fredag 30 maj 2014






En del förändringar i trädgården
Förra sommaren så fixade vi till rabatten som jag hade gjort under en av de Pilar som vi har i vår trädgård.Då  vi skulle ha trädgårdsvisning senare under sommaren så lägger man ju ner lite mer energi än vanligt så vi satte dit en rullkant för att det skulle se lite bättre ut än de stenar som jag hade lagt dit.Då såg den ut så här när det blommade som bäst.
I år så har maken fyndat vid vårt torp lite virke som han har gjort en snygg kant av så här blev den efter några penseldrag med lite tjära.Jag har inte ännu planterat allt som jag ska ha här men snart så ska den fyllas med fina växter.Nu tycker jag att den blev väldigt mycket bättre ser lite proffsigare ut om jag får säga det själv och fram för allt rymmer lite fler växter.
Vi har även arbetat med den här rabatten kände att jag ville göra den på ett annat sätt för att få en större planteringsyta.Den Humle som sitter här har tidigare vuxit upp bredvid den stora entrén till vårt hus och för att behålla den för den är så fin så gjorde jag den här installationen och jag blev så nöjd med den.Humlen har kottar senare när den vuxit upp och det är ju så dekorativt.
Så här blev resultatet efter jag gjort om den även den här varianten är jag nöjd  med kan jag säga. Stenarna runt om finns på vårt torp då det går en rullstens ås där så det är bara att fara dit och plocka dem.Här har jag även tänkt plantera några fler växter så Ni kommer helt säkert att få se hur det blev när blomningen kommer i gång.Ännu så länge så har jag inte satt hit så många växter ännu men i vårt växthus så finns det en hel del godbitar som jag ska plantera hit.Jag väntar lite grann med att sätta ut mina sommarblommor då man inte kan lita på om det kommer någon fler kylig natt.
Nedanför vårt köksfönster där blommar Löjtnantshjärtat i alla fall och ängeln sitter på sin sten precis som vanligt.I den här rabatten så är en hel del på gång och det är så roligt att det mesta har överlevt.Jag tror att den isiga vintern har varit ganska hård med växterna och det är inte alla som tål den hårda behandlingen så därför så har en del dött här hos mig i vinter.
I dag regnar det här och meningen var att jag skulle till min väninna och hjälpa henne med hennes fönster men hennes hälsa var inte den bästa den här dagen  så vi får vänta tills dess att både väder och hälsa blir bättre.
Tänk att nu börjar Maj månad att sjunga på sista versen nästa gång jag skriver på den här sidan så har vi kommit in i den första sommarmånaden Juni.
Nu vill jag önska Dig en fin fortsättning på dagen och glöm inte att ta hand om den.








onsdag 28 maj 2014




Den blomstertid nu kommer
Med lust och fägring stor du nalkas ljuva sommar då gräs och gröda gror.Den vackra sommarpsalmen passar så bra att sjunga just nu då allt börjar väckas till liv igen och det börjar blomma i både träd och buskar.Här på vårt torp så blommar Häggen som bäst och här så finns det flera Hägg träd så det doftar så ljuvligt.Nu är en tid när man har det mesta härliga framför sig i form av blommor och skir grönska.
För min del så passar jag på att ta in en del vackra blommor för annars så får man ju inte titta på dess fägring annat än när man vistas utomhus.Vårkragen gör sig så fint i den gröna vasen som jag en gång fick av mina före detta arbetskamrater.På sommaren så blir det många vackra buketter som jag plockar in man måste ju passa på när man har det i trädgården det är även fint att plocka buketter och ge bort till någon som behöver en vacker bukett.Ofta så blir det till någon som fyller år eller till någon bjudning man ska gå på.
Ute på vår trappa så har jag nu satt ner den Sälg som jag inköpte under våren och där ska den nu få vara under sommaren de vita Penseerna som jag även köpte har vuxit till sig bra.Här får de stå och välkomna besökare som kommer på visit.
Min väninna hon har den här söta dekorationen vid deras entré Violer och Murgröna är så fina tillsammans.
I dag på eftermiddagen så har vi varit till vårt torp och njutit i solen påpälsad för det är minsann inga varma vindar som blåser men om man sitter i lä så går det bra.Nu kommer nog värmen tillbaka igen vilket jag välkomnar för man mår så bra när man får klä sig i lätta kläder igen och känna den härliga värmen.
Ha det nu så gott och njut av dagarna som kommer och går.




