onsdag 30 april 2014




Valborg -   sista dag i April
Visst är den vacker den Lilja som fanns i dotterns blombukett som hon fick vid konserten i Lördags nu har den ju slagit ut och det kan man säga att vitt och grönt är en ren och vacker kulört tillsammans.
Utanför stugknuten i vår natur så håller det sakta men säkert att bli lite grann grönare på sina ställen.Lika bra att det inte går så fort för vi har vintervindar i dag så i dag får man pälsa på sig igen för det är bara några plusgrader.Nog sjunger det i hjärtat när man ser på de skira gröna tonerna som nu börjar komma fram runt omkring oss.
På kvällarna så är det ibland även otroligt vackra sol nedgångar som i går kväll när vi körde hem från Skellefteå då hade jag kameran med mig och fångade den här vyn.I dag har vi ju Valborgsmässoafton för vår del blir det en lugn kväll kylan gör att det inte känns så värst lustfyllt att vara ute så då får man väl mysa inomhus i stället.
Till alla vill jag önska Er en riktigt fin kväll

måndag 28 april 2014




Får det vara några blommor
Den söta Scillan har nu slagit ut och den är ju först av alla vårblommor i vår trädgård och söt som bara den och den är förstås mycket välkommen allt som blommar om våren är förstås till stor glädje för man är ut svulten på blommor vid den här tiden.
Den här söta gula Vårvivan kommer som nummer två för den slår ut just efter att Scillan har gjort det.Den här har jag ju fått av min svägerska och den är så tacksam för den blommar en lång tid framåt.Jag ska nog ta och plantera den i någon kruka framöver tillsammans med vita penseer det tror jag ska bli rätt så fint.
Just för tillfället så har vi ju vackra lösa blommor i en vas som står i vår hall på ett bord för dessa fina blommor fick dottern när hon varit och sjungit på konserten i Lördags.Hon bor ju hemma än några dagar men sedan väntas flytt till egen lägenhet så därför så får man ta del av de vackra blommorna .Konserten den var riktigt bra där vi bjöds på mycket vacker musik och vackra sånger från duktiga solister.
Solen den fortsätter att lysa på oss och man njuter i fulla drag gräsmattan här hemma är i stort sett klart räfsad och på torpet så är det även snart klart vilket är helt otroligt.Nu skulle det egentligen sitta riktigt bra med lite regn så att naturen får lite fukt.Nu får man ägna sig åt roliga saker i trädgården framöver men innan dess så ska jag ta hand om husets fönster och det är några stycken.I dag ska jag ut på promenad med min granne så skönt att man nu inte behöver vinterskor på promenaden.
Det var allt för den här gången ta hand om Er så ses vi på min sida lite längre fram .


 
 

lördag 26 april 2014






En försmak av sommaren
Nu när våren är här och vintern har sagt farväl så är det inte bara trädgårdens sysslor som ska göras utan även veden ska tas om hand för det är ju nu som det torkar som allra bäst.Maken har nu stått på vedbacken under en period,en syssla som han tycker om.Först har han ju varit i skogen och röjt och gjort skogen ännu mera värdefull och sedan är det ju ett plus att hitta veden när man sedan ska elda i pannan för att få in värme i huset vid kyla men man behöver ju även elda för att få varmvatten.Som alla vet så värmer ju ved flera gånger om.
I dag har vi haft en försmak av sommaren och invigt uteplatsen då vi har tagit fram utemöblerna och för första gången i år suttit där och fikat och det gav förstås mersmak.I dag har vi haft sommartemperaturer som gör att varma kläder har bytts mot tunnare plagg och nättare skor.
Den här Humlan gjorde mig sällskap när jag satt ute och solade mig efter lunch och naturligtvis så ville den absolut sitta på den blåa möbeln bara därför att den gillar just den blåa färgen så mycket.
I kväll ska vi på en konsert i Anderstorps aula där vår dotter ska vara med  tillsammans med  andra solister och Skellefteås symfoniorkester och bara från vår by så är det två solister som är med det är inte illa.Det ska bli så trevligt att få gå och se en allsångskonsert det har vi inte varit på förut.
Det är helt otroligt vilken härlig vecka det har varit solen har lyst på oss och det har blivit varmare under veckans gång även om nätterna har varit kyliga.
Ha en riktigt fin eftermiddag .

