måndag 29 juni 2015





I helgen kom sommaren
Så härligt det har varit att få känna på lite grann värme under den här helgen det är så mysigt att bara sitta ute när man ska fika i helgen blev vi bjudna till en granne på kaffe och då kunde vi sitta ner på deras altan och njuta av sommarvärmen.I skogen så står Åkerfräken så skir och när solen når den så blir det så här vackert.I skogen brukar det dofta så gott av kåda när det brukar vara riktigt varma dagar men just nu så vill man inte så gärna vara där då det kryllar av Mygg.
Maken har snickrat i hop det här fina insektshotellet som nu får sitta på vår lada på torpet så nu hoppas jag på flera hyresgäster.Man vill ju gärna göra det bra för dem så att de kan pollinera ens blommor och frukter.I år så har jag inte sett så värst många Humlor och Bin så jag undrar hur det blir med frukt och bär men man kan ju alltid hoppas.
Den vackra Bergrosen har nu börjat slå ut och jag tycker så mycket om deras enkla blommor som även doftar.
Pärlemorfjärma som jag tror att den här söta växten heter.Den har så krispiga blad och så vacker färg på sina blommor just nu så blommar  den för fullt tillsammans med många andra.
I vår trädgård så har jag satt ut några fågelbad och här har jag ett som hänger under vårt Äppelträd jag tror inte att det är det som är mest välbesökt för jag har en del andra som  har flera besökare per dag.Men det är  rätt så fint att ha ett som hänger i ett träd,det här badet är inte så djupt så andra som till exempel Fjärilar kanske kan använda att dricka i.
I dag har vi en mulen dag troligen ska det bli regn i eftermiddag då kan man sätta sig ner och lyssna på Sommar något som vi försöker göra de flesta dagar under sommaren när vi inte har något annat för oss.
Någon klok har sagt "Stanna en stund lägg ner arbetet och se Dig omkring" något som jag tycker att vi ska göra i den tid som just nu är så vacker som vår natur är med allt vad som blommar och är grönt.
Ha det gott alla som tittar in på min sida. 






fredag 26 juni 2015





Ett litet blandat inslag sista Fredagen i Juni
Nu börjar man bli bra less på dessa regntunga skyar vi har fått uppemot 40 mm och det ska komma mera. Till veckan så kommer det att vända och vi kommer att få värme och sol och då ska jag njuta av tillvaron har jag tänkt och bara känna in att vi har sommar.Växterna i trädgården de verkar gilla läget för de växer så det knakar och blomningen har kommit i gång.När sedan värmen kommer då blir det mycket som tar fart och då blir det ännu mera blommor som slår ut och som jag sedan kan visa här på min sida.
Den här rabatten på baksidan av vårt hus den som i stort sett nästan sköter sig själv där har det blivit rätt så fint.Det är ganska så härligt med rabatter där växterna sköter sig nästan själva här börjar det vara så tätt så där trivs inte ogräset.
Alldeles bredvid den rabatten så har jag gjort den här installationen man får en del idéer när man surfar runt på nätet och gamla fönster där rutorna inte är hela  och som bara står och samlar damm kan man ju göra något kul med.Kände att den gamla blåa stolen även behövde ett litet sällskap.
Den rosa Rosenpionen den har nu börjat blomma och den växer sig större för varje år som går och blir alltmer vacker.
Den här  Sockblomman som heter EPIMEDIUM "Creeping Yellow" den har även den börjat blomma och den är verkligen så liten och söt.En blomma vars blad jag har fallit för det är som vanligt lika ofta dem som gör att man ser till att exemplaret hamnar i ens trädgård.
I dag den sista Fredagen i Juni så ska jag ta det lugnt troligen så blir det inga problem för eventuellt så ska det börja regna igen vi får se hur mycket det blir bara.Blir det uppehåll så blir det helt andra planer men som vanligt så är det vädret som styr synd bara att vädret inte är det bästa för den stadsfest som just nu går av stapeln plus andra arrangemang.
Ha det nu som allra bäst och tack för de kommentarer som jag fick i mitt förra inlägg.