 

måndag 26 maj 2014






Sista Måndagen i Maj
På Lördagskvällen åkte vi i väg och planterade på våra anhörigas gravar och efter det så for vi ut och körde och stannade till bland annat i Fällfors för att titta på den dånande forsen.Det var ganska mycket vatten i älven om inte det värsta jag har sett och den starka strömmen kändes i backen där man stod för det vibrerade.Nu är ju allt så vackert med nyutslagna Björkar som har en skir grönska och en fin gärdsgård och vatten därtill så är tavlan fullständig.
I går eftermiddag så åkte vi i väg till våra vänner i Kåge  och Ingrid hon har Liljekonvaljer i sin trädgård som hon har plockat in av och de doftade ju så gott det är riktig parfym det.Jag brukar ju åka till  min barndoms by och plocka dem men jag tror att det är lite för tidigt för att plocka dem där ännu om någon vecka så blir det nog bra.Då ska jag plocka mig en stor bukett av ljuvlig doft.
Då har vi ju fått bakslag på sommaren nu har vi endast fem grader och då passar det väl bra att just baka.Jag har gjort de här mandeldrömmarna och det blev ett bra resultat.Det blev även två sorter till för det kan vara bra att ha i frysen om det skulle komma någon förbi som jag ska bjuda på fika.
Receptet får Ni här om Ni skulle känna för att göra som jag.
Det känns så bra att göra bort inne sysslor en dag som denna så kan man hellre vara ute i lugn och ro när värmen åter kommer tillbaka.Nu när jag har bakat klart för i dag så ska jag bege mig ut i trädgården och ta itu med ett projekt som jag har tänkt göra  när det är klart så ska jag visa Er.Nu har vi ju även fått lite regn så gräsmattan den har börjat växa maken ska ta itu med den och klippa den eventuellt i dag och då blir det så fint i vår trädgård.Sedan så luktar det så gott och man blir påmind om den "slåttanna" eller höbärgning  som
man var med om som barn då vi hade jordbruk det är barndomsminnen varje gång man känner doften.Tänk så mycket minnen som förknippas med just olika dofter.
 Det var allt för i dag hoppas att Ni får en härlig Maj dag.

lördag 24 maj 2014





Blomsterglädje och en skata

Nu doftar det i vår trädgård för vår Hägg med rosa blommor har slagit ut.En underbar doft dessutom så finns det vanlig Hägg i närheten och då den slår ut så är luften full av dofter.Den här med rosa blommor tycker jag är så fin och den fröar gärna av sig så jag hittar spår av den på flera ställen.Jag får alltid  minnen från min barndom när Häggen blommar och minns att mamma hade satt Hägg i vas och ställt på köksbordet så det doftade i hela vårt kök det är härliga minnen.
Vid vår entré har äntligen den vinröda Tulpanen som jag inköpte på IKEA i höstas slagit ut, den har jag fått vänta på för den har stått med knoppar ganska så länge  men med den sista tidens värme så slog den äntligen ut i blom och så här fin är den.
Mitt Samurajhjärta har även den börjat blomma och det tänker den göra hela sommaren för  den är så otroligt tacksam  dessutom har den så dekorativt bladverk.
Nu har jag även hängt upp Skatan i trä som maken har sågat ut och som jag har målat.Dess förlaga har tyvärr gått sönder den som vi fick i gåva av min mans kusin men det är ju inte hela världen då man kan tillverka nya.Nästan varje dag så plockar jag fram ur gömmorna olika saker som man vill ha i trädgården jag är väl inte någon älskare av en massa prydnadsföremål i trädgården men några har jag allt.
Nu har vi haft riktigt varmt i några dagar det har varit nära 30 plusgrader då behöver allt levande vätska mer än vanligt och i går kunde vi vattna med vårt sommarvatten för första gången och det var verkligen behövligt.
I dag ska jag plantera lite i några krukor och i kväll ska vi åka i väg och plantera på våra anhörigas gravar så det är fint där i morgon då det är Mors dag.
Hoppas att Ni har det riktigt bra där Ni befinner Er här hos mig så ska det bli en riktigt fin dag även i dag för solen skiner och det är en härlig sommar temperatur .
Ha det så gott alla som hälsar på på min sida.






