lördag 31 augusti 2013






Nu är tiden inne för att samla frön
Det är ju ett trevligt göra på höstkanten att samla frön inför nästa års plantering.Denna vackra vinröda Vallmo ska jag absolut så i någon kruka nästa sommar då den är så otroligt vacker man kan nästan tro att bladen är av siden.Min väninna har fått frön av mig någon gång och hos henne så är den så här fin.
Frökapslarna från  Vallmo är skapade på ett otroligt sinnrikt sätt för  när den torkat så öppnas den i toppen och ut kommer det  mycket frön som kan bli till jättemånga vackra blommor.Dess kapslar kan man ju ha enbart som prydnad i en vas om man nu skulle vilja det man behöver ju då inget vatten.
Den rosa Pionvallmon är ju även den otroligt fin den liknar verkligen en Pion fastän då i miniformat även den ska jag sätta nästa sommar, även denna sitter i min väninnas rabatt.
 Vit Rosenskära har jag varje år på samma ställe i rabatten för den gör sig så bra just där även deras frön samlar jag för att sätta till nästa år.Den kan ju även komma på egen hand om man lämnar några fröställningar kvar på blomman som får falla ner i jorden så brukar den rota sig  men blommar då vid en senare tidpunkt.
Vit ballongblomma satte jag några frön av i våras och den har blommat då jag hade den i rabatten ett tag så fick den en lite dålig start så därför så har den inte blivit så stor men söt ändå.
Dess fröställning ser ut som Physalis och är ganska så dekorativa som Ni ser.
I går kväll kom vår dotter hem från den stora staden vi fick hämta henne på flygplatsen det känns roligt för oss att hon kommer hem och vi får rå om henne en stund.I dag så är det ca 18 grader varmt vilket är härligt och solen har lite svårt för att tränga igenom den mulna himlen men skulle den vara framme som i går så skulle det vara riktigt varmt.I går kunde vi sitta ute och fika  och det är så härligt för den härliga sommarkänslan vill man inte så gärna släppa greppet om.
Ha det nu som allra bäst.








torsdag 29 augusti 2013





Tema - Kök
När man kommer in till vårt kök om man går via vår groventre och tvättstuga så ser det ut så här.Vi har ett ganska så rymligt kök som jag trivs otroligt bra med här ryms vi att ha våra fester för vi sitter oftast i köket och även att både laga mat och baka.
Det är ett välplanerat kök här har man tänkt igenom noga hur man vill ha det till exempel så behöver man inte lyfta upp matberedaren utan man drar ut hyllan och då får man upp den i den nivå som man ska ha när man använder den.Pannskåpets hyllor dem drar man ut även där har man tänkt på den ergonomiska biten.Vårt hus är ritat av dem som bodde här före oss där båda makarna har kommit på hur man ville ha det och det syns tydligt.Så här ser det ut när man kommer in från huvudentren sedan man passerat vår andra hall.
I vårt kök så har vi samma  lampa över bordet som vi inköpte för över 30 år sedan och vi kommer inte att byta ut den än på ett tag för den passar så bra in i vårt kök av furu.Vi har väl haft tanken på att kanske åtminstone byta bänkskivor vilket kommer att göras sedan får vi väl se hur det blir med det övriga.Det börjar även vara tid att snart byta ut värmekälla och den går före allting annat för det är ju bra mycket viktigare än byta kök när man nu har ett som fungerar.
På vår bänk i köket så står just nu en bunke med härliga Svarta Vinbär som jag ska ta hand om vi har fått dem av vår snälla torp granne Valda hon skämmer bort oss med allehanda godsaker.
Även i dag har vi haft sol och fint väder men det har varit lite svalare än i går då tillbringade vi vår dag tillsammans med en väninna som jag inte träffar så ofta.Vi var till Nordanågårdens värdshus och åt en härligt god lunchbuffe efter det så var vi ut på promenad på området sedan vi åkte ner till älven och vandrade en bit efter strandpromenaden innan vi for hem till henne för att fortsätta eftermiddagen .Vi hade en trevlig eftermiddag och Monica hade bakat och bjöd oss på ett jättegott fika så det blev en enkel middag och en skogspromenad när vi kom hem.Med det så får jag önska Er en trevlig eftermiddag


 

