roliga och annorlunda tips på ätbart. Sånt man inte tänker på men som man har. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  2. Så vakker blomstring i dagens post! Har bare forsøkt ringblomster i salat, veldig dekorativt! Og roser selvsagt, som gele, suppe, ja til og med nypevin, som bestemor brukte å lage. Ha det fint! /Irene

    SvaraRadera
  3. Hej Margareta!
    Det finns många växter man kan använda som ätbart, jag är nog ganska dålig på att prova. Min temynta såg lite torr och tråkig ut, kanske den behöver mer vatten, tyckte den tog sig när det blev blötare.
    Ha en fin söndag /Marika

    SvaraRadera
  4. Visst finns det mång växter i trädgården man kan äta - fast jag ska i ärlighetens namn tillstå att jag är extremt försiktig.
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
  5. Spännande tips - temynta och hosta visste jag men har inte prövat trots att jag har tillräckligt många hostor för att pröva. Kanske för jag har vanlig sparris planterad.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera