torsdag 31 oktober 2013





Sista dagen i Oktober
Man blir så glad när man får se hur ivrigt småfåglarna badar ännu i fågelbadet  trots att det egentligen borde vara is på badet och snö på marken.Tiderna är förunderliga allt beror nog på både klimatförändringen och de cykler som finns i vårt system mig gör det inget att vi fortfarande har snöfritt bara det kommer i anslutning till första advent så är jag åtminstone nöjd.Det är bara att konstatera att tiden rusar i väg och man börjar så smått fatta att vi går mot advent snart om endast 30 dagar så är vi där, om inte annat så blir man påmind av all reklam man får med posten.
När solen skiner och man är ute på sina vandringar så kan naturen vara så här vacker nu på hösten då är det inte alls svårt att klä på sig och bege sig ut i dag har vi haft en riktigt fin dag återigen.
När Blåbärsriset lyser av de allra vackraste röda färger då är det tur att man kan föreviga det.Bilden tog jag förra hösten när jag var ute på promenad i våra omgivningar.
Det är inte heller så dumt att man sedan går in sätter sig i sin gungstol plockar fram sin stickning och lyssnar på denna bok i lugn och ro.Jag har nog lyssnat på alla hennes böcker och varje gång så är jag lika förtjust.
Ha en fortsatt bra eftermiddag
 
 
 
 

 

tisdag 29 oktober 2013









En liten resa
Vi har varit på visit till vår dotter och måg som bor i mellan Sverige när man reser här i från Skellefteå så måste man ju passera en hel del vackra platser under färdens gång och en av de allra finaste är ju Höga kusten en riktig pärlaoch där var det så här grönt och fint som på sommaren.
När man är på väg till vår dotter och mågs hus så går färden efter en pittoresk byaväg där skogen ligger väldigt nära inpå men jag tycker att det var riktigt mysigt.
Huset har de förmånen att hyra med första hands kontrakt vilket inte är så vanligt i dessa tider när man oftast får bo i andra hand dessutom så är huset nybyggt och alldeles lagom för två personer.
Den vackra höstkrukan har dottern satt ute på trappan vid deras dörr som välkomnar en när man kommer hit på visit.
Där i närheten av huvudstaden på väg från Barkaby och Ikea (för dit var vi på besök också) så stod dessa vackra träd och lyste upp tillvaron.Det märks tydligt här att vi bor i ett avlångt land för våra löv de har ju kommit ner i komposten vid det här laget dessutom så hade vi 15 plusgrader och här hemma har vi hunnit ha 10 minus innan vi åkte i väg.
Under vår resa så har väderleken här hemma varit mild och det har regnat så då hade vi något bättre även om regnet smattrade mot rutan även där i bland men vi fick även se solen uti mellan.
Vi gjorde även en utflykt runt om i Bålsta för att bekanta oss med omgivningarna vår måg som bott där ett tag han visste vad som var kul att se och guidade oss  vi passerade bland annat Lasse Åbergs hus så nu vet vi var han bor.Här har Mälaren antagit en ordentligt blå kulört och vackert var det ju förstås.
På väg hem så rapporterade radion att det var orkan på gång Cimone men det var mera i södra delarna av vårt land,det blåste även i Bålsta  och här ser man att det är lågtryck på gång .Vi kom ju högre och högre upp i landet under vår resa tillbaka och där var det lugnt och fridfullt.
Däremot så mötte vi mellan Umeå och Skellefteå mellan 45-50 långtradare för vi satte i gång att räkna det blev vi väldigt fundersamma över kan jag säga.Nu är vi hemma igen och det känns förstås riktigt bra för borta bra men hemma bäst som det heter
Ha en fortsatt bra dag
 







torsdag 24 oktober 2013





En våt höstdag
Nu har det regnat ett par dagar och det är ännu mera mörkt ute i dag än det var i går så man kan nog lugnt säga att vädret är betydligt sämre i dag.I går eftermiddag så upphörde det att regna och då blev det att bege sig ut för det är så härligt att få gå ut i skogen när det har regnat och jag plockade lite grann mossa.Man måste passa på nu när marken har åter blivit våt kan vara bra att ha på lager när man ska göra någon dekoration eller när den härliga adventstiden infaller då brukar man behöva mossa
När mörkret kommer så är det bara att tända i fönstret för det blir lite mysigare än annars och nu märks det tydligt att vi går mot mörkare tider.Nu när det regnat i flera dagar så har lamporna fått vara på i stort sett hela dagen.Till helgen så får vi ju tillbaka den timma som vi förlorade i och med sommartiden eller hur man nu ska se på saken.Jag skulle gärna vilja ha sommartid året om för den stör mig inte ett dugg.
Det är även tur att man kan tända en ljuslykta och mysa med så även om själva mörkret är negativt så finns det trots allt ljuspunkter i alltihopa.
För mig och maken så är det en extra ljuspunkt just nu för vi  ska ut på en resa vi ska hälsa på dotter och måg som bor utanför Bålsta.Vi börjar vår bilresa i morgon bitti då packar vi inte bara väskan utan även bilen full med saker som hon vill vi ska ta med oss,det ska bli riktigt roligt att träffa dem det ser vi verkligen fram emot.Vi hoppas så klart att vi får ett bra väder när vi reser för regn vill vi helst slippa då välkomnar vi solen hellre.
Nu hoppas jag att alla Ni som tittar in på min sida får en bra dag vi hörs om några dagar då kan jag berätta lite om min utflykt.