 
 


torsdag 24 april 2014




Sista Torsdagen i April
Det här är den enda isfläcken som är kvar på vårt torp och där ligger den på skuggsidan så därför så får man alltid vänta ett tag innan man kan göra fint där.Nu dröjer det inte så värst länge förrän jag ska städa inne i stugan och då och då brukar allt kännas så bra för då känns det som att sommaren får komma när den vill.
Det här redskapet använder vi i stort sett varje dag just för tillfället och då vi har så vackert väder och det torkar upp vart efter så får man göra fint innan Valborg och vem kunde tro det.
I dag så blev det att plocka in en liten bukett Tussilago för nu hade det blivit fler på stället där de växer så då kan man ju ta för sig och ta hem en bukett, för att få njuta av vårblommor inne i sitt kök  det kan man ju  få unna sig.
 Vi har haft ett helt underbart väder under den här veckan och man har ju förmånen att få njuta av den härliga tiden då man är dagledig.Jag har på senaste tiden träffat flera före detta kollegor en del som är som jag dagledig och en del jobbar fortfarande.Det är så roligt att få träffa dem som man har delat vardagen med under flera år och höra hur alla har det.Tiden den rusar i väg både för daglediga och de som jobbar nu är ju snart även den här månaden över det är bara att ta vara på alla dagarna.
Vi är alla som fjärilar som flaxar omkring för en dag och tror att det är för evigt
I de raderna så ligger det en viss sanning.
Ha en fortsatt bra eftermiddag alla och lev och må


 

 

tisdag 22 april 2014





Bara ett litet collage
Om man riktar blicken en liten bit uppåt  från vägen när man är ute på promenad så kan man upptäcka hur vackert det är i vår natur även innan det börjat bli grönt.Jag tycker att färgerna påminner lite grann om höstens färger då naturen har klätt sig i en varmare ton.Så här ser det ut i alla fall när jag promenerar hemåt från vårt torp om jag vandrar efter den asfalterade vägen.
 Just nu befinner vi oss i guldyra för Skellefteå AIK tog ju hem segern i hockey i går och hos våra vänner så hade de prytt fågelbadet med det här bandet med texten nu går vi för Guld.
Förra våren den här tiden så hade vi ett rejält snötäcke som låg som ett kallt täcke på marken men som försvann ganska så snabbt ändå när vårsolen kom.
I år så ser det ut så här i skogen och i dag så vek jag av från den asfalterade vägen och promenerade efter en skogsväg som man kan gå hela vägen ända hem, vilket jag gillar.För den vägen är ju så ofantligt mycket mer behaglig att gå efter som det är när man får gå genom en skog.
I går kom även min favorit fågel Sädesärlan och då blir jag så glad för den kommer ju med sommaren.Vi har även i dag haft sol men det har varit kraftiga vindar så vi fick leta en plats där det var lä och vi fick även ta på oss mera kläder då luften inte alls var lika varm som i går då det var 15 plusgrader.Med gårdagens temperatur så fick man ju sommarkänsla det är ett som är säkert och det var en och annan som var ute och räfsade i sina trädgårdar.
Hoppas att Ni får en bra eftermiddag alla som tittar in på min sida.







söndag 20 april 2014





En Påsk i vårens tecken
Den första Tussilgon fann jag vid dikesrenen när jag promenerade hem från vårt torp på Långfredags eftermiddagen.Dessa ljuvliga gula ambassadörer som talar om att nu är den här den härliga årstiden som man hela vintern längtar efter.Långfredag då var det en underbar dag med klar himmel och sol och man behövde inte ha på sig skoteroverall utan kunde sitta med de vanliga utekläderna på sig.Vi såg både Fjärilar och hörde humlor surra tyvärr så hann jag inte fota dem men bara att de börjar visa sig gör en varm i kroppen.
På kvällen hade vi bjudit hit gäster på middag då vi åt surströmming och det smakade väldigt gott våra gäster Kurt och Valda hade med sig den här fina Krysantemum  med sina gula blommor.Vi hade en mycket trevlig kväll där vi inte saknade samtalsämnen kan jag säga
I går så var vi bjudna till Lars-Olof och Ingrid  på  gott fika och senare en god påskmiddag  vi tittade även på hockey och såg Skellefteå AIK utklassa sina motståndare.Ute på trappan så har värdparet den här fina vårkrukan med vackra vårväxter som välkomnar oss.En härlig dag  kan man säga vi var även ut en stund för att titta i trädgården och då var vindarna ljumma så vi kunde sitta ute en stund innan blåsten kom och gjorde att vi fick gå in igen.Bara att känna varma vindar gör ju att man tinar upp ända in i själen.
Dessa vackra Krokusar har Ingrid i sina rabatter som blommar för fullt.Här hemma hos oss så är de på gång men de ska väl inom en snar framtid även börja blomma här  något som jag längtar till.
Vi har som ni ser haft en riktigt trevlig helg och i dag så väntar en dag på vårt torp vilket ska bli riktigt skönt att åter sitta ute vid solskensväggen och njuta av den varma vårsolen för  den har kommit fram och lyser redan på oss.
Ni vet väl att den som har sol,måne och stjärnor ska inte klaga.
Ha nu en riktigt härlig vårdag alla som tittar förbi här på min sida.





fredag 18 april 2014




Det härliga ljuset och en påskhälsning
Vad härligt det är nu n är solen skiner in genom rutan kunde inte motstå att föreviga stunden häromdagen när jag såg hur fint ljuset spred sig i den gröna växten i vårt rum det blev en mysig stämning av det.Nu är man ju även i stort behov av just ljuset då mörkret har varit hos oss alldeles nog länge.
Ute i trädgården så börjar de flesta rabatterna se dagens ljus och nu börjar ju tiden när man ska stå mest på huk för att titta efter liv i växterna.Man blir så  glad varje gång man ser att någon växt har överlevt som man annars trodde inte skulle klara sig. I den här rabatten så finns det i stort sett bara växter som har så mycket energi i sig att de överlever nog det mesta.
I går var det ju Skärtorsdag och då hade vi ett antal besök av både gummor och små påskgubbar som kom på besök det är så roligt när de ringer på och vill säga Glad påsk.Vi hade varit och handlat och naturligtvis så hade vi tänkt extra på dessa mysiga besök och köpt lite godis att ge dem som tack för besöket.Av en grupp så fick vi den här fina teckningen och med den så vill även jag säga Glad Påsk till alla som tittar in på min sida.
I dag så blir det en helt underbar dag då solen skiner och det blir härliga varma grader och vi ska bege oss till vårt torp och i kväll så har vi bjudit hit våra torp grannar på middag vilket ska bli så trevligt.
Ha det nu riktigt bra den här långfredagen.




onsdag 16 april 2014





Och så blev det Onsdag i Påskveckan
Lite påskvippor har det blivit i riset men dem får sitta ute vid entrén i år där sitter även vindspelet som klingar i bland när det blir lite kraftigare vindar för det är så till att vinden inte ofta kommer åt det.
Inne i köket på bordet så står den vackra påskdekorationen som vi fick av våra vänner som var hit på middag för någon helg sedan och den är fortfarande lika fin.
Även dessa söta påsktuppar har jag i köket som står på var sin hylla dem hade jag turen att ärva från mitt hem där jag växte upp och naturligtvis så är jag extra rädd om dem .De har ett högt värde för mig i form av minnen.Dessutom så är de ganska så vackra att se på.
Ute i trädgården så ser det ut så här endast en liten snöhög som säkert kommer att fara illa under veckan då det väntas varmare väder.Nu börjar det klia i fingrarna ordentligt att göra alla möjliga vårbestyr i dag ska jag ut och skura upp altanen .Även om man inte kan sitta ute riktigt än så är det bra att de är ordentligt uppstädat och bra förberett när man intar platsen.I går hade vi en riktigt härlig dag även om det blåste ordentligt men vi är som vanligt rätt klädd så då gör det inget.Däremot så kokas kaffet på eftermiddan inomhus numera då vi är rädda för att det ska fara i väg från elden och börja brinna någonstans då det är ordentligt torrt på sina ställen även om det just där vi eldar är blött men det är viktigt att vara försiktig.
I dag på eftermiddagen så ska vi gå till vår Centrumhörna och påskfika de har alltid så gott fika där för de säljer oftast hembakt fika.
Visste ni att om vädret har varit lika den 14,15 och 16 April så blir det en bra sommar och den 14 April är ju sommarmånaden och om den är kall så blir det en varm sommar enligt bondepraktikan.Nu vet jag ju inte om det i dag stämmer in då allting har förändrats.Än så länge skiner solen här jag hoppas förstås på att den ska fortsätta och göra det.
Ha det nu så bra och var rädda om varandra för det är en dag i morgon också.
 