 

tisdag 27 augusti 2013







Från en tid för länge sedan
Inne i detta gamla hus är det som ett museum där känner man tydligt vingslagen från en tid för länge sedan när människor levde mycket enkelt.Huset finns hos våra vänner som de har valt att bevara i den stil som det en gång såg ut vilket är roligt för oss i nutid att få se.
Ute vid trappan så står den gamla cykeln som någon säkert har cyklat på i många mil kan man tänka och i dag får vara till prydnad från en svunnen epok.På trappan står ett vackert blomsterarrangemang.
Inne i huset så finns det gamla vackra saker att beskåda som pigtittaren och den gamla väckarklockan och en hel del andra saker förstås.
Och på bordet så ligger de runda gamla glasögonen något som väcker härliga minnen för min del.För ungefär liknande glasögon hade min farmor på sin näsa och jag har faktiskt provat dem var bara tvungen att göra det.
Inne i huset så står det som det ska i ett så gammalt hus vackra Pelargoner, här i fönstret så är de röda, i ett  annat  så är de
rosa och vita  och alla vet jag trivs väldigt bra här inne då det är en perfekt temperatur för dem.Det är kul att stiga in i ett hus med många gamla saker för på något vis så känner man lugnet infinna sig här inne, för här finns ingen stress.
Tillbaka till nutid i dag har vi även haft en fin sensommardag då vi varit på vårt torp och blev bjuden på eftermiddagsfika hos våra grannar, där vi satt ute i det härliga vädret i flera timmar och hade det trevligt.
Nu börjar mörkret lägga sig utanför mitt fönster hoppas att även Ni har haft en bra dag.
Ha det som allra bäst


 



 
 







 
 

söndag 25 augusti 2013





Brittsommar söndag
I helgen har solen gjort vad den kunnat för att skina på oss och naturligtvis så tackar man och tar emot,att mätaren visar över 20 grader det mår man också bra av .Jag vill sjunga som Robban Broberg "Jag vill aldrig att sommarn ska ta slut" men nu vet jag ju att det snart blir svalare,man kan även tydligt se att solen inte står lika högt på himlen som en påminnelse om vad som är på gång.Det bryr jag mig inte ett dugg om utan bara njuter i fulla drag av den härliga sensommaren.
Vid vår bro så står Åkervindan och visar upp sina söta klockor.Den är ju klassad som ogräs men det är ett fint sådant och den får förstås gärna vara kvar vilket den kommer att se till att den gör för den är av den sorten som inte lämnar en så värst lätt om man nu skulle bli less på den.
De söta Violerna dem vill jag gärna ha många av och nu har de förökat sig så  jag har en hel del av dem de sitter i flera olika rabatter och gör mig inte besviken.
Den blå Bolltisteln är så här fin i rabatten den blir bara finare och finare för varje år som går och det är många som gärna tar för sig av dess nektar.Vi har turen att ha Bin som även hälsar på i vår trädgård då det är någon som har en biodling någonstans i närliggande område och det är man ju väldigt glad över.
 I går kväll gjorde vi en kvällsutflykt till Byske och åkte in i Furuögrund där var havet riktigt stilla oj så fint det var där,himlen gick i turkos och rosa och månen var inte full men den var stor så den måste ju vara ganska så nära vår jord.Det var många som satt ute och tog vara på den ljumma kvällen.
I dag har vi varit vid vårt kära torp och suttit i solen åter igen man vet inte hur många dagar till vi får ha brittsommar.
Hoppas att ni har haft en bra dag ni också
 






fredag 23 augusti 2013






Lite vackert att se på
Jag har börjat plocka in en del växter utifrån som jag vet absolut inte tål frosten som helt säkert snart kan komma någon natt framöver.Denna Begonia är så fin i sin mörkröda färg så jag hoppas nu att vi får ha glädje av den ett bra tag framöver i vårt köksfönster.
Denna vackra kvist av en riktigt fin Dahlia fick jag i går av min väninna som var hit på besök och med en så vacker blomma så behövs det endast några blad av en Funcia så är buketten komplett.Vi fick några timmar för oss själva då våra karlar var i väg på en motormässa i Fällfors vi hade en härlig dag med solen som sällskap de kom tillbaka lagom till eftermiddagskaffet.

