torsdag 31 mars 2016






Å andra sidan
är temat i Blommig Fredag
Den här tiden mellan Hägg och Syren är alltid varje år en helt underbar tid att få vara med om när Häggen blommar och sprider sin underbara doft.Å andra sidan så är det även en lite besvärlig tid för oss som är lite överkänsliga för just den doften men ändå vill man inte gå miste om den.
Den vita Prickklockan är en av mina favoriter den är så otroligt vacker och blommar hela sommaren, men å andra sidan så vill den gärna ta över i rabatten vilket gör att man måste se till att hejda dess framfart.Jag bryr mig inte om det utan vill gärna fortsätta och ha den i vår trädgård.
Dessa ljuva blommor som Rosorna just är dem är jag allt bra svag för och doftar dem som den här gör så blir jag ännu mera hänförd.Å andra sidan så är de ganska så taggiga och man får allt ta i dem försiktigt så man inte gör sig illa och de kan även ha löss men ändå så vill jag inte vara utan dem.
Dessa söta Violer som man hänförs av varje försommar och alltid måste köpa för man vill inte vara utan dem.Å andra sidan så vill de gärna fröa av sig och tar lätt över ett större område om de får göra som de vill men det gör inte så mycket för jag har fallit för dem pladask.
Ett jordgubbsland är inte så dumt att ha hos oss får det vara i ena hörnet av vår trädgård och det är en fröjd att plocka av dess goda bär när den tiden kommer.Å andra sidan så är det en del jobb med det för man ska ta hand om alla plantor som kommer på sidan då de lätt revar av sig och byta ut de gamla efter några år.Likaväl så är det något som vi inte vill vara utan.
Aklejorna dessa underbara vackra juveler som kommer i rabatterna på vårt torp varje sommar för de har alltid funnits där.Å andra sidan så vet man aldrig hur dess blommor ser ut nästa sommar för de byter skepnad och man kan bli rejält förvånad som den här sommaren då den helt plötsligt var dubbel.
Det här var min tolkning i dagens ämne men gå gärna in på den här sidan http://blandrosorochbladloss.blogspot.com/ här finns det flera  tolkningar.

Jag önskar Er alla en riktigt fin 1 April








måndag 28 mars 2016




 Då var snart den här Påsken slut
Inför Påskhelgen så inköpte jag några söta Påskliljor de har fått vara oss till glädje under helgen.En helg då vi har fått ha hemma dotter och måg från Göteborg som både har åkt skoter och skidor och vädret har varit riktigt bra något som man alltid önskar en storhelg som denna.
Liljorna de ska efter blomning få en plats ute i trädgården som nu håller på att vakna till liv igen.
Man blir rätt så glad när man ser att det nu börjar komma upp i rabatten vid husgrunden den som solen lyser på mest .Här är det Krokus men det finns även någon Tulpan som är på gång och en del annat som jag inte riktigt minns vad det är det får bli en glad överraskning när det visar sig.Man kan väl inte säga annat än att en underbar tid stundar.
Inne på arbetsbänken i köket så står en kruka med Blåbärsris som nu har kommit med sina vita klockor. Nu när man plockar in av det där de står i snön visar de hur de riktigt längtar efter mera värme så när man då tar in det så slår det ut på en gång.
Före helgen så omskolade jag Gurkplantorna som kommit upp rätt så snabbt.Den här Plugg plant boxen är en riktig "hit" den används flitigt under våren för här planterar jag ner allehanda frön som gärna kommer upp. Den var en god investering när jag köpte den för några år sedan så den kan jag verkligen  rekommendera .
I dag är det Mars sol och takdropp och vi ska som vanligt ta vara på den och fånga den här dagen på bästa sätt med att njuta i solskensväggen och lyssna på Koltrasten för nu spelar den för oss med sin härliga vårsång.

