torsdag 30 januari 2014







Vardagsglädje
Man blir så glad när man möts av en sol som håller på att gå upp på morgonen när man själv börjar sin dag då är ju förstås förhoppningen att dagen helst ska bli en solig dag kanske till och med på flera plan.Den här härliga utsikten hade vi i för någon dag sedan från vårt köksfönster då morgonsolen just var på väg upp.Här om dagen så ringde min granne och berättade att hon hade blivit farmor igen så för hennes familj så blev den dagen  extra solig förstås.
I går var jag tvungen att fånga solen i vårt köksfönster då den lyste upp hela vår framsida nog är det ändå en härlig tid som vi går till mötes.Man känner så tydligt hur mycket energi som man får nu när dagarna blir allt längre och solen har kommit sig en bit upp på himlen.I dag så var det 18 minus när jag skulle ut på min promenad men på termometern  på framsidan som sitter i solen så  var det noll så den härliga solen den värmer redan.
I dag när vi var in på blomsterbutiken så inhandlade jag några Vårvivor så nu fick det bli en mera vårlik växt i min korg i köket som vi kan titta på när vi ska inta vår frukost  här.Det blev även en del fröer när jag var in på butiken för man har ju börjat så smått att planera inför sommaren.

  
Ljus det fortsätter vi att tända varje morgon och även på kvällen när det fortfarande är lite skymning.I morgon så har vi ju hunnit till sista dagen i Januari så tiden den går som vanligt fort om en månad så kan man nog känna att det är vårvinter på riktigt.
För övrigt så går dagarna sin vanliga gång och det är väl bra det en liten vers som passar in är den här
Glöm inte vilken skatt en vanlig dag är 
Hoppas att Ni  alla får en bra eftermiddag  varhelst Ni nu är.





tisdag 28 januari 2014






Nyanser av gult
Min en gång "fådda" Morsdags ros som alltid blommar så fint varje sommar och alltid lika bedårande och som Ni ser väldigt vacker i närbild.Den har stått planterad vid brotrappans rabatt i ganska många år nu.Det är så roligt att ha någon annan färg än rosa som jag har ganska många växter av.
Denna vackra Iris som blommar i bland om somrarna hos mig tror att den ska ha lite magrare jord då trivs den bäst och jag blir lika glad varje gång den kommer med sina vackra blommor .
Skuggbräcka som jag tycker är en helt otrolig växt och som inte har så stora anspråk och trivs så bra i skuggiga lägen.Den har jag hittat på en plantbytar dag som vi brukar ha på försommaren.Nu har jag den på många ställen även i krukor är den vacker jag har den även planterad på  någon anhörigs grav där jag brukar sätta egna växter.
Här har jag planterat tillsammans gul Funcia,gult Penningblad och Skuggbräcka alla  i samma färgbad.Jag hittade det gula Penningbladet som någon slängt i en kompost i skogen som jag tog reda på för något år sedan det blev fint ihop med de övriga växterna så man gör sina fynd i bland.
Den gula Kamtjatkan som jag tror att den heter som jag har fått  av en granne, här blommar den så fint under vår Tall framför huset.Det att byta växter med andra tycker jag är helt perfekt för det är så roligt att dela intresset med andra trädgårdsnördar.
Det var en del av mina gula växter men jag har flera har jag upptäckt ut placerade på de ställen som de gör sig bäst på  de är ju så fina och lyser upp i rabatten.
Nu har vi haft mulet i några dagar och det har även fallit snöflingor till marken men det har blivit en mycket snällare temperatur som gör promenaden mycket mera angenäm.
Hoppas att Ni får en bra dag alla som tittar in på min sida.
 

 
 
 