I år har Humlen varit frisk och vacker och den passar så bra att ha på ett sommartorp.Nu får den sitta uppe ett tag till innan vi ska klippa ner den för det är bättre att göra det på hösten än på våren.Dessutom så ska jag ta reda på dess kvistar och torka dem och använda dem när jag ska göra kransar.
Jag har klippt in några Humlekottar och satt i vas som Ni ser så blir det så fint i fönstret.
Visst är den otroligt vacker Påfågelsöga som den heter denna Fjäril jag blir så lycklig varje gång som dessa sköna varelser visar sig.I sommar så har vi haft en hel del Citronfjärilar som fladdrat förbi  men de har så förfärligt bråttom så dem har jag inte kunnat fånga på bild.Det är inte lätt minsann men i dag så hade jag turen att få en bra bild på denna men det blev ett antal tagningar för att få till det.
I dag har vi åter haft en fin dag med sol visserligen så känner man i luften att det börjar vara höst på gång men man måste ta vara på alla fina dagar och bara fånga dagen på bästa sätt.

Ha det bra på bästa sätt





 

onsdag 21 augusti 2013





Bakverk, blommor samt ett hästekipage
I går så fick jag lust att baka någonting gott till kaffet och eftersom jag hade slut i frysen på mjuka bakverk så fick det bli chokladmuffins.Jag hittade recept här på nätet som inte innehöll så mycket socker så det fick bli det som jag bakade.Den bruna kakaoburken har varit med ett bra tag och det är så roligt att ha vackra burkar som fyller sin funktion att plocka fram, den gröna burken bakom har jag köpt i sommar på en loppis i den har jag mjöl.
Så här fina blev de och med lite smält mörk blockchoklad och lite vackert strössel  som garnityr så blev de riktigt fina.I dag fick vi oväntat besök av min kusin som ville titta på vår trädgård så då var jag glad att jag hade nybakat att ta fram till eftermiddagsfikat.
Här kommer receptet på dessa det blir ca 14 muffins
2 st Ägg,1 dl Socker,1,5 dl Mjölk,0,5 dl flytande matfett,2,5 dl Mjöl,2 tsk bakpulver,2 tsk vaniljsocker,0,5 dl kakao.
Man vispar först ägg och socker pösigt sedan tillsätter man de övriga ingredienserna och fördelar smeten i pappersformar.Man gräddar dem i 225 grader i ca 10-12 minuter.
Sedan smälter man mörk blockchoklad och stryker det med en kniv ovanpå och strör sedan på strössel .
I trädgården så blommar för fullt denna vackra Binka jag tycker att den har så fin färg och är så fin mot den gråa stenfoten.
Den vita Liljan som jag har flyttat på i sommar den har nu slagit ut och den är verkligen vacker.Nu ska den få stå kvar i rabatten för jag har provat att ha den på flera olika ställen men den gör sig bäst där den blommar nu.
I går hade vi en otroligt fin sensommardag när vi var på vårt torp och bara myste i solen.Medan vi satt där så kom detta mysiga ekipage förbi det är ett härligt ljud  att höra klappret från hästhovar mot asfalten kusken verkade ganska nöjd med att åka där bak allt såg väldigt ro fyllt ut.
 I dag på förmiddagen så sken solen och det var en härlig temperatur men efter lunch så har det blivit molnigare och jag tycker att det har även blivit  något svalare.Vi har väl inget annat att vänta för nästa vecka så är det ju sista veckan i årets sista sommarmånad och då kan det ju bli lite svalare temperaturer någon dag även om det kan komma en och annan Brittsommardag som påminner oss om sommaren igen.
Ha det nu som allra bäst











måndag 19 augusti 2013






Vi gläntar  lite grann på dörren till hösten
Jag tycker nog att det känns lite så när Rönnen blommar med sina vackra röda bär.I år så har träden väldigt lite bär om man jämför hur det såg ut förra sensommaren då de nästan inte orkade med den tunga bördan med bär som de då hade.Inte blev det särskilt mycket snö förra vintern för det jag tror inte att den tesen håller riktigt.
Vårt Äppelträd Silva har i år fällt en hel del Äpplen och jag har i dag plockat in Äpplena och gjort mos för man vill ju gärna ta reda på frukten så att den inte förstörs.
 I år kunde man tydligt se att skörden blev inte lika stor som förra sommaren.Nu känner man sig rik när man har det goda äppelmoset ner fryst och det är bara att plocka fram när man ska använda den.Jag  kan inte sockra mitt mos så mycket då jag måste tänka på mitt blodsocker och det gör att till en kilo mos så använder jag knappt 2 dl socker och vilket innebär att jag bara kan ta fram och ha det i en liten glasburk i kylen för att använda till min grötlunch.
I naturen så har en del bladverk börjat skifta i olika röda nyanser det kan ju faktiskt betyda att de har någon rost på sig för vi har ju inte haft någon frostnatt ännu.I dag har vi haft en underbar temperatur vi har tillbringat dagen på vår torp och haft det skönt i solen.
Jag får önska er en härlig eftermiddag