Önskar Er alla en riktigt fin annandag påsk med eller utan sol
 
 

 

fredag 25 mars 2016







  Blommig Fredag
I dag behandlar vi ämnet  -  En överblick
När vår Finska pil på baksidan av vårt hus hade vuxit upp och innan vi planerade göra någonting annat under den så hade jag endast en stubbe med en korg med blommor på den då såg det ut som på bilden.
Förra året på försommaren så sågade vi ner trädet och under sommaren så hann det växa upp och bli riktigt fint fortfarande så står stubben kvar under trädet och under åren så har det hunnit vara olika vackra blommor i olika krukor.Nu står även vårt växthus där och det har ju tillfört vår trädgård väldigt mycket i form av både njutning och glädje helt underbart.
Sommaren 2006 innan vi hade byggt om vår uteplats så hade jag den här vackra Änglatrumpeten den var otroligt fin och rejält stor och platsade bra där den stod under sommaren.Nu står här utemöbler och en hammock men även en kruka med Blommor förstås.
Sommaren 2012 så bestämde vi att det skulle bli snyggt att plantera Rosor på baksidan av vår tomt på kanten nära tomtgränsen till vår granne.Det här är en av dessa Rosor en Nyponros som både doftar och ger Nypon.
I det ena hörnet av vår trädgård så växer dessa vackra Liljor och blommar så fint varje sommar den här rabatten blev ett tillskott i trädgården efter det att Björken gav upp.
Den här rabatten kom till när vi insåg att det bara var ett stort parti av torr gräsmatta och att det skulle bli bra mycket trevligare med en vacker rabatt och det hade vi helt rätt i.Den här bilden visar den första tiden som vi hade den nu har den antagit en helt annan karaktär kan jag säga även om en del blommor finns kvar.
Det här var mina bidrag i dagens tema men gå gärna in på den här sidan  http://blandrosorochbladloss.blogspot.com/
där finns fler trevliga uppslag i dagens ämne.

Jag får önska alla en god fortsättning på Påskhelgen







tisdag 22 mars 2016





 Påskveckan
I år har vi ju en tidig Påsk vilket innebär att vi har kvar en hel del snö här uppe nu vill vi gärna ha sol på det så är allt fulländat.Så här ser det ut vid vårt torp och nu är det en fin skare då det har varit både töväder och minusgrader och det är en härlig känsla att kunna gå omkring överallt ovanpå snön.
Vi har ju haft plusgrader ett tag och i och med det så har det hunnit tina ganska så mycket särskilt vid vår entré men de växter som finns här klarar sig ändå det är vana från tidigare Vårar.
Inne så har jag naturligtvis plockat fram lite påsksaker som den här fina tuppen i trä en rätt så gammal prydnad men den fyller sin funktion och står där ståtlig i fönstret.En liten gul blomma har jag även köpt för att ha i det söta ägget som jag fick av en väninna förra året.
Den här Påskbonaden är även den gammal och så klart så måste den hängas upp på väggen.Jag gillar dessa bonader de brukar berätta en del om hur det kunde se ut förr i tiden.Jag får även en nostalgisk känsla för min mamma gjorde likadant i vårt hem.
Dessa bakelser bjöd jag på senast vi hade kalas här får Ni receptet de kan passa bra att göra nu till Påskens bjudning.
Först gör man en Drömtårta som har dessa ingredienser
3 Ägg, 1 1/2 Dl Socker, 3/4 Dl Potatismjöl  2-3 Matskedar Kakao  1 Tesked Bakpulver.
Så här gör man
Man vispar som vanligt ägg och socker pösigt sedan tillsätter man de övriga ingredienserna.

Man lägger ett bakplåtspapper i en liten långpanna  häller smeten i den och gräddar i 250 varm ugn i 5 minuter.När den är gräddad så stjälper man upp den gräddade kakan på ett sockrat smörgåspapper och låter den svalna.

Sedan vispar man 2 Dl Grädde som man brer över den svalna kakan strör sedan över bären ca ett halvt paket Blåbär och Hallon rulla ihop chokladrullen skär upp i skivor klicka över lite grädde och strö lite bär över sedan kan man servera den.

Kakan är Glutenfri om man vill göra den mindre söt så tar man hälften vanligt socker och hälften av något sötningsmedel.