tisdag 22 oktober 2013



                                       Lite vackert att se på
är ju ändå för tur att man har för inne i vårt köksfönster så blommar ännu  Kornettblomman.Den har så fina färger och jag har nu haft den i några år men i somras så hade den någon slags ohyra så därför så kommer fägringen nu i stället och det gör ingenting alls nu när det mesta har blommat över.
Jag har roat mig med att plocka in ur mina Jordrevor som jag nu har lärt mig att de heter för säkerhets skull så har jag plockat in några stycken.Den som sitter här i krukan tillsammans med fetbladsväxten som jag just nu inte kommer i håg namnet på den gör sig så bra ihop med den för det blir så fina kontraster och den verkar dessutom trivas.
Jag har även plockat in och torkat Rönnens blad och se så fint det blir,man måste ju passa på när man kommer i håg det innan snön kommer och lägger sitt vintertäcke ovanpå allt som ligger på marken.Dessa kan man ju ha kvar så länge som man vill för de håller sig bra i torkad form.
Så här fint har min väninna gjort utanför deras hus ganska så vackert med vitmossa och en vit Ljung  det lyser upp en smula när det blir mörkt.
Utanför deras gammel gård så var det så här vackert sist vi hälsade på hos dem den vackra gula mattan av löv är verkligen effektfull och att solen lyser på allt i hopa gör att naturens egen tavla blir perfekt.
I dag har vi en riktigt mulen dag i morse så var det åter sju minusgrader det är ganska så gråkallt när man är ute på promenaden men tur att man har kläder som värmer då går det riktigt bra.
Hoppas att även Ni har en bra dag











söndag 20 oktober 2013


Oktober Söndag
På morgonen så kände vi för att tända ett ljus och mysa vid frukosten  nu börjar det ju vara lite mörkare på morgonen när man stiger upp och då passar det så bra att tända ljus det blir en ganska så lugn och avslappnad början på dagen.Utanför så var det 7 minusgrader maken eldar så att vi ska få in en skön värme i huset jag har diskat bort efter gårdagens trevliga middagsbjudning tillsammans med våra grannar Lena och Andre det är med andra ord en ganska så  lugn och ro "feeling" vi har som vanligt särskilt Söndagar.Vi har även för vana att lyssna på Da Capo via vår dator just Söndag morgon man får lite nostalgi känsla när man lyssnar på det programmet för en del låtar hörde man ju på radion när man växte upp.
Utanför fönstret så har fåglarna fullt upp med att få i sig fröer och annat gott vi har ju nu satt ut vår restaurang där vi bjuder på en del egenhändigt gjorda delikatesser dom de brukar gilla.De brukar sprida ut en del fröer också på marken och det är därför som de är i rabatten för att hitta igen godbitarna.Fåglar är ju kul att ha nära sitt hus på vintern för de sprider ju en hel del glädje med att bara finnas till.
I går så bjöd jag på en  Äppelkaka till efterrätt där jag kan delge Er receptet det blev kvar några bitar till i dag som vi ska kalasa på till eftermiddagskaffet.

2 ägg,1,5 dl socker,1,5 dl mjöl,0,5 teskedar bakpulver,1 tesked vaniljsocker

Man vispar ägg och socker och blandar sedan ner övriga ingredienser.Smörj en form häll sedan i smeten och sedan fördelar man äpplen,bär eller rabarber ovanpå( man kan ta det man gillar.)
Skiva över smör med osthyvel ca 50 gram.
Strö över socker eller pärlsocker sedan gräddas kakan i 175 grader varm ugn i 20-25 minuter.
Man kan servera tillsammans med vispad grädde eller vanilj visp.