 

söndag 18 augusti 2013





                                                            Fredagsutflykt               
                                                               
Tillbringade vi eftermiddagen på detta mysiga ställe det är i min väninnas barndomshem.När man går in i huset så andas det sommaridyll precis som man ser i Astrid Lindgrens filmer där man bor i hus med glasveranda.Vi hade otroligt tur med vädret för männen i sällskapet skulle jobba med en del praktiska bestyr på huset och då krävs det fint väder.
På tomten så står den fina ladan och bredvid står den gamla båten som nu har fått en beklädnad av hallonris en båt som  har gjort sitt då den har med all säkerhet använts vid fiske i havet som inte ligger särskilt långt från stället.
Vi plockade upp de Hallon som fanns kvar det fanns även lite grann Röda vinbär som även de plockades det fick bli en god efterrätt efter årets Surströmming som vi sedan åt tillsammans men på en annan adress.
Det blev även en liten trädgårdsvandring i min väninnas trädgård där denna vackra Dahlia visades upp och om den kan man väl inte säga annat än att den är magnifik i sitt omfång.
När vi ändå var på vandring så gick vi över till deras granne där denna vackra Lilja stod så graciös och vacker,tyvärr så vet jag inte namnet på den.
I går var vädret allt annat än bra det regnade som om himlen hade öppnat sig och med tanke på Fredagens bestyr så var det i grevens tid som arbetet på huset blev gjort,  men i bland ska man ha "flyt" så är det bara.Jag hade inte velat ha gårdagens dåliga väder heller förra lördagen då vi hade vår visning då hade det inte varit lika trevligt.Man kan säga att vi är väldigt beroende av att vädret visar sig på sin allra bästa sida särskilt när man har planerat in något speciellt.
I dag kanske vi får sol om vi har turen med oss blir det en bra dag så ska vi åka till vårt torp för nu var det någon dag sedan vi var där.
Till Er så önskar jag att Ni får en riktigt härlig Söndag
 







fredag 16 augusti 2013



Mitt i sensommaren
I går när vi var och veckohandlade så hade jag bestämt innan att jag skulle köpa mig en Cyklamen för dem brukar jag ha lite tur med.De är ju så vackra med sina hjärtformade blad som dessutom har ett dekorativt mönster och jag hittade i mitt förråd en passande kruka dessutom.Nu på sensommaren så kommer dessa växter alltid ut i butikerna för de kan även vara ute och störs inte av att det kommer lite grann kyligare temperatur.Nu märks det på blomsterbutiken att de håller på att förändra sitt sortiment när vi har snart hösten här.En årstid som jag brukar tycka om men nu tycker jag att sommaren har passerat revy alldeles för fort jag är ingalunda klar med den på långt när.
Ute i trädgården går livet vidare nu blommar Fackelblomster så här fint med sin härliga rosa färg.När man håller på med trädgård så måste man försöka planera så att det blommar under hela säsongen och jag ser nu att vi har fått till det så att det faktiskt gör de vilket känns bra.Nu blir det till att sätta sig ner och planera för nästa sommar då blir det helt klart någon ny växt som jag ska ha i vår trädgård.
Denna pelargon fick jag över och hade inte plats för den i någon kruka då fick den sättas i en rabatt och den verkar trivas där för nu blommar den så här fint.I sinom tid så ska den få komma inomhus när det blir den tiden men än ett tag får den vara kvar ute.
Solrosfröet som har fått vara kvar i jorden som är en rest från det fågelfrö som fåglarna har tappat har nu utvecklat sig och blivit så här fin.Jag tyckte att det skulle vara lite kul om den fick komma upp och blomma för den sticker ju helt klart ut bland mina Tagetes och fin är den ju med Tallens stam som bakgrund.
I går så var det ett molnigare väder men ändå uppehåll så jag och min granne var ut på en skogspromenad efter lunch.Sedan så kom solen fram alldeles på lagom när vi skulle fika hos mig så då kunde vi sitta ute på vår veranda och njuta av ett härligt väder och fikat smakar ju dessutom så gott när man får inta det utomhus.
I dag har vi en helt underbar sensommarmorgon med en sol som strålar vi ska tillbringa dagen med våra vänner i min väninnas barndomshem.Då vädret är så vackert så blir det nog en trevlig dag och sedan vankas det surströmming till middag och det är en favorit.
Ha nu en riktigt bra Fredag