söndag 26 januari 2014







Lite somrigt
Tänkte att det kunde vara på sin plats att plocka fram ett antal bilder som man kan njuta av nu när vi har rätt mycket vintertemperaturer utanför.Jag blir väldigt sugen på sommar kan jag säga när jag går igenom alla härliga vyer som jag förevigat.
Det Franska Kungsljuset lyser av sig i den här rabatten det är även en favorit att ha då den blommar rätt så länge när den väl börjat man kan nästan tro att den är en perenn, men den är tvåårig.
Dessa rosa tongångar finns i samma rabatt det är Liljor,Rosor och Fackelblomster bland annat för rabatten är rejält stor i omfång.
Det är samma rabatt fast sett på håll man kan även se det Pilträd I bakgrunden som vi sågade ner och nu när det har börjat komma på nytt så blev den ganska så häftig  i sin framtoning skulptural som någon sa.
Den här bilden där man ser en liten bit av trädgården där portalen är en markering att man går in i ett annat rum av densamma är en favorit.Tänk att snart har Januari passerat revy en månad som jag bara förknippar med kyla och vill att den ska passera snabbt och i år så blev det som jag ville för snart är den slut.Det väntar otroligt härliga tider nu när vi går mot Vårvintern som är så härlig i år ska jag njuta lite extra har jag tänkt hoppas att det blir så.
I går kväll blev vi bjudna på kvällsfika hos våra vänner och pratade bort en stund det är ju alltid roligt att träffas vi såg Stjärnorna på slottet och Lasse Åberg hade ju sin dag.Han är ju lite underfundig och inte någon som direkt vänder ut och in på sig själv.
Vi har fortsatt kyligt men solen kanske kommer och värmer upp oss lite grann så det blir kanske en härlig Söndag den sista i denna månad för övrigt.
Hoppas att Er dag blir en bra dag vart Ni än befinner Er
 
 

 

torsdag 23 januari 2014





Lite av varje en Torsdag
Häromdagen så var vi på visit hos min 95-åriga moster hon är en mycket vital dam som är hur klar och redig som helst ibland mera vital än vad en annan kan ibland vara.Vi pratade nutid och dåtid och timmarna flög iväg hon har ju nyss haft födelsedag och på hennes köksbord så fanns det en hel del vackra blommor.
Den här versen passar in i sammanhanget;
Att åldras är som att bestiga berg man blir lite andfådd men får mycket bättre utsikt
Hon hade även denna underfundiga ljusstake som är tillverkad av gamla bestick men det var ingenting som man tänkte på förrän hon berättade det.
I vårt kök så har vi ett stycke vår för de hängen som följde med den vackra Tulpanbuketten de har nu börjat slå ut.
Jag har även börjat plantera om krukväxterna för när jag vattnat dem så har jag sett att många har behövt ny jord.Så nu hoppas jag att det ska ge effekt i kapp med mera ljus så ska nog det ordna sig.
I dag har solen varit framme och det är så härligt när jag var ut på en något senare promenad så var solen alldeles röd när den gick ner man blev riktigt bländad.Skönt är att man inte behöver gå ut lika tidigt på dagen för att fånga ljuset för nu är det ljust ute ända till klockan går mot tre på eftermiddagen .
                                                                Ha en fortsatt bra dag
 
 

 

tisdag 21 januari 2014






Några blommande favoriter i trädgården
Nu när vi har det kallt utomhus så passar det väl jättebra att visa lite grann härliga bilder från trädgården, då får man ju börja så smått längta till den årstid som så småningom kommer till oss.Rosenkrage har jag haft i vår trädgård nu i flera år och den gör en inte besviken för den blommar varje år troget.Den har jag själv frösatt och kanske är det just därför som det är en  växt som kommer igen troget år efter år.
Bergnejlika den gillar jag även mycket och just Nejlikor är tacksamma att ha i sin trädgård för de blommar ju nästan hela sommaren och de växterna som gör det vill man gärna ha många av.
Backnejlika har jag naturligtvis även  dem finns i olika färger och just den här varianten är jag mest förtjust i det sitter ju även en Silkesnäva bredvid även dem är jag svag för.Nävor kan jag skriva om i ett särskilt kapitel för dem har jag ganska många olika sorter av.
Rosenbräcka har jag  visat Er många gånger så jag behöver kanske inte orda så mycket om den men den är en otroligt trevlig blomma att stifta bekantskap med.Då den kommer tidigt på sommaren med sina söta blommor och sedan lämnar den fina gröna kudden som ser ut som en Zedum växt efter man klippt bort alla blommor som blivit överblommade för det brukar jag göra ansa dem efteråt.Jag tror att det kommer att bli fler som köper en sådan växt efter vi hade vår visning i sommar för det var några som frågade mig om just den.
Rosor är jag ju allra svagast för och denna variant är en Kanadensisk Ros  vid namn Morden Centennial som blommar även den troget varje år även om jag tycker att blomningen inte är lika över dådlig som den var för några år sedan då den var så här fin.Det blir till att vårda den lite extra till sommaren.
I går blev det en trevlig utflykt till vår stad tillsammans med min granne vi åkte buss och sedan gick vi till Brinkens restaurang och intog en god lunch jag åt Broccoligratäng som var riktigt god.Ett minus var att de har nu plockat bort brickorna så nu blir det till att balansera allt man ska ha i famnen.Sedan blev det till att gå ut på stan och shoppa på eftermiddagen så gick vi till ett café och fikade gott sedan hade vi turen att få åka med grannens sonhustru hem igen.Vi  gick även in i en blomsterbutik där inköpte jag en ny krukväxt.I går började även dottern på sitt nya arbete som hon säger känns som att hon nu har hittat rätt.
I dag ska maken och jag  besöka min 95-åriga moster vilket ska bli trevligt hon är fortfarande klar och redig vilket gör att det är extra roligt att träffa henne.
Hoppas att ni får en riktigt trevlig dag även Ni som besöker min sida.