 







måndag 14 april 2014




Måndagsblandning
Den Tibastbuske som vi har planterat på vårt torp den har nu slagit ut.Jag är lite förvånad för det har ju varit så kallt så jag var inte säker på  att den skulle klara sina knoppar men det har den gjort  och se så otroligt vacker den är.Som Ni ser så är det inte just någon snö i skogen den har farit bort fort i år men det har ju inte heller varit tal om någon snömängd direkt.
I helgen har vi ju haft en litet födelsedagsfest här är jubilaren som tar för sig av tårtan. Hon hade jobbardag fast det var Lördag men skulle sluta klockan två men hade så mycket göra så vi fick vänta på henne då hon slutade lite senare men bättre sent än aldrig kan man väl säga.Familjen har inte förrän i helgen uppvaktat henne för Izabelle har haft en vecka med många uppdrag även på kvällarna så kan det vara i bland.Vi är i alla fall så glada över att ha henne på hemmaplan igen och riktigt få rå om henne och att hon har fått ett jobb som hon stortrivs med och har jättefina arbetskamrater.
Det här ägget kanske Ni minns jag berättade att jag skulle fixa till det och nu har jag gjort det.
Och så här blev det kan säga att jag är själv riktigt nöjd med resultatet.Jag målade det i flera lager med en väggfärg som ger en lite glansig yta när det torkat så limmade jag fast spetsen.Kul när man gör saker som man blir nöjd med.I dag ska jag ut och ta reda på ris som vi har i trädgården känns så kul att få börja så smått med  trädgårdsbestyren.Det är ännu för blött för att räfsa men inom en snar framtid så blir även det gjort.För 25 år sedan då vi bodde här det första året så räfsade vi på valborgsmässoafton då hade det torkat upp vi får se om det blir så även i år det är inte omöjligt.I går hörde jag Storspoven och då fick jag riktigt mycket vårkänslor.
Ha nu en fortsatt bra Måndag







lördag 12 april 2014




Påsken närmar sig
För att hinna med att njuta av de få påsksaker som man har i gömmorna så plockade jag fram dem förra helgen när jag veckostädade för nu närmar sig Påsken  med stormsteg.Den är ju så kort den högtiden inte alls som julen som man firar under en längre tid.Den här tuppen köpte jag på en loppis för en tia för några år sedan.
I köksfönstret så står de fina ljusstakar som min morbror en gång gjorde dem har jag ofta framme och speciellt nu till påsk så får de ha gula ljus och passande manschett till.
På vårt torp där har redan Häggen små bladknoppar som berättar att den är på gång och det i sig är en så otroligt fin upplevelse att man kan se hur naturen nu börjar komma i gång efter det den legat i dvala.I går så var det ju så härlig temperatur då vi hade elva grader varmt och en sol som lyste och även blåst på det vilket gör att det tinar på bra och det syntes för det blev rejält blött men det kommer snart att torka upp då tjälen har gått ut marken.Vi satt bekvämt tillbakalutade i våra solstolar och myste i vanlig ordning och kände hur skönt det kan vara nu när våren kommit på allvar.
 I dag har vi en mulen dag men för vår del så gör det inget för vi ska ha ett litet kaffekalas med kära släkten i eftermiddag och fira dottern som fyllt år under veckan.
Det var allt i från mig den här gången jag får hoppas att ni får en riktigt fin Lördag.
 

torsdag 10 april 2014








Några Nävor i vår trädgård
Jag tycker mycket om Nävan den kan man ha på olika ställen i trädgården och den blommar särskilt  den rosa Blodnävan den gör en glad hela sommaren.Den trivs så bra att den vill gärna ta för sig mer än lovligt.En växt som jag har haft i flera år och som jag även har planterat på flera ställen i trädgården.
Den vita Blodnävan tycker jag håller sig mera inom sina ramar även om även den vill visa upp sig med alla sina blommor.Jag är så glad över att jag har hittat en vit för man har mest rosa i trädgården åtminstone så har vi det i vår trädgård,
Den lilla Jungfru nävan den har så söta blommor och har en mer ljusrosa ton den håller sig på sin kant och sprider inte ut sig som en del andra gör.
Den här Nävan som jag har hämtat på en plantbytardag vet jag inte namnet på men den är så otroligt vacker med sina ovanliga blommor och blommar  under Juli månad.
Även den här vackra Nävan har jag hämtat på en sådan dag och jag vet inte namnet på den men dess blommor har en så vacker blå färg och mörka stjälkar.Jag har tagit reda på en och annan planta av den för den fröar av sig mer än gärna.Den har även en tendens att bli risig när den blommat över åtminstone blev det så förra sommaren men det kan bero på att den stod lite väl torrt till  nu har jag den på en annan plats.
Silkesnävan som jag tror att den här heter är även den en fin växt då den blommar länge under sommaren ända fram tills dess att hösten kommer.Nu går jag och längtar fram sommaren när jag får sätta i gång och vara i trädgården och pyssla.I dag har vi en ganska så grå kall dag och just ingen sol så då blir förstås längtan ännu större efter en varmare tillvaro.
I går kväll så hade jag junta här hos mig  då vi träffades och hade en trevlig kväll tillsammans vi spånade även lite grann vad vi ska göra som sommaravslutning vi får se vad vi hittar på för förra året var vi till Piteå en varm och härlig Lördag och det var så trevligt. Det var allt för den här gången hoppas att Ni får en riktigt bra Torsdag och Fånga dagen.

