lördag 29 oktober 2016



                                         En fin avslutning på Oktober
I dag har vi haft en helt underbar dag med en sol som har lyst över oss visserligen var det en krispig morgon men det är ju dom tiderna nu så det ska vara så och jag tycker att det är riktigt härligt.Luften blir klar och kall och det ligger rimfrost på marken som det gjorde i morse vi är i slutet på Oktober och är snart inne i November och fortfarande ingen snö vilket är helt otroligt egentligen.
Nu till någonting helt annat vill gärna visa en trevlig ört som jag inte vill vara utan i trädgården den heter Ingefärsmynta har jag fått lära mig, jag har kallat den för senapsmynta men det har nog inte varit helt korrekt. Jag har den planterad i en rabatt tillsammans med andra växter som den passar tillsammans med.
Jag brukar även ha den i en kruka på trappan och varje gång man går förbi den så måste man dra fingrarna genom dess bladverk för att få känna den underbara doft som den sprider. Vissa växter blir man rejält förtjust i även om de har en tendens att sprida sig.
I dag på förmiddagen så bakade jag dessa flarn som innehåller Ingefära och jag tänkte delge Er receptet för de är ganska så goda vi smakade på dem till fikat i eftermiddag.
Ingredienser
2 Dl Havregryn,50 gram smält smör,1 Dl Socker,knappt 1/2 tesked ingefära,1 stort ägg,1 matsked Vetemjöl,1 tesked Bakpulver 

Man lägger Havregrynen i en skål sedan häller man över det smälta smöret,efter det tillsätter man de övriga ingredienserna och rör om smeten som man sedan klickar ut glest på en bakpappersklädd plåt för de kan flyta ut under gräddningen.

Man gräddar de i 175 grader varm ugn i mitten av ugnen i ungefär 8-10 minuter eller tills de fått färg.
Man kan lägga dem över en kavel eller en käpp när de svalnat något om man vill ,men jag har behållit dem som de är.Det blir ca 25 stycken  kakor.

Jag får önska alla som tittar in på min sida en riktigt fin helg och tack för era kommentarer.
 




tisdag 25 oktober 2016





En mulen höstdag
I dag efter lunch så var jag förbi vårt torp och där har vi en vacker Daggros planterad och just nu så bär den så otroligt vackra Nypon.Vi har även en  planterad här hemma i trädgården och även den har ju haft många Nypon men dem har däremot fåglarna kalasat på  och det tycker jag att de har gjort rätt i för de är nog riktigt fina delikatesser kan jag tänka mig
.När jag hade förevigat vår  natur där så hade jag turen att få sällskap tillbaka av Birgitta som var ute på promenad när jag skulle promenera hemåt igen.Det var ju trevligt så promenaden gick därför lite snabbare för vi saknade inte samtalsämnen kan jag säga.
I dag har vi en mulen himmel men ganska så härligt väder även om det kom en och annan droppe från himlen i form av regn men man är ju rätt  klädd  när man beger sig ut så det gör inte så mycket.
Den här kransen som jag gjorde för ett antal år sedan den vill jag gärna ha på vår dörr.Jjag limmade fast med värmepistol kottar på en halmkrans den får jag ofta snygga till för fåglarna har en förkärlek för den de kanske hittar någon godsak i den.Nu är det inga som helst problem då jag har gott om kottar.Kransen kan jag ha uppe hela året om jag vill men i bland så får den komma in och vila då blir det någonting annat som jag hänger dit.
Den här fina Spirean som jag tror heter Little princess har vi haft i vår trädgård i många år jag gillar den verkligen för det är en låg buske den håller sig på sin plats och blommar fint varje sommar den kan jag varmt  rekommendera.
Nu på hösten så blir den även fin med sina varma höstfärger så även nu är den vacker det är roligt med sådana växter.Det börjar vara många träd som har fällt sina blad så därför så är det extra roligt när det finns någonting som lyser upp fortfarande.

Jag få därmed önska alla en riktigt fin fortsättning på dagen och sedan så vill jag tillägga att jag blir så glad över kommentarer som jag får de värmer verkligen .

 

 


 

lördag 22 oktober 2016




                                   Lite och varje bjuder jag på
Numera på morgonen så brukar mannen i huset tända en brasa i vår öppna spis då blir det varmt och gott och just på morgonen är åtminstone jag rätt frusen av mig så då är det skönt med en härlig värmekälla.Mysigt är det även nu har det ju snart gått ett år sedan vi installerade en kassett i den som gör att vi kan gå i från den och dessutom så eldas det inte för kråkorna enbart. 
I trädgården så har jag den här underbara växten som håller sig fin året runt  för jag inköpte den förra året under våren på grund av dess blad .Den heter Polemonium  "Staiwey too heaven" och den har nu vuxit under sommaren och blivit en rejäl planta.
Dessutom så bjuden den på underbara ljusblåa blommor på försommaren en så otroligt fin växt som jag är glad över att ha i vår trädgård.

