söndag 29 december 2013


                                             Sista söndagsbilderna 2013
I vårt köksfönster så hänger vackra snöflingor och utanför fönstret så har de förvandlats till vatten och is.De är köpta i en blomsterbutik för några år sedan dem brukar jag ha hängandei fönstret även sedan julen har passerat  för de passar att ha framme hela vintern.
De här söta figurerna har jag haft på vårt köksbord hela julen vi hade tänt dem under vår julmiddag och de ska även tändas i dag på eftermiddagen.Vi har hemma dotter och måg så vi ska ha lite extra julmys hade vi tänkt när vi ska äta middag tillsammans då ska även en del julklappar delas ut till dem så än är inte vår jul förbi vi har allt kvar lite grann av det goda.
I år har jag satt upp en stjärna i vår tvättstuga den är av metall som gör att man kan lämna den tänd när man åker bort, jag köpte den på en loppis och den var helt ny var inte ens uppackad.Det har varit så trevligt när man har varit borta och kommer hem och man möts av en upplyst stjärna så det kommer jag att sätta upp även nästa jul igen.
I år har jag gjort ett godis som alla kan äta av  dessutom så var det enkelt och gick fort att göra.
Det är  200 mörk blockchoklad som man kan hacka lite grann,50 gram smör,4 dl Vårgårda ris och 1 dl Russin (de kan även kan också uteslutas om nu inte vill ha i dem). Man lägger alla ingredienserna i en panna och smälter alltihopa och sedan så häller man massan och brer ut den på en bakpappersklädd plåt  och när den stelnat så bryter man bara bitar ur den och så var den klar att ätas ur.
De är även goda att inta som en godbit till kaffet kan jag förtälja.
Himlen börjar så smått få en rosa ton det kanske blir en fin söndag i dag kanske man vågar sig ut så småningom i halkan vi får väl se hur det blir med det.
Ha nu en bra dag alla som tittar förbi



fredag 27 december 2013







God fortsättning
Förra året så hade vi bra mycket mera snö vid samma tidpunkt och en vit vintervärld så det kan verkligen vara olika för varje år allt beror hur vindarna går och nu har ju hela Sverige haft milt väder.Vi får väl se om det blir regn eller snö som kommer hit under nästa dygn för nederbörd kommer det att bli det har man lovat.


I dag så har vi ett betydligt isigare underlag och halkvarning man får inte slappna av när man nu beger sig ut på promenaden vilket medför att man får ont i kroppen på grund av det.När man nu ändå har varit ut och kommer in igen så har det ändå varit  härligt för frisk luft det kan man ju ändå inte få för mycket av.
I vårt köksfönster så har den nu börjat blomma min vackra vita Kaktus den har flera knoppar så den kommer nog att bli fin vad tiden lider.Förra året hade den även blommor men inte så många den har flera det här året något som gläder mig.



Förra julen så hade jag en vit Amaryllis som var så här vacker den står i källaren och jag har nog inte så värst mycket hopp om de  som står där nere det kommer nog att bli till att kassera ett antal.Jag har inte lyckats särskilt bra med dessa vackra blomster vet inte vad jag gör för fel eller är det så att de är drivna på det viset att man inte lyckas med dem på grund av det.
I dag har himlen dragit på sig en tjock vintermössa och det har varit en dimridå som gjort det omöjligt för den att visa oss att ljuset har kommit tillbaka det ljus som gör tillvaron bra mycket roligare för alla levande varelser.
Hoppas att Ni får en trevlig eftermiddag alla som tittar förbi här.