I dag har vi en härlig dag med sol vilket gör att dagen blir bra mycket roligare än när himlen är mulen jag ska ta vara på den sista söndagen i Oktober på bästa sätt.
Ha det så bra alla som tittar in på min sida.








fredag 18 oktober 2013








För ett halvår sedan och nu
I April så började Krokusen att blomma och med dem så kommer även en massa härliga tider som man har framför sig tänk vilka vårens budbärare de ändå är.
Även dessa söta påskliljor lyste i rabatten och de blommade rätt så länge så dem fick man verkligen njuta av ett bra tag.
Den söta Vitsippan är även den så otroligt fin när den börjar blomma.Den här perioden så går man omkring och hukar sig över rabatterna för att se det allra minsta tecken på att allt har klarat sig över vintern  och man blir så glad över varje vårtecken som dyker upp.
Bäckarna som varit igenfrusna börjar även de att vakna till liv och porlar så härligt till glädje för både människor och djur.Nu börjar även fåglarna  att anlända de som varit på varmare ställen under den kalla vintern och hela naturen sjunger av glädje.
Dit hör ju så klart min favorit Sädesärlan och när den kommer så kan man nästan se att den varit här hos oss förut för de är inte ett dugg skygga utan trippar framför oss  där vi går och vippar på sin stjärt.
I dag så ligger marken åter frusen efter minusgraderna vi har haft  de senaste dygnet dessutom så har det ju även snöat en aning.Jag kan väl inte säga att jag är lika glad när sedan den kalla årstiden kommer som när våren anländer men det är ju det eviga kretsloppet så det är bara att hålla god min.
Snön den ligger även kvar på sina ställen även om det inte är så mycket men man får en föraning om vad som komma skall.I dag på eftermiddagen så var vi till vår skog och maken hämtade hem en del virke som han har huggit för att sedan kapa och klyva som sedan när den torkat ska värma oss i framtiden.Jag följde med och plockade mera ris för att pynta med här hemma vi högg även en gran att ha ute jag blev väl inte direkt nöjd med den men vi får väl se om den får duga i alla fall.
Hoppas att Ni får en härlig eftermiddag








onsdag 16 oktober 2013






En dag med höstarbete
Så här fint blev det sedan maken kört med traktor och tagit i hop löven jag har i dag räfsat från kanterna och fått en riktigt bra motion.Det är ett bra väder för sådana sysslor för vi har bara haft tre grader i dag så man fick ta på sig täckväst utanpå min fodrade fliisjacka och varma utanpå byxor då var det inga problem.Eftermiddags fikat smakade extra bra efter en sådan motionsform.
Högen blev så här stor det är otroligt vad löv som kommer ner  och vad som varje år sitter i träden nog är det allt bra med motordriven hjälp för annars skulle väl armar och axlar inte må så värst bra.
Ändå så har inte riktigt allt löv kommit ner den röda Rönnen har fortfarande sina löv kvar men det är väldigt vackra löv som sitter kvar men de kommer nog de med att falla ner mot marken.
Nu börjar man känna att det börjar lida mot vinter för när vattnet i diket har börjat få en glasaktig "look" så vet man att tiden börjar vara inne.Nu blir det väl inte länge förrän det börjar dansa snöflingor utanför rutan.
Då är det väl för tur att det finns vackra blommor i våra blombutiker att gotta sig i denna står nu på vårt köksbord med sina vackra Taklöksblad nu gäller det att sköta om den på rätt sätt  så man får ha glädje av den en längre tid.I dag har vi även hämtat hem fröautomaten och fågelhuset för våra små vänner som börjar behöva lite extra godsaker nu när kylan slår till.
Hoppas att Ni har det bra där ute Ni må leva och må

 
 
 


 
 

måndag 14 oktober 2013







En vanlig Måndag
I vårt köksfönster så blommar den söta vinröda St Paulan jag har ju i sommar inte haft någon tur med just dem som jag har några av så därför så är jag extra glad över att just denna nu blommar.Det är så roligt att ha något som blommar inomhus i fönstret för utanför i trädgården håller hösten på att göra att växterna börjar återgå till vintervila
Så här fint har min väninna gjort av torkade Lönnlöv och det är så fint att ta in och göra det av blad som man tycker är vackra det är dessutom så enkelt att göra.
Jag fick några löv av henne för jag tyckte att de var så vackra så jag har här bara gjort en enkel komponering av dem.
Mitt prydnadsljus har även den fått lite nytt  i form av höstlöv annars brukar den ha mossa runt sig men det blev ganska så fint att lägga dit löv som omväxling. 
I dag har vi haft en ganska så fin dag med sol och ca 8 grader jag har varit ut på promenad i nästan en timme tillsammans med min granne och vi gick en annan väg i dag som omväxling här har vi ju så många skogsvägar så det är bara att välja.Sedan blev jag bjuden till henne på eftermiddags fika som smakade bra efter vår promenad.
Ha en trevlig eftermiddag
 

