måndag 30 maj 2016




 Försommarvackert
Löjtnantshjärtats tid är här nu och blommar troget de har stått på samma plats i flera år och blir fler och fler de är så fina tillsammans med randgräsets vackra skira gröna och vita blad. 
Mosippan finns planterad i samma rabatt även den är vacker den har jag hämtat på en trädgårdsdag.Jag är ju med i en trädgårdsförening där vi har träff en förmiddag på försommaren och tar då med oss av våra växter som vi vill dela med oss av till andra. I gengäld så hämtar man hem nya växter som någon annan vill  lämna ifrån sig.Vi betalar inget för växterna utan det är gratis och Ni kan tänka Er att man inte vill missa den här förmiddagen jag har hämtat åtskilliga växter helt utan kostnad för man betalar bara medlemsavgiften.Jag brukar även köpa lotter och har många gånger haft turen att vinna förra försommaren så vann jag en Rudbeckia.
På vårt torp så blommar Rödbläran även den är söt med sin rosa färg. Vart den kommer ifrån från början förtäljer inte historien utan den finns bara här och är en trogen växt och naturligtvis alltid välkommen då den blommar på försommaren .
Den vilda Förgätmigej finns förstås även på vårt sommartorp och de blir det bara fler och fler av den är ju så villig att föröka sig och här passar den otroligt bra och här får den göra som den vill.
Vår Blodhägg blommar ju för fullt och då måste man passa på att ta in några kvistar både för att den är så vacker och dess doft är förförisk.Jag är förvånad att den står så pass länge i vas som den gör och även förvånad över att jag inte känner av den i form av allergi för det har jag gjort tidigare somrar.
Man kan inte annat än njuta för fullt av den årstid vi befinner oss i och just nu så har vi sommarvarmt sitter ute på morgonen och intar frukost i bland får man vara med om att beskåda Skator som slåss förmodligen så är det någon fin fru som de slåss om vad vet jag.

Önskar alla en riktigt fin försommarkväll






fredag 27 maj 2016








Grand final
I Blommig fredag
Den här vackra Vivan den har nu blommat ut och säger tack och farväl för den här Våren som det är med det mesta som är säsongbetonat så tar det slut men kommer oftast tillbaka och då är den så välkommen på nytt,. 
I stället så är det andra blommor som tar vid som det vita Fänrikshjärtat en blomma som jag gillar på grund av att den blommar så länge hela sommaren nämligen jag har även den som är rosa och även den är fin.
De vackra och välkomna Krokusarna har även de börjat vissna beror förstås var man har dem på en del ställen kan de kanske dyka upp och glädja oss med sin vackra färg.Dessa som man blir så glad över för när de kommer så har man haft brist på fägring ett långt tag.
Vitsippan den som är så söt den har även den gjort sitt men den vill ju så gärna vara med flera gånger så den kommer helt säkert tillbaka igen nästa vår och gör mig glad igen .
Vi säger förstås välkommen till försommaren som är i antågande i vår trädgård så blommar just nu vår Blodhägg och det sprider sig en underbar doft på långt håll och man blir lycklig varje år som den slår ut för då börjar en otroligt härlig tid. Det här var mina bidrag och min tolkning av dagens ämne men gå gärna in på den här sidan där finns fler tolkningar.
http://blandrosorochbladloss.blogspot.com/ 
Det har som vanligt varit trevligt att vara med även den här gången i Blommig Fredag nu ska man gå ut till sommaren och fota och samla fler vackra bilder för framtida teman.