torsdag 22 maj 2014






Härliga tider
I går morse så var det 20 grader varmt redan klockan åtta på morgonen och då finns det ju inget bättre än att ta med sig sin frukost och inta den utomhus.Äntligen säger jag för just måltiderna har vi inte suttit ute och intagit fikat däremot det har vi gjort för då har temperaturen varit skön så det har gått.
I går var tanken att sitta i solen och njuta men inte den här dagen heller var det någon sol när vi kom till vårt torp utan då hade molnen hopat sig så det blev att göra andra saker i stället.Maken har gjort en ram så att man kan se tydligare vart rabatten är nere vid vägen så det som växer där är  bland annat Praktlysing  ska synas bättre.Den plockades upp och den delade jag på så nu växer där endast en mindre tuva för den hade brett ut sig en hel del. Det övriga har vi satt inne i skogen vi brukar göra så med plantor som blir över de kan vara bra att hitta någon annan gång .En del växter fick en ny plats för jag har tänkt att plantera några andra växter här sedan
När vi var där nere vid vägen och höll på med rabatten så fick jag ögonen på den här väna varelsen en Kungängslilja som bara valt att växa där hur den kommit dit förtäljer inte historien.Jag kommer att ta hand om den och ge den en plats i någon av rabatterna förstås.I bland så blir man glatt överraskad.
Hemma i trädgården så har nu Vårkragen slagit ut och den är så här fin.Nu tillbringar man mycket tid utomhus då det finns en hel del att göra där.I går på förmiddagen så fick Tomatplantorna flytta till växthuset de började ha för små krukor och därför så blev det bättre för dem att få en plats i ett större kärl.
I kväll ska jag i väg till Oves plantor  där vi som är med i trädgårdssällskapet kan  köpa nya växter och sedan brukar det ingå fika med en gratis lott det brukar vara en trevlig kväll.Jag har ju förmånen att ha ett presentkort att handla för som jag fick vid förra årets trädgårdsvisning
I  går kväll så blev det att promenera några kilometer runt i Tå-rundan här i byn tillsammans med andra motionärer först hade jag tänkt hoppa av men jag ändrade mig sedan jag intagit middag och lite vila och sedan var det härligt att ha gjort promenaden.
I dag skiner åter solen och jag ska ta hand om den här dagen så mycket som jag kan.Ha en riktigt fin dag alla som tittar in här.




tisdag 20 maj 2014








Härliga dagar och trädgårdspynt 

I dag har jag satt ut lite sommarpynt i trädgården här i bågen har jag satt fast det hjärta med välkommen på som jag gjorde för några somrar sedan i cement.Jag tänker mig att den som ska gå in i vår trädgård ska känna sig extra välkommen .Jag har även planterat i en kruka ett Penningblad  krukan har jag satt in i en hängande ljuslykta som jag inköpte på en loppis för ett antal år sedan  den passar väldigt bra i bågen.Ljuslyktor är därför användbara på många sätt.
Så här kommer det att bli sedan längre fram i Juli för så här såg det ut förra sommaren
På den andra sidan i bågen har jag hängt upp en annan lykta som bara får hänga där som prydnad bara  för att den går så bra i hop med bågen den samlar även på sig regnvatten i glaskoppen när det regnar.
Nu är den på gång den Trädgårdsnäva som jag har i en av våra rabatter  den kommer nu med sina skira ljusgröna blad.
Längre fram i Juli så kommer den med sina otroligt fina ljuslila blommor och är då så här vacker.Den har fröat av sig och jag kommer att ta med mig plantor när jag inom en snar framtid ska träffa mina vänner i träsdgårdssällskapet det är ju så att man hittar en del plantor av diverse blomster som jag så gärna delar med mig till andra entusiaster.
Vi har ett  så otroligt härligt väder visserligen så blåser det en hel del, för nu för tiden så ska det göra det, det är väldigt sällsynt med lugna dagar men luften är härligt ljummen och man kan bara arbeta i trädgården och glädjas åt alla växter som man ser har överlevt.Har de inte överlevt så hämtar jag några nya av samma sort i vårt trädgårdsland där jag har en  så kallad växtbarnkammare vilket inte är så dumt.
I går hade jag turen att vara bjuden till min granne på fika och solen sken och vi kunde sitta ute och fika och prata bort några timmar och få sommarkänsla.
Ha en riktigt fin eftermiddag och njut av den.