onsdag 24 juni 2015




Hjärtan och behjärtansvärt

I vår trädgård så finns det en del hjärtan bland annat några av den rosa varianten av Fänrikshjärta som jag för några år sedan blev less på.I bland så tänker man sig för innan man ratar en del växter som man för tillfället blir trött på och den här gången fick de ta plats i vårt trädgårdsland vilket var bra för nu är de åter välkomna in i trädgården.
Minns hur glad jag blev när jag fick se att det fanns vita Fänrikshjärtan som jag förstås köpte och de är verkligen otroligt fina just för att de är vita.I dag har jag inte sett att de finns ute i handeln men om några år så tror jag nog ändå att den blir attraktiv igen.Dessa går bra att dela när plantorna har blivit större och därför så har jag dem på många ställen men jag har sett i vår att de började inte växa förrän värmen kom.
Samurajhjärtat kan jag rekommendera både för dess vackra gråa bladverk och för dess blomning som håller på ända till sena hösten en otroligt tacksam växt.
Den brokbladiga Syrenen med dess hjärtformade blad håller som bäst på att slå ut och jag är så glad över att jag hade turen att vinna den här otroligt vackra Syrenen.Nog märker man att det är en Syren av en ädlare sort för dess blommor är mycket större än den vanliga bondsyrenen.

Behjärtansvärt är vår dotters insamling  till barndiabetesfonden  hon kommer att springa Midnattsloppet i Augusti i Göteborg  till förmån för just den fonden.Izabelle fick själv barndiabetes när hon var åtta år med allt vad en livslång sjukdom som diabetes innebär hon vill i och med insamlingen hjälpa till så att de kan kanske hitta ett botemedel eftersom den här sjukdomen bara ökar.

https://www.inspons.se/2014/12/10/valkommen-till-min-insamling/

Man går in på på länken ovan och kommer då in på insamlingen Spring för livet som den heter.
Sedan klickar man på Sponsra där kan man fylla i det belopp som man vill lägga
Referens ska man skriva Isabell Lindfors då kommer pengarna in på rätt insamling.
Jag får tacka på förhand  i fall Ni vill lägga en slant.
I dag efter lunch kom regnet men det är ett fint regn som jag tror att växterna behöver meningen är att jag i kväll ska bege mig tillsammans med en granne till en trädgård i en by i närheten för att gå på trädgårdsvandring vilket ska bli roligt.Ha det gott alla som tittar in här.










måndag 22 juni 2015




En trevlig helg är förbi
Midsommarfirandet gick av stapeln i en stuga vid den här sjön vi var sex personer som hade en trevlig kväll tillsammans.Vi åt en god middag som bestod av grillad oxfile som vi hade med oss och grillade på plats när det blev den tiden och intog en god jordgubbstårta som värdinnan Lena hade gjort.Sommaren kom hit just den här helgen och den var otroligt välkommen och efterlängtad.
Midsommardagen var vi inbjudna till en bröllopsfest i Umeå mellan min brors son och hans pojkvän.Det var en mycket trevlig fest och vi var ca 75 personer som fick dela denna viktiga dag med dem,det är så roligt att de har hittat  varandra och vill dela sitt liv tillsammans
Naturligtvis var det en hel del känslor med även precis som det ska vara en sådan här dag.Bordsplaceringen var så gullig tycker jag med ett äpple och ett blad av papper där namnet stod bladet var fastsatt med en nål.
Bröllopstårtan var så här magnifik  och den var av vit choklad.
Nu när sommaren äntligen har kommit till oss så har det börjat hända en hel del i trädgården nu har till exempel den här vackra Rodgresian vecklat ut sina vackra blad den hämtade jag hem från en trädgårdsdag för några år sedan och den har ju vuxit så pass att jag nu har den även på fler ställen i vår trädgård.
Nej nu ska jag bege mig ut i trädgården den börjar behöva lite vatten då jag inte har hunnit med det på grund av alla festligheter.Solen skiner i dag och vi har 20 grader varmt vi har nu börjat ära frukost ute på morgon och det är om något ett riktigt sommartecken.Ha det gott alla som tittar in här.