Önskar alla en fortsatt trevlig Fredag













måndag 23 maj 2016






En helt vanlig Måndag i Maj
Ute i trädgården så håller rabatterna vakna vid liv ordentligt en del växter har gett upp men de flesta har överlevt.Nedanför vårt köksfönster så blommar de svenska färgerna den gula Vårkragen som är så fin och Pärlhyacinter med sin vackra blåa kulör och som kommer både här och var.Hittade en Pärlhyacint på vårt torp i ett dike så i bland så har knölar följ med jorden på något sätt och hamnat på oväntade ställen jag lät den sitta kvar för ett annat år så blir där fler och då får diket även blomma vårvackert i blått.
Den här vackra rutiga mamsellen den hittade jag även på vårt torp på ett ställe som jag absolut inte hade planterat någonting så den flyttade jag så nu står den i en rabatt och blommar så här fint.
Jag har köpt mig en Ramslök tänkte att det är roligt att prova någonting nytt som man kan använda i matlagning jag hoppas förstås att den kommer att trivas i vårt norrländska klimat.Jag ska ge honom lite vedaska då blir den nog glad.
Dessa ting är mina absolut bästa vänner just nu för de används i stort sett varje dag när jag rensar upp i mina rabatter. Det är även bra att ha någonting på hjul som jag kan dra och  frakta bort mitt ogräs eller torra kvistar som det finns gott om efter vintern.
Den här Mozarella salladen måste jag få delge Er receptet på den gör vi varje helg när vi äter grillad mat och den är så enkel och god.
 Man behöver;

1 litet Isbergssalladshuvud men man kan även ta ett halvt större det brukar jag göra eller någon annan sallad
2 tomater,
1/2 Gurka,
120 gr Mozarella,
1/2 Rödlök,
1 Matsked Dill (kan uteslutas),
2 Matskedar Olivolja,lite havssalt.
Man hackar allt och blandar till en sallad.

I dag på morgonen har vi fått regn men det är en skön temperatur ute så jag ska åka i väg till vårt torp och måla klart vårt uthus.Nu när man har fått lite mer värme så tinar man upp inombords på något vis det är verkligen skönt att vi går snart in i den första sommarmånaden synd bara att tiden rinner i väg allt för fort.

Önskar alla en riktigt fin Måndag i månaden Maj
 
 

 
 
 

fredag 20 maj 2016







Därför älskar jag
i dag i Blommig Fredag
Jag älskar Rosor och Polkagrisrosen har jag pysslat om lite extra och det har gjort att den nu har vuxit rejält. Den har även blivit flyttad till en soligare plats i trädgården och just därför så hoppas jag att den nu ska glädja mig i sommar med sina otroligt vackra blommor för det var ett tag sedan den blommade nu.Tur är då att det finns andra Rosor i vår trädgård som blommar desto mera men jag skulle bli otroligt glad om den gör som jag vill.
Vackert blommande Äppelträd är även det något som jag älskar och snart så börjar vårt Äppelträd att slå ut i blom ännu en gång och då får jag på nytt gå och snusa i dess blommor och känna den ljuva doften som just Äppelblommor har.
Doftpionens underbara doft och dess maffiga blommor är även det en högtidsstund när de slår ut i blom även det är någonting som jag älskar.

Det här att ha en trädgård att pyssla om är ju så underbart jag njuter varje stund som jag får ta hand om den .
När man får gå ut i skogen på en skogspromenad är någonting som jag gör i stort sett varje dag det är så rofyllt att få göra det och en ynnest att bo nära den så därför älskar jag att få vara där.
Vårt torp som jag har berättat om tidigare är även det ett ställe som jag älskar att få fara till och njuta av.
Det här var mina bidrag i dagens tema i Blommig Fredag gå gärna in på den här sidan http://blandrosorochbladloss.blogspot.com/ där får Ni se vad andra har för bidrag i dagens ämne.

Önskar alla en trevlig fortsättning på dagen.
 