Blåtåtel tror jag att den här heter ett otroligt vackert gräs som tillför rabatten jättemycket även nu när vintern är i antågande så är den fin.
För en dryg vecka sedan så hälsade vi på min moster Rut som är 97 år som sig bör så har hon den här fina Pelargonen i sitt köksfönster. Jag minns att Pelargoner det fanns i alla fönster hos särskilt äldre när jag växte upp min mamma hade det och det har även jag i dag i mina fönster man kan säga att det är en växt som följer generationerna.
Min moster Rut hon är helt fantastisk  hon är helt klar och redig det är endast ett knä som inte fungerar så bra och även hörseln är lite si så där och hon har alltid ett handarbete i sin hand oftast med lite kluriga mönster.Just nu håller hon på med detta som ska bli ett sängöverkast till någon av sina barnbarn hon har även fått  barnbarnsbarn.

Tiden går verkligen sin gilla gång månaderna rusar i väg nu har vi bara en vecka drygt kvar av Oktober det beror säkert på att vi ingen snö har ännu vilket är ganska så skönt.Jag får avsluta för den här gången med några rader om tiden.

Ha det riktigt gott alla som tittar in här

Tiden är den mest demokratiskt fördelade resursen - alla har 24 timmar till sitt förfogande


 




söndag 16 oktober 2016




                  Söndag i mitten av Oktober
Nu borde det vara så att Blåklockorna inte ska blomma men i år så är allt ur led.Det beror förstås på att vi har haft en otroligt fin höst vilket vi är så glada över för då finns det hopp om att vintern inte blir så lång för när snön kommer redan i Oktober så är det ganska så segt.Även i dag har vi haft en härlig Söndag då vi tog en promenad i skogen det har blivit lite kyligare men det är ändå riktigt härligt ute i vår natur.
I varje fall så blir det mörkare kvällar och då är det ganska så mysigt att tända en lykta just den här behöver man inte passa för den hänger i anslutning till vår spis och är dessutom i plåt en lykta som jag verkligen gillar.
Ute i trädgården så har vi satt ut mat till våra småfåglar och de låter sig väl smaka de får både frön och mat som vi gör själva och den menyn det gillas verkligen.Det är ju så roligt att sitta vid köksbordet och se på dessa små liv när de förser sig.Oftast så är det de vanliga arterna som spisar men i bland så kan det även hända att man får se någon annan art som kanske är på genomresa och det kryddar ju vardagen lite extra.
Nu när arbetet ute i trädgården har lugnat ner sig så kan man ju passa på att pyssla och det tycker jag är så roligt. Här har jag gjort ett hjärta där jag har klätt en stomme av järn med vit lärft och klistrat fast knappar på, den hänger nu på vår köksdörr.Jag köpte stommen i en blomsterbutik fick hjälp av maken som sågade bort pinnarna det var egentligen tänkt att den skulle  sitta i en kruka men jag såg ett annat användningsområde med den.Jag blev nöjd i alla fall och det är ju huvudsaken.
Jag hade turen att få mig en garderobsblomma då min granne kollade om jag ville ha den för hon skulle slänga bort den .Jag hade ju ingen så därför så blev jag glad över att nu äga en, jag planterade om den och satte den i en passande kruka och den får just för tillfället pryda vårt badrum.

Önskar alla en fint slut på den här dagen och en bra början på nästa vecka.









torsdag 13 oktober 2016




En härlig Onsdag
I går var vi på nytt till våra ägor i min barndoms by den här gången skulle det arbetas. Maken skulle jobba med några träd som blåst ut och jag hade uppdraget att dra bort riset vilket var ett bra jobb för mig och när vi hade jobbat ett bra tag så blev det fika vilket vi behövde.
När vi fått i oss lite energi så fortsatte maken och jag tog tag i såg och började hyggesrensa vilket verkligen behövdes för sly det växer fort och det blir så otroligt fint efter man fått bort det.Det kommer att bli fler arbetspass med roligt arbete och då vädret är perfekt så är det även en trevlig motionsform.
Den här Onsdagen bjöd oss på vackert väder och det kändes kyligt i luften men som det är att har man rätt kläder på sig så är det inga problem bara solen skiner så är det bara härligt.
I närheten där vi var så har min bror sått en vild åker för de vilda djur som finns där men det är väl egentligen Älg som är den främsta tanken ska få hitta dit och få sig ett skrovmål på goda ax.
  Det syntes tydligt att Älgarna hade haft en fin plats att vara på  man kunde se att de hade både betat och legat och vilat där.Några vilda djur såg vi inte till den här dagen de höll sig på ett bra avstånd.
Jag passade på att ta med mig hem några Ax för jag tänkte att älgarna gott kunde dela med sig när de nu blir bjudna på så god föda av ägarna.
Den här växer vilt på ägorna och de verkar trivas för det finns ganska mycket av dem det är en växt som sitter i marken med revor men jag vet inte vad den heter min bror trodde att den kallades för "kärringkrut" men jag vet inte. Kanske det är någon annan som vet?

Önskar alla som hittar hit på min sida en riktigt fin dag.