onsdag 25 december 2013




                                                             25 december
I år så firade vi julaftonen tillsammans med nära och kära som vi brukar men det här året var vi hemma hos oss och i vårt kök så var det dukat inför den julgröt som vi skulle bjuda på.I denna stund så är gröten på kokning i ugnen och i år så hade vi lite grann av knytkalas då andra skulle komma med skinka och efterrätt.
Utanför fönstret så hade det börjat både blåsa och regna vi hade tänt marschaller men de brann inte så länge på grund av regnet.Inne i vårt kök så njöt vi av god mat och prat ändå.
Den goda och vackra vaniljpannakottan hade Matthias gjort och den smakade väldigt gott vi intog det tillsammans  med ny kokt kaffe.
Den vackra blomsteruppsättningen med en julros och hyacinter fick vi bland annat i värdinnegåva nu hoppas jag förstås att rosen får växa vidare så jag kan plantera ut den i vår trädgård.Känner att jag nog måste ta reda på hur man ska vårda en sådan för att göra på rätt sätt. 
En annan julgåva var servettstället och den röda burken som passar bra i högtiden.
Efter middagen så blev det tid för lite julklappsutdelning och även julklappsspelet då vi fick oss flera fina presenter.Den mycket gamla tomten den tittade noga till så att allt gick rätt till väga jag tror att han blev ganska så nöjd vi blev det i varje fall.
Nu har vi ganska så lugn helg framför oss innan vår dotter och måg kommer från Bålsta där de har firat julen i år.Så vi har allt lite julmys kvar tillsammans med dem något som vi förstås ser fram emot.
Ha nu en riktigt god fortsättning på julen och hoppas att ni har det bra där Ni är.



 



söndag 22 december 2013







Fjärde Advent och julstämning
I går kväll så begav vi oss till Byske kyrka för att ta del av mera julmusik där fick vi en stor dos av det för två körer sjöng både nya sånger och gamla trotjänare som får oss att minnas tillbaka.Det var även de som sjöng solo men även de som spelade blåsinstrument  och fiol samt även förstås  orgel det var i varje fall en mycket fin upplevelse.När det sista numret som var Stilla natt sjöngs så släcktes kyrkan ner och det brann endast levande ljus vilket även körerna bar i handen när de ställde sig runtomkring inne i kyrkan medan de sjöng det var otroligt stämningsfullt.
När vi åkte i väg dit så snöade det och medan man satt inne i den varma och härliga kyrkan så kunde man se stora flingor falla utanför och ännu mera stämning fick man av det förstås.När vi kom ut från kyrkan och skulle åka i väg för att tända på våra anhörigas gravar så hade det börjat regna stora droppar vi blev blöta men när vi kom hem igen så snöade det här hemma vilket vi blev glada över.
Tack vare snön som föll i går kväll så ser det ut så här nu när vi var ut på promenad så tack för den julesnön, nu vill man inte att det ska bli plusgrader och regn det är inget som man vill ska komma ner  från skyn i nuläget.
I eftermiddag har vi klätt vår gran och den blir ju förstås lika fin varje år eftersom det är de gamla julprydnaderna  som alltid sätts upp i den.
Som dessa gamla julkulor som någon nära släkting har någon gång haft i sin gran och som bär minnen tillbaka i tiden.Julen är ju en högtid som bär med sig en hel del minnen.
Men även en del nya saker och inte alltid köpta som dessa virkade stjärnor som jag gjorde för ett antal år sedan som jag tycker passar så bra och lyser av sig mot det gröna.Dessutom så är det ju så att det man själv har åstadkommit är lite roligare att sätta upp i granen tycker jag.
Och även en av dotterns smällkarameller som hon gjorde i skolan en gång får även den vara med på ett hörn för jag tycker den är så vacker och de är ju även gjorda med kärlek.
I dag har himlen varit grå men nu har det ju vänt och vi går mot ljusare tider igen något som välkomnas av de flesta.Nu får man bara vänta och se när man kommer att märka det för det dröjer några dagar till dess.
Vi kommer att fira julaftonen tillsammans med nära och kära i vanlig ordning i år blir det här hos oss och vi slopar julbordet och det blir gröt och skinka i stället.
Ha nu en bra fjärde Advent och en riktigt God Jul önskar jag alla som tittar in på min sida.