 
 

 

tisdag 17 maj 2016





                                                          En del nyheter
Sibirisk Vallmo blev ett inköp i Fredags när vi var ut på en tripp med våra vänner Ingrid och Lars-Olof de bjöd oss nämligen på lunch.  I närheten där vi åt så fanns en blomsterbutik och där gick vi  in och botaniserade en bra stund våra män de gjorde sig en egen utflykt under tiden.Dessa juveler fanns utanför butiken i krukor och naturligtvis så vill man ju ha dessa i trädgården de lyser upp med sin vackra röda färg..
Den här blev även min för jag hade ju varit in i butiken för en vecka sedan och köpt blommor till en middag vi skulle på men då kom jag inte på att köpa dem.Jag hade tur att det fanns kvar så därför så  passade jag på har satt dem i en rabatt där jag tror att de kommer att trivas.Jag tycker att de är så vackra och lite originella med sina vackra blommor.
Den här söta annorlunda vasen kunde jag inte motstå och hade även turen att få med mig lite blommor i den som var lite "handelsgotta" som ägarinnan sa, sånt blir man ju glad över.
För ett tag sedan när jag var in på Granngården så hittade jag Rölleka, i krukan var det både röd och gul Rölleka och båda är jag intresserad av.Jag har haft som Ni ser på bilden en röd som var så vacker men den har inte överlevt något som jag tycker var lite konstigt då de hör till en sort som brukar klara sig.
I bland så är det svårt att hålla reda på vad man har planterat särskilt om man som jag den här gången missat att märka upp krukan, men häromkvällen fick jag en aha upplevelse när jag kom på vad som fanns i krukan .
För någon vecka sedan fick jag tips av en granne att man kan plantera majskorn i en kruka och då får man ett vackert gräs som man kan ha i trädgården och det är just vad det här är det ska bli intressant att se hur det gräset ser ut.
 I dag har vi kyliga vindar även om termometern säger att det är plus elva grader inte direkt att det känns så och det ska bli ännu kyligare och vi ska även få regn det däremot behöver vi.

Önskar alla en riktigt fin Tisdag







fredag 13 maj 2016





 Min vårfavorit
är temat i dagens blommig Fredag
Tibasten när den kommer med sina rosa blommor som är till glädje både för mig och alla Fjärilar, jag behöver den för någonting vackert att titta på och Fjärilar och andra små kryp behöver den för dess nektar.
Vitsippan förstås den är jag glad över att ha i trädgården både hemma och på vårt torp den är absolut en favorit och just nu så blommar den för fullt.

 Häggen när den kommer med sina ljuvligt doftande blommor och just nu så är den på gång tack vare en varm väderlek under en period.En doft som jag verkligen älskar önskar att man kunde stänga in den i en burk och plocka fram och dofta på under vintern.
Fjärilarna på våren som kommer fram när det blir lite varmare som till exempel den här Sorgmanteln den är så vacker här syns den tydligt mot den vita Björkstammen jag har sett  även  Citronfjäril och Nässelfjäril de är verkligen naturens juveler.Citronfjärilen ska enligt en botaniker inte finnas i vår region men nu gör den det troligen för att vi har fått mildare klimat.
Lungörten som just nu blommar för fullt den här är även en av mina absoluta favoriter ja det finns många gå gärna in på den här sidan http://blandrosorochbladloss.blogspot.com/  så hittar Ni fler godbitar i form av vårfavoriter.

Önskar alla en riktigt fin Fredag








tisdag 10 maj 2016






Lite Majblommor och en del annat
Så glad jag är över att ha denna fina Gullviva i trädgården har fått den av min granne för något år sedan och jag är även glad över att den har blivit lite större i omfång under tidens gång.Har haft den gula varianten men vet inte vart den tagit vägen har jag tur så kanske den dyker upp någonstans i trädgården.
Den här otroligt vackra Lungörten den har nu börjat blomma och sedan när blommorna har blommat över så är den  jättevacker enbart med sina blad, sådana blommor gillar man som har två vackra sidor.Vi har ju haft ett fantastiskt väder en period så det gör att det mesta har tagit fart i rabatterna vilket har varit underbart att se, en hel del tid har gått åt till att räfsa och rensa bort det som varit visset en kär syssla sedan så blir det ogräsrensning längre fram något som jag även gillar.
Även den här söta vintergröna växten blommar nu med sina blåa blommor jag har den på en speciell plats där den får göra lite som den vill för den blommar ju endast just nu och efter det så är den enbart grön , sedan kommer andra vackra blommande växter som tar för sig i samma rabatt så då får den stå tillbaka lite grann.
Inne i växthuset så är alla Tomat och Gurkplantor nu satta i sina hinkar och har börjat växa där för fullt.Jag tycker att det är otroligt praktiskt att odla i hinkar för när tiden är över och man ska skörda då är det bara att plocka frukterna och sedan så tömmer man hinkarna i komposten.
I dag har vi fått regn på förmiddagen något som är välkommet. Efter lunch så var jag ut på en skogspromenad  med min granne och nu har snön smält bort och man kan åter gå i promenadskor genom skogen.Efter promenaden så blev det fika hos henne och sedan tog vi itu med varsin sticksöm under tiden vi löste världsproblemen.Det var allt för den här gången och sedan vill jag avsluta med att tacka för kommentarer i mitt förra inlägg som alltid är lika trevligt.