torsdag 18 juni 2015







Utflykt för att plocka blommor
I går gjorde vi en liten utflykt till min barndoms by där jag hade i tanken att plocka lite midsommarblommor.Den här trädgården är för mig förknippad med många  minnen eftersom jag är uppvuxen här och har som barn därför sprungit och lekt på den här tomten.Stugan i bakgrunden var en bagarstuga när jag var liten men blev sedan ett sommarboende för mina föräldrar där de trivdes att vara särskilt min mamma.I dag så är det ett sommarställe för vi sålde det till en som gillar att bo på en sådan idyllisk plats nära naturen.
I trädgården står ett mer än hundra år gammalt Äppelträd det blommar för fullt just nu sedan kommer det några äpplen som inte är av den godaste sorten precis.De är ganska så sura och är inte särskilt stora, vad trädet heter vet jag förstås inte.Nu börjar det vara knotigt och grått av mossa beroende av hög ålder att det ens överlevt är helt otroligt men Äppelträd är ju av en tålig art verkar det som.
Jag hittade även några Midsommarblommor eller Ängsnäva som de heter.
På den här ängen så plockade jag även Smörblommor som jag tycker är så fina och verkligen hör till en sommarbukett med vilda blommor.
Kattfötter fick även de följa med hem som jag nu har på tork dem kan man titta på när vintern kommer och minnas tillbaka.
Den här bilden är som en tavla en äng med en massa Maskrosor och en norrländsk lada längst bort somrig så det förslår.
Så här fin blev buketten av årets plockade ängsblommor  och med den så önskar jag alla en riktigt fin Midsommarhelg. Äntligen så verkar vi få både varmare och soligare än vi haft på länge vilket man välkomnar.
Ha det så gott alla som tittar in här.









måndag 15 juni 2015




Måndag i midsommartid
Tänk att vi redan har hunnit till  midsommarveckan  inte klokt vad tiden rusar i väg hur ska det här sluta. Underbart  är det i varje fall att den nu har flera blommor som slagit ut den Klematis som jag ett tag trodde inte skulle trivas men det verkar den göra.Jag har ju berättat att jag fann den slingrande kring ett litet träd vid en kompost i skogen som vi har bara ett stenkast från vårt hus och att jag tog en liten reva av den så att den andra delen fick bli kvar. Förra året så blommade den senare på sommaren och då var det endast med  någon blomma enbart.
Nu blommar även den här vackra Rosenbräckan i vårt stenparti den har fått vara som den är på samma ställe i flera år och med tiden så har det blivit en rejäl kudde som nu är alldeles röd av blommor.Senast vi hade trädgårdsvisning så var det en som frågade vad det var för någon växt för då var det endast en grön kudde då jag klipper bort blommor som vissnat och även då är den fin. hon skulle köpa sig en sådan för hon tyckte att den gröna kudden var så otroligt vacker då den såg ut som någon cedum växt.
Även den som är vit blommar och även den är vacker men dess gröna kudde blir inte på samma sätt då växten har ett glesare bladverk.
Hos min bror och svägerska så finns detta vackra fågelbad som är av en urholkad sten som naturen tillverkat  alldeles på egen hand så man kan säga att naturen är en otroligt duktig konstnär.
Jag var ju på trädgårdsträff under helgen och jag hittade otroligt fina växter jag kommer troligen att visa er så småningom mina fynd när de har börjat blomma  jag hade även turen att vinna i ett blomsterlotteri och då vann jag en Rudbeckia.Vi hade tur med vädret tills alldeles i slutet när vi skulle ha lotteridragning och fika då började det regna men som vanligt var jag jättenöjd med dagen.
I dag har vi en mulen himmel men vi har fått varmare väder och då går det åt rätt håll kan man säga.Med det så önskar jag alla en riktigt fin Måndag