.



torsdag 19 december 2013





En vanlig Torsdag i julveckan
I dag har vi en av de mörkaste dagarna då solen aldrig har visat sig utan blivit dold av  molnen.Nu är det ju  ganska så nära när vi snart får se ljuset igen och tanka mera D-vitaminer. Det är väl för tur att det finns el belysning att sätta både här och där som på vårt hus som vi har prytt med ljusslinga på balkongen  och även den båge som står i mörkret och behöver lite ljus samt den gran som vi har hämtat i skogen.De belysningar som folk sätter utanför eller på sitt hus är ju till glädje även för omgivningen vilket inte gör någonting.
Jag längtar just nu efter den tid som ska komma  då det ser ut så här när man är ute på promenad dit är det ju inte så värst länge nu så man får ha lite tålamod bara. 
När dagarna är mörka så måste man roa sig så gott det går och jag har pysslat lite grann och gjort en krans av naturens eget material nämligen Kottar och lian av Humle som jag har duttat  lite vit färg på.Jag fick iden när jag var in på en butik i stan och tänkte att så där kan jag ju göra själv lika bra.
På vår byrå i vår hall så har jag tänt den söta lyktan som passar bra att ha just här för när man har levande gran på bordet så vill man ha en levande ljuskälla som gärna är lite täckt så det inte händer några olyckor.
I dag så har jag även kokat Gräddknäck och jag ska delge Er mitt recept som jag har använt i alla år och har aldrig misslyckats med det.
Ni behöver;  2,1/3 dl socker,2 dl vispgrädde,2 dl ljus sirap,1 matsked smör ,jag brukar även tillsätta några teskedar ingefära  på burk.
Allt kokas i en tjockbottnad panna jag brukar använda min gjutjärnspanna  man kokar i ca 50 minuter då brukar det vara klart att hällas upp i formar.
Lycka till nu med ert kokande av god knäck det blir 65-70 stycken knäck av satsen.
Ha det  nu som allra bäst 







tisdag 17 december 2013





Tisdagsblandning
För närvarande så blir det nästan soluppgång och solnedgång samtidigt men hur som helst så var det så här vackert på himlen  idag vid halv två tiden.Så det är bara att njuta av den vackra himlen vi har ju även bara några minusgrader så man behöver inte frysa däremot så väntar jag på mera snö så den rätta känslan dyker upp.
Inomhus så har jag jobbat lite extra för att få det att bli lite stämningsfullt ett par röda ljus i glas ljusstakarna som jag tycker så mycket om har det blivit och några röda dukar..
I den öppna spisen i rummet så har jag pyntat lite extra även där man behöver inte göra så stora utsvävningar för att det ska bli julfint.
Det här vackra hjärtat av makrame som min mans faster en gång har gjort är även den en favorit enkel i sin utformning men väldigt vacker,om man plockar bort pyntet på hjärtat så skulle man kunna använda det även under resten av året.
I dag har vi varit till stan och gjort bort det sista inför julen vad beträffar julklappar jag har även beställt en tid hos min optiker behöver byta ut mina glas så att jag kan se bättre men dem får jag säkert vänta på ett tag.
Med det får jag önska alla en bra eftermiddag
 
 

 

söndag 15 december 2013






Mina Söndagsbilder
Nu har vi hunnit redan till tredje advent jag har hittat en söt vers om just det.
När tredje ljuset brinner vi julklapparna syr och vi bakar kakor och har ett fasligt styr.
Just baka har jag inte gjort så mycket utan jag satsar mest på lite extra god mat i stället som bara är att plocka fram och värma under helgerna framöver.
I kväll blir det julkonsert tillsammans med Lena och Andre  det ska bli roligt att få sig en dos av julsånger och vacker julmusik av duktiga aktörer så det ser jag fram emot.
I vårt fönster så blommar den för fullt den vackra Porslinsblomman och som den blommar den gör bara ett kort uppehåll och sedan blommar den åter.Tyvärr så faller det klibbiga droppar från blomman så man får tänka sig för vart man ställer den.
Tulpaner tillsammans med blåbärsris är ganska så vackert tillsammans buketten stod på ett festbord hos min bror och svägerska för några år sedan under julen när vi var dit på julkalas men bilden passar ju att ta fram även denna dag.
Elisabeth hade även gjort det här vackra arrangemanget så enkelt och ändå effektfullt.
Nu har vi fått lite snö som lyser upp i det mörka något som gör att det blir bra mycket ljusare och  trevligare .Det har även blivit rätt så bra att vara ute i skogen igen och promenera för nu har det frusit på den is som ligger under snön och det har även frusit på ovanpå snön så nu är det inte längre lika halkigt något som jag tycker känns bra.Så det blir att bege sig ut även i dag men först blir det troligen lite skidor på Tv man måste ju hålla sig ajour med vad som händer inom idrottens värld lite spänning kan man ju  behöva  i bland.
Hoppas att Ni får en riktigt härlig advents Söndag