Jag få avsluta med att önska alla en riktigt Glad Påsk


 




lördag 19 mars 2016





                                         Veckans  Trädgårdsfärger 
                                               Har rubriken Mörkt och Ljust
Den här vackra Dahlian är vackert mörkröd i färgen den är planterad i en gammal kittel för så stor är den och den brukar ha magnifika blommor varje sommar.
Dessa Taggsvampar kan man säga är mer mörka i sin framtoning de kan man torka och använda i såser fick jag veta när jag hade turen att träffa en svampkunnig när jag hittade dem.Jag tycker de är så vackra och det är inte varje sommar man hittar dem.
Här har jag bild på en vit Dahlia som fanns för några år sedan hos min mans kusin och så klart jättevacker som just Dahlior är.
Vit Petunia hade jag på trappan i den blåa krukan för någon sommar sedan och till sommaren ska jag absolut plantera på samma sätt för det var så vackert. Här har jag även Silverarv i krukan och silver passar alltid lika bra tillsammans med olika blommor.
Jag avslutar med en bild som jag tycker sprider ljus och får mig att längta till sommaren.
Det här var mina tolkningar i dagens tema.
Hos Maribel  på den här adressen http://maribelsgarden.blogspot.com/ här finns det fler exempel.

Jag avslutar med att önska alla en trevlig Vårdagjämning










torsdag 17 mars 2016








Blommig Fredag
Temat den här gången är  -  Liten blir Stor
Då får jag börja med att berätta att alla våra Finska Pilar har vi ju själva planterat  vi har klippt kvistar från en Pil rotat dem i en kruka och sedan planterat dem, i och med det så får man många stammar som vi tycker är så fint.Pil är ju dessutom en otroligt snabbväxande art den här på vårt torp planterade vi för 25 år sedan och nu så har den blivit ganska så mäktig.Här kan man verkligen tala om att liten blivit stor.
Den här vackra Rosenpionen hittade jag en liten planta på en trädgårdsdag och nu har den varit i vår trädgård ett par år och blivit från liten till stor.

Den här brokbladiga Syrenen som jag hade turen att vinna den har nu blivit bra mycket större än den var när jag fick den .
Den Blodhägg som vi har i vår trädgård fick vi av min svägerska som då hade en på tomten och den hade satt ett frö i deras kompost och stod där och växte så jag bad då om att få plantan vilket jag fick och nu har den blivit så här stor och blommar jättefint varje försommar.
Här kan man även säga att liten blir stor för Vårkragen den börjar ju om från början varje år så även Tulpanerna.
Den här Rönnen hittade vi en planta i närheten av mitt barndomshem vi tog då med den hem för att plantera vid vår infart för vi har en likadan på den andra sidan.Nu har den från en liten planta blivit till en stor och så här vackert blommar den på sommaren. 
Den här vackra vitblommande Klematis som jag fick ett litet skott av min granne Pia har nu vuxit sig stor och blommar så fint .Den har även vackra blad som är  hjärtformade och lite mörka i färgen.

  Det var inte svårt att hitta objekt den här gången det finns hur mycket som helst då många växter börjar om från liten skala till att bli stora. Det här var mina bidrag den här gången gå gärna in på den här sidan http://blandrosorochbladloss.blogspot.com/  där tror jag mig veta att Ni kommer att hitta fler fina bidrag i ämnet.

Jag önskar Er en riktigt fin Mars Fredag.












tisdag 15 mars 2016






Det känns som våren har kommit
Som Ni ser så är det en hel del snö åtminstone på vårt torp så här dröjer det ett tag innan den är borta, på något konstigt sätt så har det en tendens att snöa mer här än hemma på gatan.
.  Vi har startat upp vår vårsyssla med att åka i väg till vårt torp och när det blir fika tid så gör vi upp en eld och kokar vårt kaffe vi sitter i var sin solstol och njuter i vårsolen ,Jag har på mig skoteroverall för jag gillar inte att frysa för även om solen värmer så kan det bli kallt ändå för snön den kyler.Efter fikat så byter jag till promenadkläder för att vandra ett antal kilometer tillbaka till vår by där vi bor det är livskvalitè för mig.
I veckan så har vi flera plusgrader vilket gör att det tinar som bara den och det rasar från taken och det skvalar från stuprännor fåglarna har börjat sjunga igen så det känns som Våren har kommit på riktigt.
Hos våra vänner en mil bort där har Krokusarna börjat visa sig så det ser lite olika ut för här hos oss dröjer det ett litet tag till men det gör att man får njuta av andras fägring under tiden man väntar på sin egen.
Till veckan så är det ju Påskveckan vilket gör att jag har redan nu pyntat för den är ju så otroligt kort den tiden det är Påsk och det behöver inte vara särskilt mycket för att få till det. 
Jag vill avsluta med att hälsa välkommen en ny följare på min sida och även säga hejdå med en söt dikt som jag hittat i en tidning.
Välkommen våren den sköna som gör marken och träden gröna.
Humöret blir på topp när blommor börjar dyka opp
Allt blir till bubblande fnitter blandat med fåglarnas kvitter.