 




söndag 19 januari 2014





Vintersöndag
På morgonen vid sjutiden så var det 31 minusgrader alltså en riktigt bister morgon då man helst inte vill gå ut och det behöver man ju inte heller som tur är utan man kan stanna inne.Man lägger bara på mera björkved i pannan för det är ju den veden som värmer bäst när kylan är som värst .Vi ska hämta dottern på flyget klockan tretton men då har det nog bara blivit hälften så kallt så det blir inga som helst problem.I eftermiddag så blir det nog en Söndags promenad när kylan bedarrat för vi har inte så värst mycket på agendan en dag som denna.
I går eftermiddag hade vi bjudit hit vänner från Kåge och de kom med den här vackra vasen och buketten så nu fick man in ett stycke vår i vårt kök de är så vackra med sin lila färg.Tillsammans med det vackra hängena från naturen direkt hämtade så blev  det så här fint ihop.Roligt att få Tulpaner för det är inga blommor jag själv brukar köpa så ofta även om jag tycker att de är fina och roligt är det även att träffas och prata bort några timmar.
Ännu blommar den vackra Julrosen  och även den vita Hyacinten har kommit med ett sista flor och det doftar lite grann Jul när man kommer nära.
I köksfönstret så hänger ampeln med den brokbladiga Murgrönan och här trivs den alldeles utmärkt den har växt till sig ordentligt under hösten de brukar ju annars få ohyra men ännu så har den klarat sig från sådana marodörer.
 I veckan blir det att sätta om ett antal blommor för de verkar behöva lite extra omvårdnad jag hör till dem som tycker om att göra sådana sysslor man märker hur fina de blir när jobbet är gjort.
Nu hoppas jag att ni får en bra Januari Söndag.






 

fredag 17 januari 2014







Vinterljus
Så här fint var det i går när vi besökte skogen man kan inte annat än fånga dagen med kameran när man märker tydligt att allt är på gång och vilken energi man får av den härliga solen den behöver vi allt för att ladda batterierna.
Dessa små liv måste man absolut tänka på för nu har vi oftast drygt femton grader kallt varje dag och de är ju så mysiga att ha nära huset att titta på när de sitter och äter i vår pippirestaurang här sitter de och burrar upp sig.I veckan har jag på nytt gjort mat till dem ibland brukar jag köpa ister för det är ordentligt fett men man kan även använda vanlig matolja och tillsätta en hel del fröer,havregryn och andra delikatesser som de behöver som man fryser innan man serverar dem.Det är inte bara små fåglar utan även vanlig Hackspett och Gråspett  som vill kalasa. I bland så kommer det även dit en och annan Domherre och då blir man ju extra  glad förstås.
Nu när snön ligger i träden så är det så vackert att titta ut genom fönstret just vid solnedgången.Den vackra blomman som jag fick i födelsedagspresent i november den blommar vackert vidare och nu är det extra roligt nu  när allting annat kanske inte har energi kvar att göra det.
Inne så tänder vi vår favoritlykta när skymningen faller men det blir senare på dagen numera på grund av det fina vinterljuset.
I dag har vi även haft kallt och kyleffekt för man måste ha varmt runt huvudet när man är ute det känns som det är kyligare än vanligt vad nu det kan bero på.Hoppas att Ni har det bra där Ni är jag önskar Er en bra Fredags eftermiddag.