söndag 18 maj 2014





Rara blommor och en solnedgång
 
Den här zedum växten inköpte jag i förra veckan jag är ju lite svag för silvriga bladverk för de är så vackra i sig själva och gör även att rabatten får en lugnare ton när man blandar in den färgen.Dessutom så klarar den torka mycket bättre än andra blommor och jag har planterat den under en av våra Pilar och där är det bra att ha växter som tål en del och dessutom är vackra.
Brokbladig Lungört den är också så vacker och just för tillfället så blommar den med sina fina blommor nu blir man glad varje dag man hittar blommor som har slagit ut.jag njuter varje sekund av den här härliga tiden.Lungörten är även väldigt vacker när den blommat ut en otroligt tacksam växt.
Nu har även Krokusen som jag har planterat i den största rabatten slagit ut tydligen så trivs den bäst där märkligt för där ligger ju snön kvar allra längst men den är så otroligt välkommen med sina fina blommor .
I går kväll så kunde jag inte låta bli att fånga den vackra solnedgången det ser ut som guld i träden.Nu har vi haft ett helt fantastiskt väder vi har fått värme och nu brakar det loss i vår natur för träden och alla blommorna de jublar över den och svarar med att se till att bli fort gröna.I går så stormade det en hel del man fick hålla fast det man hade som var löst för annars så kunde det hamna hos någon annan.Luften var ljum och det var ju skönt vi var ute i trädgården hela förmiddagen och pysslade vilket jag även har gjort på förmiddagen i dag då jag har städat bort i vårt jordgubbsland bland annat.Med tanke på att vi har inte fått så mycket regn och det dessutom blåser så blir det ganska så torrt vilket gör att man måste börja vattna.Nu i afton så har lappen om information om att vårt sommarvatten ska sättas i gång kommit upp på vår anslagstavla vid brevlådorna och det känns riktigt bra att få i gång det då kan man ju vattna lite mer än vanligt
Ha en fortsatt bra eftermiddag alla som tittar in här


 

 

fredag 16 maj 2014





En bra Fredag i mitten på maj

Ja det är inte klokt vad tiden rullar på just nu skulle jag önska att man kunde stoppa den ett slag för  just den här perioden  på året så är det som allra bäst.Nu när allting börjar vara grönt och fint ute i naturen och allting är på gång.
I går var jag och inhandlade den här burken för mina snören som jag använder en hel del av för att binda upp både här och där i trädgården men även för Tomaterna som jag snart ska sätta ner i hinkar i växthuset då behöver jag inte leta nu vet jag var de är.Lite skönhet i form av en plåtburk kan väl inte skada var ute för sent förra året då de tagit slut  men nu så var det bara att slå till.
Min torp granne Valda kom förbi och hade med sig en Rosenböna den blev jag så glad över.Ska plantera den mot en vägg här hemma där blir den nog fin och man kan visst även äta bönorna som blir så det blir en kul erfarenhet.
På min fönsterbräda i köket så blommar för fullt den här Santpaulan  visst har den fina blommor i klaraste blått.
Hos min väninna där blommar dessa skönheter just nu otroligt vackra  röda Vallmo, hon bor bara drygt en mil  från där jag bor och verkar ha en annan växtzon för hos henne blommar allting mycket tidigare än här hos mig .Jag får väl trösta mig med att vi har kvar det hela eller att vi kommer snart ikapp.
I dag har det varit ömsom sol och ömsom mulet och även regnstänk ut i mellan men det har varit 15 grader varmt så det har varit en härlig dag.Efter lunch så begav vi oss till vårt torp och där kunde jag sitta i min solstol och lata mig  och insupa solens strålar  vilket var riktigt härligt.
Det var allt för i dag ta vara på varandra och fånga dagen.