 




 

 
 

tisdag 8 april 2014



                                             Vårglädje                                          

Tösen som gick i dessa små skor fyller 27 år i dag  tänk ändå vad tiden springer i väg man tycker som förälder att det var inte så värst länge sedan och den här dagen kommer man ju förstås i håg extra mycket. Vädret var strålande med en sol som lyste från en klarblå himmel och just det här året så hade vi mycket snö.I kväll så ska födelsedagsbarnet sjunga på hockeyn  när AIK har hemmamatch det är någonting som hon gillar att göra efter det när hon kommer hem så ska vi passa på att uppvakta med några presenter.Till helgen ska vi ställa till med liten fest tillsammans med nära och kära för förra året bodde hon i Bålsta så då blev det ingen fest det ska vi råda bot på i år.
I dag på förmiddagen så har vi varit i väg och shoppat och då passade jag på att inhandla en Hängsälg i kruka den blev fin att ha i lådan där även några andra vårväxter får göra den sällskap.Nu inväntas det ju att bli varmare i slutet på veckan vilket ska bli härligt och då kanske man inte behöver ta in vårväxterna under natten är min förhoppning.
Så här fin är den nu när den har utslagna kvistar.
Jag köpte även ett vitt Löjtnantshjärta som jag har planterat i kruka och ställt ut hoppas nu bara att den kommer i gång så småningom jag ska ge Er rapport om hur det gick längre fram.
Nu har vi haft mulet i flera dagar hoppas att det nu blir som väderlekstjänsten har lovat att det ska bli varmare väder och sol.I går så var jag och min granne ut på nästan en timmes promenad och det blev riktigt varmt även om solen inte lyste sedan blev jag bjuden till henne på fika.Nu känner jag att man börjar längta till att  man får sitta ute på verandan i tunnare kläder och fika men det stundar inom en snar framtid vilket känns gott ända in i själen.Ha en fortsatt bra eftermiddag alla som tittar in på min sida.

söndag 6 april 2014








Sommarlängtan
Inom en ganska så snar framtid så börjar det se ut så här ute i trädgården då gräsmattan ligger som en ljusgrön matta och luften är varm,det surrar av både Humlor, Bin och Fjärilar fladdrar förbi.Härligt är det även när man kan gå in i sitt växthus och pyssla om de Tomatplantor och någon Gurkplanta som jag har tänkt ha där inne plus lite annat smått och gott.
Nu hoppas jag förstås att den här vackra vita Violrutan även kommer att förgylla tillvaron och blomma lika fint som den gjorde förra sommaren.
Den rosa Stjärnflockan  är även den en trogen växt som kan vara så här fin ,om den inte får ohyra som den gjorde förra sommaren förstås då alla blommor vissnade bort.Nu kommer det ju en ny sommar snart så då ska de väl inte ha kvar dessa problem får man hoppas för den trivs i vår trädgård då den frösår sig mer än gärna jag har i flera omgångar tagit med mig plantor från den på trädgårdsdagen som vi har på försommaren.
Den här klätterrosen kan jag rekommendera det är en Kanadensisk Ros som heter William Baffin och den kan man plantera även i zon 7.Den blommar hela sommaren ända in på höstkanten så den gör en glad en lång tid och det gillar man ju extra mycket.
Den Vår som vi hade för en tid sedan har gjort ett uppehåll för det är minusgrader på nätterna och det tinar inte nämnvärt på dagarna.Jag har i alla fall varit ute och räfsat bort en del högar av fågelfrö som har blivit under vintern så lite grann trädgårdspyssel har jag börjat med och det känns bra i både kropp och själ när man får göra det, även om man känner av det  i musklerna som man kanske inte annars har använt i flera dagar efteråt men det är det värt.
I dag skulle jag bli extra glad om det kom sol för i går var det en mulen dag men vi hade bjudit hit gäster och  hade en trevlig dag vi premiärgrillade till middagen  och det smakade så gott.
Jag får därmed önska er alla en riktigt fin Söndag



.