fredag 12 juni 2015

                                                         Juniblommor
Underbar juniblomma är väl ändå  Häggen här på vårt torp så blommar den för fullt och här så har den blommat i många år nu.Det står ett antal tillsammans med varandra så det blir en fin grupp och vi har beskurit dem ganska så rejält men snart så har de vuxit upp så att vi kan ställa ett trädgårdsbord intill och det kommer att bli lite skydd mot solen om man skulle vilja sitta där och fika.Häggar växer ju fort så man behöver inte vänta särskilt länge.
I vår trädgård så blommar för fullt vårt  äppelträd som heter Silva det är ju  så vackert varje sommar när fruktträden blommar,Det här trädet bjuder på ganska bra med frukter varje sommar som man kan koka äppelmos av, ett gott sådant dessutom.De har varit hit från trädgårdssällskapet  och beskurit det och trädet mår väldigt bra av  det.Nu har det fått en väldigt fin form ett tag var det väldigt knotigt och fult och såg visset ut jag började tro att det skulle inte överleva men till min glädje så har det gjort det.
I går hade jag besök av min väninna Ingrid hon hade med sig en vacker bukett från sin trädgård för hos henne så blommar det ganska så mycket redan.I vår trädgård så går det i sakta mak men då får man trösta sig med att vi har kvar vår fägring  till lite längre fram.
Hos henne så blommar den här vackra Dillpionen redan och den är verkligen otroligt vacker med sina röda blommor.Eftermiddagen avslutades med att vi åkte i väg till henne och åt surströmming tillsammans med våra män sedan de kommit tillbaka från en skogsmässa och det smakade verkligen gott.
I dag så blir det ett växlande väder med ömsom sol och ömsom moln jag ska i dag förbereda mig för den plantbytardag som jag ska till i morgon förmiddag då trädgårdssällskapet varje försommar ordnar så vi kan dela med oss vårt överflöd.En dag som jag sällan missar för med sig hem så har man med sig en hel del nya växter och det är dessutom gratis en otroligt bra sak
Önskar alla en riktigt fin Fredag



tisdag 9 juni 2015




En försommardag
Nu har Förgätmigej börjat blomma dessa ljuvliga små blommor som verkligen hör försommaren till och de är inte så nogräknade vart de visar sin skönhet utan kan blomma fint  som här bland en hel del gräs.
Rödbläran som jag tror att den heter även den har börjat blomma de är egentligen riktigt fina om man tittar närmare.Dessa skönheter växer vid vårt torp där kan man hitta en hel del blommor som inte alls finns i närheten av vår tomt hemma på gatan.Just därför så är det så mysigt att botanisera på en  gammal tomt där man kan hitta många olika små sommar blommor.
Smultronblom det finns det även  gott om och när sedan Smultronen kommer så brukar i bland luften fyllas av dess doft särskilt om det är varmt ute vilket jag nu hoppas på att det snart ska bli.De här bären brukar jag med förtjusning mumsa på  för det är ju allra godast att plocka bär och äta dem på en gång utan tillbehör.
Mossa det la jag på vårt brunnstak härom dagen det gäller att lägga dit den då den är fuktig och nu hoppas jag att den ska ta fast i jorden som är under.Tänk i dag skiner solen och bara det gör att det känns riktigt bra värmen som brukar vara på sommaren den har tyvärr inte kommit ännu men den hoppas jag snart ska anlända.Jag kommer helt klart att tillbringa den här dagen med att bara vara för även sådana dagar behöver man, sedan så hoppas jag så klart att vi får ha sol hela dagen det är det enda jag önskar mig just nu.
Önskar Er en riktigt bra dag





söndag 7 juni 2015



En regnig Söndag

I dag så regnar det också vilket det även gjorde i går i bland så kan man ju vara ute ändå med rätt kläder. I  går så regnade det inte lika mycket från början så då gick det att vara i trädgården och göra klart vissa saker.Bland annat så ställde jag fram den här blomster trappan där står nu mina Pelargoner men nu hoppas jag att det snart vänder för de vill ju inte bli så blöta.Tur att de bor i terrakotta krukor med dräneringshål och blir det inte bättre så får man ta in dem tills det ljusnar och regnet upphör så klart.Jag har även sått Sallad,Rädisor.Ärtskidor det sår jag varje sommar så nu får allt det vackra vädret anlända med lätta moln på en solig himmel det önskar jag helst av allt.
Fredag så var vi till våra vänner och hjälpte dem med vissa göromål jag hjälpte till att rensa en rabatt och tömma den från en massa rötter  och det blev tre stora kärror full .I bland så måste det jobbet göras även om det inte är av det lättare slaget men det blir ett bra resultat efteråt.I deras trädgård så står den här vackra Rosenpionen den har vuxit och blivit lika stor som en vanlig men den är verkligen vacker med sina vita blommor.
När det regnar så kan man ju vara inne och göra annat som till exempel att baka någon god kaka De söta sydda pannlapparna har min mans faster en gång gjort de är så otroligt fina.