 


onsdag 14 maj 2014





Några härliga timmar
Hade vi i går på vårt torp min tanke var att sätta mig i en solstol och bara vara men tyvärr så försvann solen så jag tog därför itu med helt andra sysslor än att bara vara.Nu har det blivit så här grönt och till veckan så ska det bli bra mycket varmare har man lovat upp till 20 grader och då kommer allt att bara utvecklas med en väldig fart.
Vid vårt eftermiddags fika så satt vi i vår glas veranda  och vi plockade fram ur det gamla porslinet som finns i kökets skåp och konstaterade att här på vårt torp så har vi härmed sommar.Annars på vårvintern så brukar vi ha med oss plastkoppar att dricka ur för vi vill inte ha någon disk som vi lämnar utan den får följa med hem.

 Vi satt och fikade med öppen ytterdörr och kunde höra fåglarnas vårsång det var alla möjliga  vackra sånger vi fick lyssna till.När vi i går anlände så stod det en stor Tjäderhöna (som jag tror att det var för den var ordentligt stor) på vår tomt och i vanlig ordning så hade jag tyvärr inte kameran i närheten så jag kunde föreviga det hela.Här hemma i trädgården så är det andra vackra fågelsånger som vi får ta del av så vi får dubbel valuta på det här sättet kan man säga.
I dag så blir det att vara i trädgården för solen den kommer och går och jag har en del bestyr  att komma i gång med .I går så satte jag en del fröer igen bland annat så blev det gul Vallmo och  Ringblommor har tänkt ha dem under vår Tall på framsidan av huset.Jag sätter dem inomhus för annars så är det lätt för fåglarna att picka i sig dem och då kanske det inte blir några blommor.
Det var allt för i dag med det så önskar jag Er en riktigt  bra Onsdag.

måndag 12 maj 2014





En helg med städning och vackra blommor
I går på förmiddagen så åkte vi i väg till vårt kära torp för att städa bort vintern och då kan sommaren komma när som helst för allt är putsat och fejat för att ta emot den.Nu är det så mycket trevligare att gå in i huset när det luktar ny städat för jag har ju förstås använt såpa det enda som gäller åtminstone när jag städar både hemma och på vårt torp.
Utanför så har vi i stort sett räfsat och gjort klart och Humlen är på gång och även andra växter som jag har i rabatten närmast husväggen.Inte förrän i Juli så ser det ut som på bilden och jag tycker att Humlen gör sig så bra på ett hus som har hundra år på nacken.
Här hemma så har äntligen Kungsängsliljan slagit ut och den är verkligen hänförande med sina rutiga klockor så otroligt vacker.Jag går fortfarande och väntar på Krokusar som inte har kommit längre än att visa sina blad men så fort de har kommit upp, om de nu kommer så ,ska de naturligtvis få glänsa på min sida.
Den här vita Rosenplistern har  fåglarna planterat åt mig de tycker väl att tröskeln till vårt garage behöver lite fägring och jag håller med dem för den är ingen vacker syn utan blommor.Jag förstår att den vill bo här för här gassar det bra när solen lyser.
I helgen så har vi haft i stort sett en mulen helg och inte någon värme att tala om även om det kändes i går som den var på gång i dag så har vi ca tio varma grader utan sol.I går när jag just intog min frukost och tittade ut genom köksfönstret så fick jag se någonting som jag inte tidigare har sett nämligen ett Sädesärlepar som parade sig.Naturligtvis så hade jag inte kameran i närheten heller och kanske jag inte ens hade hunnit för det gick ganska så snabbt så nu går jag i väntans tider som Ni förstår
 I dag ska fortsätta med mina fönster för när sedan värmen kommer då ska jag bara var i trädgården och mysa jag har en del på gång där nämligen.
Det var allt för den här gången ta vara på Er och fånga dagen allt vad Ni kan för den här dagen kommer inte tillbaka.