 

 
 
 

söndag 13 oktober 2013






Pyssel på en Söndag
Tänk vad mycket kul man kan göra av servetter har man någonting som man tycker behöver piffas till så kan man använda dem till mycket kul.Man tar ju bara det översta lagret av dem och då blir de så tunna och blir lätta att hantera.
Man behöver ju förstås även lim för att få alltihop att fästa på de föremål som man ska snygga till och det finns att köpa i hobbyaffärer jag köpte mitt på Panduro i Luleå
Den här burken stod i vårt förråd och samlade damm och jag behövde den för att ha värmeljus i den men då den inte var så värst vacker i mitt tycke så fick jag ta och fixa till den  lite grann.Först så målade jag den vit för det är ett snyggare underlag och sedan fäster allt mycket bättre sedan var det bara att sätta i gång och fästa servetten.

Så här blev resultatet när den sedan blev färdig och jag blev mycket nöjd med den nya "looken" nu kan den stå framme  och man behöver inte störa sig på utseendet.
Träbrickan har jag piffat till för några år sedan då jag ville den skulle bli mycket finare än den var och den tycker jag blev jättefin.Genom att man lackar med limmet så blir det även lättare att torka av den Då jag börjar bli klar med fönsterna på nedre våningen så är det kul att hitta på någonting annat att göra en stund.Nu blir det till att ta en paus i måleriet för att ha den övre våningens fönster som en så kallad "sticksöm" under vintern.
Vi har nu haft lite blåsigt ett par dagar men i dag så har det lugnat ner sig men däremot så är det en mulen dag med 10 plusgrader vilket är otroligt med tanke på att vi börjar vara i mitten av Oktober.
Hoppas alla får en riktigt fin Söndag
 
 



 
 
 

fredag 11 oktober 2013



Två tuffingar




I trädgården så finns det ett antal tuffingar dit räknar jag bland annat Penseer för de köper man i trädgårdsbutiken tidigt på våren och då kan man plantera ut dem även om det är minusgrader och minusgrader har vi även börjat ha nu men det bekymrar dem inte.
Tusensköna eller Bellis även den kommer ut i butiken tidigt och klara lite tuffare tider utan att de blir risiga.Deras näpna blommor kan man verkligen ha många av och det har jag för i vårt trädgårdsland där jag har växtbarnkammaren där har de fått föröka sig som de vill.så det är bara att gå dit och hämta några om man skulle vilja göra ett arrangemang eller plantera in på något annat ställe.De räknas väl egentligen som ogräsblommor men då kan man ju ta sig en funderare om det egentligen gör så värst mycket huvudsaken är väl ändå att man gillar dem.
I dag skiner solen på oss vi har 10 grader det har stormat men nu har det bedarrat.På morgonen när solen höll på att gå upp i horisonten så var det en så otroligt vacker morgonhimmel jag föreviga inte den för det är inte alltid man kan fånga  den på bild.
Ha en fortsatt bra dag



torsdag 10 oktober 2013






En bra dag
I trädgården så har det blivit lite grann mera höst än det var förra veckan och det beror på att vi har haft frost någon natt då helt plötsligt så förändras omgivningarna med mera höstfärger.Doftshersminen har nu fått vackra färger men Pilen som vi klippte i våras den verkar inte riktigt fattat att vi är där nu när den ska ändra färgen tappa sina blad och göra vinter.

Även blommorna vid dikesrenen verkar ha problem med att släppa in hösten utan gör vad de kan för att fortsätta förgylla för oss människor som denna Blåklocka och det får de gärna göra.
Rödklövern gör likaså även om den inte har samma intensiva färg längre.
Inne i vårt kök så står däremot en Höstglöd  och lyser upp vår tillvaro jag fick den i går när jag hade trevligt besök av en tidigare arbetskamrat.Det var så trevligt att hon hälsade på mig timmarna bara flög i väg  vi pratade gamla minnen och skrattade en hel del vi kom överens om att vi ska träffas nästa vecka och gå ut och äta och sedan göra stan och det ser jag fram emot.
I dag så har vi ett helt underbart väder då solen skiner på all vacker natur och promenaden hem från vårt torp gick som en dans.Sedan när jag väl kom hem så upptäckte jag att jag inte tagit med mig någon nyckel men efter lite tankearbete så kom jag på att vi har en gömd på ett säkert ställe så då löste det sig.
Hoppas att moder sol även lyser på Er i dag