Ha det bra och njut av våren
 





 

lördag 12 mars 2016








Färgfyrverkeri med granna färger
Är dagens tema i Trädgårdsfärger
Dessa rubinröda Liljor som jag hade turen att få av min svägerska för flera år sedan de får vara med den här gången för jag tycker att de är otroligt granna i färgen.Tillsammans med vit Malört så blir det extra fint förstås.
Mina oranga Flockliljor är även de otroligt vackra och de syns på håll när de blommar med sin varma färg.Jag har plockat med mig några knölar och satt dem på vårt torp där jag hoppas att de ska trivas lika bra.
Den gula Dagliljan är även den en färgklick mot den röda väggen även den en fådd växt som blommar varje sommar.
Dessa vackra Temyntor som var planterade i Vasa i Finland dem skulle jag gärna ha hemma hos mig hela bunten men jag får nöja mig med att jag har några av dem.  Med tiden kanske det kan bli så här fint om jag kan bida tiden an men vänta är ju någonting som vi som håller på med trädgård ständigt får göra.
Sedan får jag avsluta med en vacker solnedgång mot en mörk horisont en riktig färgsymfoni .Så här har jag tolkat temat för dagen men gå gärna in på den här sidan http://maribelsgarden.blogspot.com/ hos Maribel där finns  fler förslag på dagens färgtema. 
Jag får avsluta med att tacka för trevliga kommentarer i mitt förra inlägg som vanligt så blir jag jätteglad över varje kommentar jag får.Jag vill även informera om att den portal som jag visade i mitt förra inlägg är köpt hos Clas Olsson.

Jag önskar alla en riktigt fin vårvinter Söndag helst med sol.











torsdag 10 mars 2016







Blommig Fredag
Den här gången behandlar vi temat Då och Nu
2010 i Maj så såg det ut så här vi hade då en gammal Björk där vi inte hade någon rabatt tidigare för  vår dotter tillsammans med kompisar hade Björken som dunk träd när de var hos oss och lekte kurra gömma.Till slut så kom dess rötter upp i dagen vilket gjorde att vi försökte göra en rabatt ovanpå marken för att täcka rötterna med jord men vi gav upp och kapade den till slut.
Vi lät stubben vara kvar så där står det egen gjorda fågelbadet i cement och det har nu vuxit fast där och blommorna de trivs och blommar fint på sommaren så man kan säga att det blev ett bra beslut vi tog när Björken fick avsluta sina dagar och blommorna fick ta vid.
Den här vackra Rosen som heter Finlands vita Ros den hade vi då planterat i trädgården men den var fin ett kort tag under sommaren och vi tyckte att den skulle passa bättre på vårt torp  så vi planterade den där i stället.

Nu  där Rosen var planterad tidigare där är det nu en liten rabatt med den Humle som förr i tiden var planterad vid vår entrè .Den här rabatten den kommer att vara i en fortsatt förvandling för den är inte alls färdig.
Då före 2008 då hade vi en uteplats som hade skifferplattor nu så är det en altan med träplank i stället.
Nu ligger skifferplattorna som en trevlig gång in till trädgården och när vi bestämde oss för att göra det så behövdes det även en portal av något slag och sommaren därpå så köpte vi den och det blev vi nöjda med
Då där de bara har varit gröna ytor tidigare nu  har vi gjort rabatter den här ligger på baksidan av vårt hus här har jag enbart växter med olika vackra bladverk en rabatt som inte behöver så värst mycket skötsel men är vacker i alla fall.
Om Ni vill ta del av andras förslag på veckans tema Då och Nu så kan Ni gärna gå in på den här sidan http://blandrosorochbladloss.blogspot.com/ .Det här var min tolkning i veckans tema.

Önskar Er alla en riktigt fin Blommig Fredag