lördag 10 maj 2014




Plötsligt händer det
Nu äntligen har vi regn här hos mig så glad jag är för det nu är det mycket nödvändigt för att allt ska bli lite grönare och dessutom så är det ett fint vårregn som gör att den supertorra marken får vänja sig vid den våta varan i lugn och ro.Efter regnet så kommer vi även att få det lite varmare om man nu får tro på väderlekstjänsten.De våta dropparna har satt sig fast i Polstjärnan som små glaspärlor,som Ni kan se så är den på gång och efter regn och lite värme så kommer nog dess blad att komma inom en snar framtid.
I Juli månad så kommer den att förhoppningsvis bli så här vacker när den åter kommer med sina vackra vita blommor vilket jag naturligtvis längtar till.
Fjällkåpan har även den börjat visa sina fina blad den är ju så vacker nu på Våren  med silver i kanterna annars så är det en oansenlig växt som inte gör så värst mycket väsen av sig där den står.I dag ska vi titta på danstävling där dottern deltar man kan gå in på vote4dance.com där kan man se på tävlingen som är i Gällivare hon åkte i väg från Skellefteå klockan 06,00 i morse och kommer hem sent i kväll så det blir en lång dag med med dans.Förutom att jag ska se på dansen så ska jag även fortsätta med lite vårstädning men annars blir det en lugn dag.
Ha en fortsatt trevlig dag alla som tittar in här på min sida




torsdag 8 maj 2014





Vår ute vår inne
Just nu så har Björken fått dessa vackra hängen fullproppade med pollen något som är vackert att se på men inte så kul att få i sig om man är allergisk mot dessa,jag har inte känt av den ännu förhoppningsvis så slipper jag det, brukar känna av mera när barrskogen blommar.Hängena inger hopp om den framtid som är när naturen tar på sig sin fina skira gröna sommardräkt med andra ord en helt underbar tid.
Inomhus så håller jag på med fönsterputsning det är ju någonting som även hör årstiden till åtminstone här hos oss.I det här fönstret så har jag satt upp en gardin som jag köpte när vi hade köpt vårt första hus och den gardinen är lika vacker ännu fastän det börjar vara 33 år sedan om man har en stilren gardin så håller de måttet hur länge som helst.
Hos min väninna så blommar den här fina kaktusen just nu och inte gör det någonting att den får bo i  en jättevacker kruka.dessa Kaktusar som inte behöver så värst mycket omvårdnad men kan ge så mycket skönhet ändå.
I dag har vi haft sju grader varmt och vårvindar friska det var bara att ta på sig vinterdressen och sätta sig i ett lugnt hörn i solen då var det riktigt härligt.Promenaden hem från vårt torp gick jag i motvind men om man tänker positivt så ger det ju mera effekt motionsmässigt.
Det var allt för i dag nu hoppas jag att Er eftermiddag  blir så bra som möjligt så ta hand om er därute.




tisdag 6 maj 2014






Lite allmänt pladder bara
Jag kan väl börja med att berätta att vårt växthus nu har blivit helt igen efter två dagars arbete av maken så blev det klart i går att tas i besittning och jag är förstås jätteglad för det.I går så var det 25 grader varmt därinne jag behöver  väl inte säga att jag ville gärna stanna där  i värmen för utanför var det bara några plusgrader.Nu blir det inte länge förrän jag får bära dit mina planteringar som jag har ställt ut på en del av våra fönsterbrädor det ska bli skönt att få ordningen återställd. inomhus

Jag har lite oro för de Fjärilar och Humlor som kom fram när vi hade värme för ett tag sedan vi har ju haft så kalla nätter och luften har blivit lite fattigare då dessa juveler inte längre fladdrar förbi.Den här  otroligt vackra och stora fjäril Sorgmanteln bland annat  var på vårt torp när vi var dit under den varma perioden för någon vecka sedan.
I går kväll efter middagen så gick jag ut på en kvällspromenad och det var så härligt då solen sken i skogen och fåglarna höll konsert för mig där jag vandrade fram.Man kunde höra en del som nästan lockade på någon och även fick svar vilken förväntan det är i luften på alla håll och kanter.
Förra våren vid samma tidpunkt så kunde jag plocka in av Påskliljor från vår trädgård men den kyla som vi har haft gör att allt står och väntar på värme.Därför så plockar jag fram bilder från förra Våren som vi får hålla oss till godo med tur att man har en liten bildbank att hämta ifrån.Men inget är som väntans tider det är bara att ha tålamod för snart så vänder det.
Jag får önska alla en riktigt fin Tisdag