 

 
 

onsdag 15 januari 2014







 Tankar inför trädgårdsåret 2014
Nu när vi har börjat vandra in i det nya året 2014 så har jag börjat planera inför sommaren i trädgården lite grann.Vi  kommer inte att lägga ner lika mycket energi som jag vi gjorde förra sommaren med tanke på att vi då skulle ha en stor visning men nu blir det i en mindre skala.I varje fall så har jag tänkt sätta mot väggen en klätterros visserligen så är det under taket men jag tror nog att det ska gå i alla fall.Här har jag haft Åkervinda i många år men i bland så vill man förnya sig.
Den vita Rosenskäran är given för den är ju så otroligt vacker enkel i sin framtoning men ändå så vacker och på samma ställe ska den stå för den verkar gilla platsen.Jag har plockat in fröer så dem har jag i ett melittafilter i tryggt förvar jag lämnade för säkerhets skull några frökapslar ute i rabatten ibland så kommer den automatiskt men då lite senare.
Den gula Vallmon som fåglarna en gång planterade åt mig och som jag även plockar in fröer av för att ha under Tallen den lyser så vackert mot den bruna  barken.
Pionvallmo ska jag även sätta i sommar jag har fått kapslar av min väninna för där var denna skönhet planterad förra sommaren.
Tagetes ska jag förstås även plantera som jag alltid gör här har jag dem framför den stora stenen på vårt torp denna är en högre variant och blommar så vackert.
Husarknappar som jag tror att den heter har jag även funderat på att köpa en planta av, för att ha i någon kruka över sommaren.Jag tror att det är en sommarblomma enbart men så otroligt vacker denna stod planterad hos min torp granne.
I dag har vi femton grader kallt ute och det snöar jag har varit och hämtat ut nya glasögon och ska nu bli vän med dem.
I går fick vi fira lite extra för vår dotter har fått jobb i Piteå på Resia ett jobb som hon har haft som ett av sina mål att få jobba på.Rekryteringen av tjänsten har tagit enbart tio dagar och det var en slump att hon fick se den på nätet i bland så tror åtminstone jag att ödet är med på ett hörn och hjälper till.Tanken har varit att jobba på ett annat företag i stan men de tog längre tid än hon hade beräknat och är man i behov av ett jobb så kan man ju inte sitta och vänta utan då måste man agera.Detta jobb kommer att bli en fast tjänst efter ett halvt år men först gäller ju regeln att ha provtjänstgöring innan det kan ske.Glada för hennes skull är vi föräldrar i alla fall.
Ha en fortsatt bra dag







måndag 13 januari 2014








Minnesbilder från November och December
I början på November så gör vi en resa till min barndoms by där vi ska hämta ved innan vintern kommer med besked och konstaterar att här har det blivit bra mycket mera vinter än hemma på gatan.Jag går en promenad genom byn och hamnar nästan två kilometer längre bort mot byn Källdal innan maken kommer med bilen och plockar upp mig.En härlig promenad med mycket minnen som dyker upp längs vägen i mina tankar.
I slutet på månaden så åker vi i väg till Bålsta för att hämta hem vår dotter som nu har bestämt sig för att hon vill flytta hem igen till lugna Norrland vi reser förbi Skuluberget vid Höga kusten och dess skog som bjöd oss på dessa vackra färger.Innan vi åkte i väg på resan så kom den storm som gjorde att vårt växthus fick sig hårda törnar som det inte riktigt tålde.Växthuset fick vi plocka i hop då det blåst i väg delar ur det och vi fick ihop alla bitar.
När vi åkte ner för att hämta henne så stannade vi till på en restaurang som hette Road 56 för att äta middag och som ligger i Hedesunda mellan Gävle och Heby. Där  träffade vi  ägaren till stället som vi blev mycket bekanta med honom för hans mor visade det sig kom från en by utanför Malå och då maken kommer därifrån så satte han sig ner tillsammans med oss när vi skulle äta middag för att samtala.Vi blev där en hel timma innan vi kom oss vidare på färden.I bland så träffar man på människor som man aldrig kommer att glömma och han är en sådan person han ville vi skulle komma in till honom alla gånger vi hade vägarna förbi bara för en pratstund.
I December så kom snön och då var det så här fint tyvärr så tinade den bort och det blev sedan väldigt isigt underlag inte alls som man vill att en vinter ska vara. Julmånaden bjöd oss på flera konserter vi var både till Anderstorps aula på julkonsert och även sista helgen i advent så var vi till Byske kyrka och fick oss lite stämningsfylld musik.
Under den allra mörkaste årstiden så är det ju klart att det blir mycket lyktor som man sätter fram både ute och inne för att höja mysfaktorn en smula.
I bland så bjuder oss morgnarna i December på vackra ljusfenomen som denna morgon i slutet på månaden nu kan man se tydligt att ljuset är på väg.
Nyårsaftonen för vår del blev att krypa i hop i soffan med en filt virad runt sig för nu har förkylningen kommit så vi firar denna kväll i hemmets lugna vrå.Maken skjutsar endast våra ungdomar på fest och hämtar dem sedan för att de ska få vila ut för de ska på nyårsdagen åka i väg till huvudstaden med bil.
Nu har vi fått rejäl vinterkyla med femton grader kallt och blåst de talar i radion om kyleffekt och det är precis vad som det är för det blåser genom kläderna fastän man har på sig vindtät jacka.I dag så är det lugnt ute och jag ska ta på mig och gå ut på promenad på förmiddagen för efter lunch så beger vi oss till Piteå och ska besöka makens kusin som bor där.
Ha en riktigt bra 20e Knut