 
 

fredag 13 december 2013






Lucia och Fredagen den 13;e
Jag får bjuda Er på en Lucia bild som jag tog för några år sedan när dottern var med i Skellefteå bygdens Lucia .Bilden är från kröningen i Lands församlingens kyrka i Skellefteå.där vi bjöds på vacker och stämningsfylld sång i en fullsatt kyrka.I dag på morgonen så  slog vi på vår TV för att se och lyssna på årets Lucia medan vi åt vår frukost.Naturligtvis så tände vi ett ljus för att höja stämningen en smula.
I dag har vi ju även Fredagen den 13;e men det bryr jag mig inte så mycket om för jag har ännu inte behövt vara med om något som varit otäckt den dagen hittills har jag klarat mig.
Efter Lucia på TV så gick jag till vårt kök och slog på ugnen för att ta itu med den pepparkaksdeg som jag hade inhandlat och nu är den ut bakad till goda kakor som vi kan avnjuta under julen, det blev två burkar.
I vårt köksfönster står en liten kruka med Enris.Någon gång för länge sedan så har mina föräldrar fått en julgrupp i den här krukan och jag är i dag lycklig ägare till den och jag tycker den är så fin och bredvid den så står en mycket gammal tomte som troligen även den har följt med någon julgrupp en tomte som jag även uppskattar.
Den senaste tidens nyckfulla väder kan man inte bli klok på nu har ju all den fina julkänslan försvunnit.I går kväll så regnade det som om himmelens portar hade ställts vidöppna det började även blåsa och sedan kom det  lite snö och några minusgrader på det.Något som  var tur för nu kan man gå ut på promenad i skogen utan att falla och slå sig fördärvad även om det på sina ställen även kan se ut så här men då kan man gå på sidan där skogsmarken är framme.Nu vill jag att kung vinter dyker upp med vit snö igen för det är ju det vi ska ha den här årstiden.
Månen den visar sig redan klockan två på dagen så solen den gives väldigt små möjligheter att visa sig men ibland kan faktiskt båda dessa vara uppe på himlen samtidigt vilket förstås är ganska så häftigt .
Från köket doftar det så härligt för jag har en älgstek i ugnen som ska bli till tjälknöl när den är klar det är så gott att ha som smörgåsmat men även till någon middag framöver.
Ha en fortsatt bra dag trots att det är Fredagen den 13;e








tisdag 10 december 2013






En snöig Tisdag
Nu på morgonen så såg det ut så här utanför dörren för under natten så har det snöat och det faller flingor fortfarande och jag blir så glad över att vi äntligen har fått snö jag myser en dag som denna.Jag behöver ju inte ut på vägarna så då kan jag bara glädjas åt det vita som kommer dinglande ner från skyn.
Granen utanför huset blir mycket mera klädd när den vita varan kommer och ljusen blir så mysigt inbäddade.
Nu lyser det så fint i alla fönster när alla har gjort julfint och ställt fram sina ljusstakar och  man tar fram både vita och röda ljus.Bilden är från vårt eget köksfönster för jag gillar röda ljus nu när det är jul.
I går när vi var ut på en skogspromenad så var det så här fint i skogen, tyvärr så var det en  mulen dag  och den här tiden på året när solen knappt kommer sig över trätopparna så blir det ganska så mörkt när det dessutom är mulet.Det var rätt så mysigt ändå för temperaturen var den rätta.
 Nu är det bara elva dagar  kvar tills dess att vi har vintersolståndet och efter det så vänder det och vi går mot ljusare tider  igen för tiden den rullar på som vanligt och stannar inte av och det är nog kanske tur att det är ordnat på det viset.Det gäller ju att ta vara på dagen för livet har bråttom.
I dag så blir det nog bakning som står på schemat för jag börjar ha lite att bjuda på om det skulle komma förbi någon som vill fika.I dag har vi ju även Nobeldagen och jag ska naturligtvis titta på det på eftermiddagen det är om inte annat trevligt att titta på alla finklädda människor.
Ha en riktigt bra dag.