 

söndag 9 oktober 2016



                                         Höstblommor och lite löv
Även om vi har haft någon natt med många minusgrader så är det ändå så att det finns tappra blommor som gör sitt yttersta för att blomma ändå de måste ju ha något inbyggt bra kylsystem som gör att de orkar.Även Tusenskönorna är sådana tappra blommor. Jag tycker att det blev en riktigt fin bild med många fina färger.
Vi har ett otroligt vackert väder dagarna bjuder oss på sol och varma grader för några år sedan så kom den första snön så det är bara att njuta av den tid som vi nu har.
Det är även så att en del sitter på lite skyddade platser som jag vet att den här gör för även den blommar vidare .Man blir så glad i hjärtat för man blir påmind om sommaren som vi vet ska komma så småningom även om det dröjer ett bra tag tills dess men då får man plocka fram och njuta av bilderna under tiden man väntar.
Vid vår entré så har vi en rabatt och där har jag en gång i tiden från frö satt Tiumjan som nu har blivit en stor planta och den har fortfarande blommor den som älskas av insekter och Fjärilar men de har däremot  gjort vinter.
I dag blev det en tur till vårt kära torp och där finns det mycket löv att ta reda på så det blev till att ta fram räfsan och maken körde ihop det med trädgårdstraktorn jag hade även nöjet att träffa vår torp granne Valda som jag stod och samtalade med en lång stund.
Nu ska vi dit någon mer dag för att få klart där och göra fint inför vintern då känns det bättre när våren kommer åter och det förhoppningsvis är mindre ute jobb att göra där då.På våren så har man så otroligt mycket annat som finns att göra så då kan det kännas bra att jobbet med att ta ihop löv är redan gjord.

Det var allt från min del av världen för den här gången önskar alla en riktigt fin dag







onsdag 5 oktober 2016


                                                          En fin Oktober Onsdag
Vi vaknade upp i morse till minus 10 grader det är verkligen bistert när man inte är van vid den kalla temperaturen. När sedan solen kommer upp på himlen så blir det så härligt ute så det har varit en riktigt fin Onsdag.Den här gröna kudden av Rosenbräcka var full av rimfrost den är ju vacker oavsett i vilka skepnader den visar sig jag föredrar ju förstås tiden då den har blommor på sig.
Sidensvansarna de har verkligen fest just nu här sitter de och tar för sig av de goda Rönnbären och de är så vackra och det är ju verkligen bra att de tar vara på bären för annars så skulle de bara falla till backen och bli till kompost.
I dag när vi var och veckohandlade så var jag in på blomsterbutiken och jag köpte mig en vacker Cyklamen. Det var några år sedan jag hade någon jag brukar ha tur med dem de ska ju inte vattnas allt för mycket och de ska ju inte heller stå ovanför ett element.jag har den nu i vårt lilla köksfönster där ska den trivas.Den har ju så vackra blad även sådana krukväxter gillar jag för då är den ju fin även efter blomningen.
Efter lunch så begav jag mig ut i trädgården för att ta hand om löven som jag sedan slängde i rabatterna jag gav även Rosorna jord så blir de kupade på så sätt och klarar våren främst bättre sedan snön har smält bort.
Vårt Olivträd har även det fått komma in och det har verkligen vuxit under sommaren nu får den stå i trappan och får där ljus från fönstret.Det är verkligen en exotisk växt som man förknippar med varmare länder så nog blir det roligt om den orkar fortsätta och växa till en annan sommar.

Önskar alla en riktigt fin fortsättning på veckan.
 

 



lördag 1 oktober 2016





1 Oktober och Mikaeli helg
Tänk vad tiden ändå går fort nu har vi passerat första höstmånaden och är redan på gång med den andra som är Oktober. Eftersom vi fortfarande har plusgrader på dagarna upp till 13 grader varmt så känner man inte av det på samma sätt som om det varit minusgrader och ordentligt med frost som det var förr i tiden.När man då ser ut genom fönstret och ser alla vackra färger så blir man ju påmind om att vi har haft några kyliga nätter ändå som har gjort att naturen har fattat galoppen.Men visst är det vackert man får njuta av det vackra för i helgen så har det blåst och då faller det ganska så fort till marken det som är en njutning för ögat för snart står träden kala.
När det nu finns så mycket vackra Lönnblad som bara ligger på marken så kan man ju ta reda på dem och göra någonting av de vackra bladen.Här har jag bara använt en järntråd där jag har trätt upp alla vackra blad men det börjar vara i grevens tid för ligger de på marken och får torka då blir de inte lika fina att använda.
Bergrosen på vårt torp har för länge sedan blommat över men nu på hösten så bjuder den på så här vackra Nypon som verkligen är dekorativa.
Fortfarande så blommar den vackra röda Rosen nedanför vårt köksfönster den är verkligen fantastisk.
Jag ska avsluta med några rader från en höstdikt som Elsa Beskow har skrivit som jag tycker passar så bra .

Det glimmar i guld och klaraste rött det prasslar så sakta i parken.
Ty hösten är kommen och björkar och Lönn de fäller nu bladen till marken.
Så fall våra blad fall mjukt och lätt vi väver ett täcke så varmt och så lätt.
Vi väver ett täcke åt marken. 

Med det så tackar jag för rara kommentarer i mitt förra inlägg och önskar alla en fin helg