Receptet på dessa Cornflakeskakor får Ni här de är både glutenfria och mjölkfria.

3Äggvitor och1/2 tsk salt vispas till hårt skum.
Tillsätt efter hand 2 dl socker och vispa kraftigt mellan varje gång.
Tillsätt 1/2 tsk vaniljsocker och därefter 21/2 dl Cocosflingor och sedan 71/2 dl Cornflakes.
Rör om allt och klicka ut dem på plåt och grädda i 100-125 grader i ca 30 minuter
Dessa kakor kan jag rekommendera för de är jättegoda och går fort att göra.
Nu hoppas jag att regnet ska upphöra för det har vi fått nog av mina tankar går till alla bönder som inte kan göra vårbruket på grund av allt det våta. Med detta så önskar jag alla en riktigt fin Junisöndag.





torsdag 4 juni 2015




Grön glädje
Se så fint den sticker upp den tulpan som är polkagrisrandig den heter "Happy Generation" det var väl ett bra namn nu längtar jag till den vecklar ut sina blad.Den blir som ett litet utropstecken bland Vårkragens gula blommor.
Den här Rosen som blev min under helgen för det var ju mors dag den har jag nu planterat vid vår uteplats så jag kan titta på den när jag sitter ute och intar mitt fika eller bara är.Vita blommor är ju så vackra med sin rena kulör tillsammans med grönt så blir det så fint i rabatten.Nu håller även den vita Rosenbräckan att veckla ut sina blommor i bakgrunden.Just nu så börjar det finnas mycket att titta på i trädgården.
I köksfönstret så har jag placerat mina St Paula och de flesta är rosa men sedan finns det någon som även är av en annan färg som den här som är vackert blå.Alla blommar just nu och de brukar blomma nästan hela sommaren en otroligt tacksam blomma.
I dag blev det en skogspromenad med min granne och se så fint det är i skogen.Just den här skogsvägen som går till en grannby är så otroligt vacker att vandra efter och särskilt den här årstiden.Efter promenaden så blev det fika hemma hos mig då vi satt ute på vår altan och intog kaffe med dopp även om det blåste men vinden var från rätt håll så vi kunde sitta i lä. och solen sken som omväxlingI kväll ska vi till byns bönhus tillsammans med några grannar och lyssna på musikskolans ungdomar som ska spela och sjunga för oss så det ser jag fram emot.
Nu önskar jag alla en riktigt fin eftermiddag och ta hand om Er






måndag 1 juni 2015




Det stundar sommartider
I dag står det första Juni i almanackan och årets första sommardag har börjat vi går alla och hoppas på att det ska bli en bra sommar lika fin som förra sommaren helst.I vår trädgård så har nu vår Blodhägg börjat blomma och den blir ju bara finare och finare för varje sommar som kommer.Den börjar ju vara några år fick en liten planta  av min svägerska och nu håller den på att bli ett träd för den växer ganska så fort precis som Häggar gör.Det doftar i alla fall underbart i vår trädgård just nu.
Plockade in en liten bukett som får stå i vårt badrum där passar det bra att ha en liten vas med doftande Häggblommor.
Den vanliga Häggen även den har förstås slagit ut på vårt torp där finns det flera stycken och då blir förstås doften ännu mera men det passar verkligen bra att ha dessa träd på en just sådan tomt.Hur länge de har stått här förtäljer inte historien men jag kan tänka mig att det är rätt så länge för det var ju vanligt med Hägg förr i tiden.
Den hängande Skatan har fått komma ut från sin gömma och känna på första sommardagen.Vi fick första exemplaret av en bekant och när den gick sönder så sågade maken ut mallen från den och jag har då målat nya Skator som jag hänger upp men även ger bort i present vilket brukar uppskattas.
Nu stundar en härlig tid som man bara ska ta vara på den här fina tiden som just sommaren är.I dag har vi en mulen dag men i och med att det inte är ihållande regn så ska jag plantera i mina sommarkrukor och ställa ut dem och en regnskur gör ingenting vi trädgårdsmänniskor vi tål sådant.Avslutar med att önska alla en riktigt fin sommardag.