söndag 8 december 2013




                                                      Andra Advent
Vi eldar vårt änglaspel i vårt kök och det klingar så fint vi har även tänt ljus nummer två.Ute har vi haft 20 minusgrader på morgonen det kallaste vi haft hittills men nu mitt på dagen så har det blivit något mindre krispig luft så man kan bege sig ut.Nu längtar jag tills dess att det ser ut så här ute.
Så här såg det ut för två vintrar sedan i December men ett tu tre så kommer den och då blir det som ett riktigt julkort

 
På tal om julkort jag har plockat fram dem våra julkort och betat av vår lista för vi är inte så moderna så vi skickar allt digitalt utan vi tycker att det är rätt så roligt att köpa fina kort och skicka till ett antal eller ganska så många ett 20- tal brukar det bli .Dessa vackra kort som sprider så mycket glädje jag har ju även målat några så dem skickar jag till några speciella som jag vet blir extra glada för just dessa kort. Korten som jag målar själv de tar ganska så många timmar att göra men det är ett roligt pyssel att hålla på med och väldigt avkopplande
Jag har ju även köpt några vita hyacinter för dem tål jag bäst så nu doftar det jul i vårt hus jag kommer att inköpa några fler innan julen för dessa kommer att hinna blomma ut innan dess nu är det ju bara två veckor drygt tills vi är där.Till middag i dag så blir det Lutfisk den är inte den billigaste av rätter men vi älskar den och man mår så bra på den med vitsås och kryddpeppar så är den en riktig delikatess.Hoppas att Ni får en riktigt bra andra advent alla som tittar in här.







fredag 6 december 2013






Kreativt
Den mysiga julbonaden sydde jag för ganska många år sedan jag minns hur roligt det var att göra den och visst är den fin nu får den sitta på väggen i vår tvättstuga varje jul på en speciell plats för även där vill man ha lite julfint.
Paradhandduken den ritade jag upp på ett lakansväv det motiv som jag ville ha och den har varit med i över 30 jular nu.Den har inte kostat mig så värst mycket mer än lite energi men att göra saker själv är ju det som verkligen är roligt.
Den här tovade tomten har jag haft tidigare på min sida men den kan jag gärna visa upp igen för den är en favorit vi fick den i julklapp för några år sedan och jag minns hur glad jag blev över den.Jag tycker att den som gjort den har verkligen fått till det för den ser så levande ut.
Ett rött ljus i en glas cylinder med lite kottar och ett rött band det kan väl inte bli enklare jag har även lagt i botten lite kryddnejlikor för lite juldoft.
Dessa flarn har jag bakat i veckan och de smakar ljuvligt gott och är dessutom superenkla att göra som Susanne i Gokväll skulle sagt Ni ska få receptet de kom tvåa i en kaktävling och är dessutom glutenfria.Man kan rulla ihop dem men jag har gjort dem enklare som flarn.

De heter Ingalills julrån

100 gram socker,100 gram smör,100 Gram skållad och hackad sötmandel,1 Matsked vatten och 2 Matskedar grädde
Rör ihop alla ingredienser i en kastrull och låt blandningen sjuda sakta tills socker och smöret smällt.
Klicka ut den på en smörpappersklädd plåt med en tesked de flyter ut så gör bara några stycken på varje plåt.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 175 grader varm ugn i 8 minuter.
Vill man rulla ihop dem till små rån så använd en penna.
I natt har vi fått lite snö så pass att snöskyffeln fick användas på morgonen det är även blåsigt något som vi håller på att ha mest varje vecka nu för tiden men när man fått på sig vinterstassen och kommer sig ut så är det riktigt härligt.
Ha en bra eftermiddag.