lördag 11 januari 2014




Lite nytt på fönsterbrädan
Nu när det är nytt år och allting så känner jag att man gärna vill ha lite grann nya växter på fönsterbrädan och jag kunde inte motstå den vackra St Paulan som är rosa och vit och kallas för Äppelblom.Den fick bli planterad i min vårkorg tillsammans med lite grön sisal.Jag har ju ett antal St Paula i olika färger men jag tänkte att en mer eller mindre gör inte så mycket för jag gillar den verkligen på grund av dess söta framtoning.Dessutom så blommar den villigt jag har i alla fall tur med den och då kan man ju hjärtans gärna kosta på sig en och annan.
I närbild så ser den ut så här.
Jag inhandlade även en Kroton  för det är ganska så länge sedan som jag hade en sådan jag vet ju att de lätt får ohyra men jag ska nu börja ge dem Nässelvatten så då kan man ju kanske eliminera den risken.Jag tar alltid in en bunke på hösten med växtnäring och så brukar de få sig en liten "hutt" en gång i veckan på vårkanten och det brukar de gilla.
Nu har vi fått kallare väderlek i går så var det tio minusgrader och storm då bet det i kinderna när vi var ut på promenad.Vi var till Piteå på förmiddagen och där var det otroligt kallt men vi var och åt en god lunch på Golden Dragon i alla fall där blev vi varma.
I dag blir det en lugn dag det enda som står på agendan är att ta ut julgranen men efter det så är julens högtid helt ut städad vilket känns riktigt bra.Det blir att se skidor på Tv och jag ska sitta med min sticksöm men det blir även en promenad.
Ha en riktigt bra dag




torsdag 9 januari 2014







Tillbakablick på Augusti-September-Oktober 2013
I början på Augusti var vi på utflykt till en ö ute i havet och hade en härlig dag där tillsammans med våra vänner.Maken hjälpte till att lägga en ny presenning på en lada men annars så var det bara härligt att vara på ön vi plockade Åkerbär för det fanns det gott om och mumsade i oss min väninna hade med sig gott fika som vi intog nere vid havsbrynet för det var ett jättefint väder.
Den 10  Augusti  så hade vi trädgårdsvisning vi hade ett perfekt väder för detta ändamål och dagen blev mycket trevlig med 140 personer från olika håll som ville se vår trädgård en rolig dag som vi kommer att minnas länge.
  
I slutet på Augusti så var vi ut och åt lunch på Nordanågården tillsammans med en god vän som vi inte träffat på länge efter lunchen så blev det en promenad nere vid Skellefteå älv och sedan blev det fika på eftermiddagen hemma hos Monica.Det var en trevlig dag  då vi tittade i gamla fotoalbum och pratade en del minnen.
September kom med vackert landskap som det är på hösten med alla vackra färger när jag tittade ut från vårt tvättstuge fönster så  hade vi denna fina utsikt.
Den här röda  Rosen  den var till glädje från i slutet på Juli och ända in på höstkanten vid visningen var det många som beundrade den för den har aldrig varit vackrare än denna sommar.
I början på Oktober så blev det till att börja med målning av alla fönster på nedre våningen av vårt hus och efter två veckor så var det klart och resultatet blev ett lyft för alla rum där fönsterna tidigare varit i furu.Nu har jag ju alla fönster en trappa upp i huset men det får vänta för mina armar och axlar måste få vila så vi får se när det blir.
I slutet på Oktober så gick färden till Bålsta för att hälsa på dotter och måg vi hade bra väder för bilkörning och när vi reste tillbaka hem efter några dagar så varnade man i Radion om en storm  vid namn Hilde som var i antågande i södra Sverige  som skulle visa sig gjorde att många fick vara utan ström ett långt tag framåt.
I dag har vi varit och hämtat vår dotter på flyget som varit till Bålsta och hälsat på sin pojkvän sedan blev det även att handla på hemvägen.Vädret är fortfarande mulet men vi har åtminstone 5 minusgrader och det väntas bli ännu kallare så kanske ändå att vintern är på väg vi får väl se hur det går med det.
Ha en fortsatt bra eftermiddag