onsdag 14 augusti 2013




En regnig förmiddag
Så här dimmigt var det i går förmiddag när regnet öste ner och det under förmiddagen kom 7 mm  kanske inte så mycket men det gjorde att man stannade inne och gjorde andra saker som har fått vänta när vädret har varit bra under en period.Trädgården blev i alla fall glad och den rabatt som ni ser i bakgrunden genomgick en förvandling efter lunch när det åter blev uppehåll.
När himlen utanför fönstret är av en mörkare karaktär så är det ganska så mysigt att tända en lykta vilket jag gjorde  i går förmiddag allting blir så mycket bättre då och den fick brinna hela förmiddagen.Lyktan som jag köpte på butiken Fem Rum i Kåge och som jag absolut kommer att tända många gånger under den höst som vi har framför oss.
Jag plockar även in blommor så länge som det går att förgylla min tillvaro med för när man har en trädgård med många ljuvligheter så är det bara att plocka in av överflödet och titta på det vackra på närmare håll.
Det är ur rosen The Faire som jag har plockat in i vasen denna söta Ros som jag har haft nöjet att ha i vår trädgård i flera år och den blommar varje sommar så här fint.Fågelbadet har jag själv gjort för några år sedan och det har fastnat i stubben som den står på då stubben inte står löst utan har rötterna kvar.Det är lite  "trixit"att skura upp för det måste man göra med dessa bad då det samlas sediment i botten som man måste ta bort för att de ska se fräscha ut, men allting går det ska ju inte vara lätt alltid. 
I dag har vi haft mulet på morgonen men nu har det ljusnat så det kommer kanske bli en helt ok dag ändå.
Hoppas att även er dag blir en riktigt bra dag.







måndag 12 augusti 2013






Lite blandat i början på veckan
Parkstånd den blommar för fullt och drar till sig en hel del Humlor som suger i sig nektar. Visste ni att det finns ca 40 olika arter av Humlor i vårt land trädgårdshumlan är den som är svart och gul sedan finns det hushumla som Ni ser på bilden.Ljus jordhumla,ängshumla,åkerhumla det är dom vanligaste av Humlor
Det är drottningen som övervintrar och det är den som man ser först på försommaren.Humlan kan hinna pollinera 400 blommor under bara en flygtur och  under en dag så hinner hon pollinera en hel del blommor kanske det är därför som den verkar så ivrig.
Humlans tunga är avgörande för vilken blomma den ska välja och till sist Humlor gillar blå färg.
Nu börjar det märkas att vi går mot en annan årstid för de verkar mycket slöa och en del verkar ha somnat på sin post.
Rosenflockel är ju en favoritblomma för dessa insekter och nu står den i rabatten stor och ståtlig jag är så glad över att ha den i trädgården.
Senapsmynta men den härliga färgerna i gult och grönt och med lila blommor jag tycker mycket om den och i helgen fick jag veta att den avger ett ämne  när man rör i den som gör oss lugna till sinnet.Denna Mynta tar man gärna i för den doftar så otroligt gott och är även en fröjd för ögat att titta på.
Inne i växthuset så börjar Tomaterna vara så här stora men den röda färgen får man vänta på ett tag till.Det blir nog till att ta in dem och lägga i en glasskål och ställa den i fönstret för att locka fram den kulörten.
Dessa fyra element behöver jag för att arbeta i trädgården och denna vagn på hjul har jag haft i väldigt många år och är så praktisk, jag har bara bytt ut behållare då en del inte har fyllt funktionen riktigt men nu har jag en som fungerar.Den röda kratta och spade i ett kan jag inte vara utan då den har en mycket bra funktion,handskarna har jag inköpt i år på Blomsterlandet de har blivit mina favoriter och en ny sekatör har vi även inhandlat.Som Ni ser så har jag en bra utrustning för att arbeta i min favoritträdgård.
I dag har vi ömsom sol och moln och jag ska på kalas  och ska uppvakta min granne som fyllde år den dagen vi hade visning men då var även hon upptagen.Jag kommer även att träffa en tidigare granne som bott på gatan men som har flyttat  ska även bli trevligt att träffa henne så det blir nog en bra eftermiddag.
ha nu en fortsatt bra dag