Önskar alla en fin fortsättning på veckan





 

torsdag 5 maj 2016







I trädgården just nu
I Blommig Fredag
Den vackert gula Primulan har snart slagit ut med alla sina knoppar och den är så vacker och lyser upp i rabatten roligt är även att jag har haft den sedan tidigare så den har övervintrat.
Dessa rutiga skönheter som just Kungsängsliljan är och som kommer varje vår och som blommar troget dem vill man ju gärna ha i trädgården.Naturen är som vanligt otrolig man blir hänförd av dess påhittighet.
Den här söta vårblomman med sin näpna framtoning och med sin ljusgula färg är även den jättetrevlig att ha i trädgården men även fin att ha i krukor.Dessutom så blommar den ett långt tag framåt och det är extra trevligt.
Tack vare att vi fick en härlig vårvärme som påminner om sommaren så har Vitsippan slagit ut.Jag skulle även önska att jag hade en blå variant den finns på min önskelista för jag tycker så mycket om dem.
En trevlig händelse så här i början på Maj är att min favoritfågel Sädesärlan har anlänt och det kan faktiskt vara så att den har även i år flyttat in i den fågelholk som vi har satt upp på väggen bakom vårt garage, där är det en skyddad plats något som de gillar.Någon tittade nyfiket ut genom hålet i holken senast vi var ute i trädgården och jobbade men det var lite svårt att se vem som hade flyttat in, men det spelar inte så stor roll egentligen roligt bara att någon vill bo där.
Det här var mina bidrag i dagens tema i blommig fredag men gå gärna in på den här  sidan http://blandrosorochbladloss.blogspot.com/
här finns det fler trevliga bidrag i ämnet.

Önskar Er ett riktigt fint veckoslut










måndag 2 maj 2016





 Sköna Maj välkommen
I och med att Maj kom så kom även den med värme vilket innebär att mina sådder har fått flytta ut till vårt växthus där får de både ljus och värme som de behöver.I år så blev det en hel del som jag har sått  det här är bara en bråkdel men jag kommer kanske att dela med mig av dem men annars så har jag plats för alla i trädgården.
I går när vi var på vårt torp så flög flera av dessa Citronfjärilar omkring och de är inte lätt att fota men till slut så fick jag möjlighet då den satte sig för att spisa i vår Tibast och se så vackra färger tillsammans. I och med det så var min lycka gjord för jag har försökt länge men man ska inte ge upp utan till slut så kommer möjligheten som den gjorde i går.
I och med att värme och sol har kommit så börjar även gräsmattorna få en vacker ton av försommargrönska och det mesta börjar få en härligt grön kulör det är verkligen en helt underbar tid.Sommarfåglarna har kommit och grannen berättade att de slåss om holkarna och då har de ganska många att välja på.
I dag blev det fika i vår glasveranda då det just då var lite svalare här är det alltid mysigt att sitta och inta eftermiddagsfikat då det inte går att sitta ute.
Hos grannen Valda så blommar det för fullt i gräsmattan av dessa Krokusar de är verkligen vackra i färgen. Med det så önskar jag alla en fin fortsättning på dagen.