söndag 30 mars 2014




En trevlig dag
I går tillbringade vi dagen tillsammans med våra grannar i deras sommarstuga.Vi hade planer på att kanske fiska men det fick vara för det blåste ganska så mycket och då är fiske inte det första man vill göra så det fick bli en promenad i solen i stället som vi gick längs efter sjön.Efter promenaden så letade vi upp en skyddad plats som var intill deras husvägg där vi intog platserna i var sin solstol för att njuta av vårsolen där satt vi en god stund och hade det härligt innan vi blev inbjudna på eftermiddags fika.
Senare på kvällen sedan vi blivit bjudna på en god middag  och efterrätt så gjorde värden upp eld i den öppna spisen där kunde vi sitta och mysa och samtidigt prata om världsliga ting.
Nu har de fått komma i jorden de vita vårblommorna som jag inköpte senast vi var och gjorde veckans inköp.Det att plantera de första blommorna på våren ger mersmak av den härliga tid som vi nu har jag tog även med mig några i en kruka för att ge till värdinnan dit vi var bjudna i går.Visserligen så är det ju bara Mars ännu så nätterna kan än så länge vara kalla så man får ju förstås ta in dem över natten för man vill ju ha långvarig glädje av dem.
I dag på morgonen så har det kommit en hel del Bofinkar till vår trädgård vi kan även se en och annan Domherre som mumsar i sig av fröna som de hittar på marken.Det är verkligen roligt när man går ut för fåglarna håller konsert man kan även höra dem ända in i vårt kök och inte alltid håller de sams heller kanske är det vårkänslorna som svallar.I dag har vi ju även fått ställa om våra klockor till sommartid och snart så är vi inne i en ny månad igen tiden den går fort som bara den.Men det bästa sättet att spara tid är att använda den.
I dag så snöar det och är inte alls så fint väder som det varit den senaste tiden men den snö som nu faller ska ju förgöra den som redan ligger där för att det ska bli bättre tider senare.Det var allt för denna gång hoppas att Ni får en riktigt fin sommartids Söndag.

torsdag 27 mars 2014





Lite vårkänslor
Nu när vi har fått så vackert vårvinter väder så kände jag för att torka fönster i köket och sätta upp en gardin med varma färger.De passar bra att ha dem uppe nu när vi närmar oss April med Påsken som kommer i mitten på månaden.Då det är gardin kappor så får man in det härliga ljuset som silar in genom fönstret så fint.
Jag har även hittat mig en bukett med videkissar dem plockar jag på ett särskilt ställe efter vägen till vårt torp vid en bäck.Det tycker jag verkligen är vårens budbärare nummer ett när de börjar slå ut.
Nu har vi även börjat göra upp eld ute och kokar vårt eftermiddags kaffe över den öppna elden som brukligt är den här årstiden när vi tillbringar våra eftermiddagar på vårt torp, för oss så ger det en lite speciell känsla förstås.I dag på förmiddagen har jag även inhandlat de första Penseerna jag ska plantera dem och sätta ut dem men får nog ta in dem på kvällarna då det är ganska så kallt om nätterna.I dag har vi haft en riktigt varm dag jag fick faktiskt ta av mig overallen då det blev för varmt i solskensväggen.Det var nu allt för den här gången men Ni må ha det så bra alla som tittar in här på min sida och ta vara på Er.


tisdag 25 mars 2014





På visit
 I går gjorde jag och min granne en utflykt till stan för att hälsa på vår före detta granne Margareta som för några år sedan flyttade dit.Vi åkte i väg med maken i bil för han skulle samma väg i ett ärende på stan vi  gick sedan till blomsterbutiken för att inhandla några Tulpaner som värdinnan fick.Hennes svarta pudel mötte oss i dörren när vi kom glatt viftande på svansen med en leksak i munnen han var ganska så lik den hund som farbror Blå hade i sagan.Margareta hade bjudit dit oss på en vårlunch det var en god sallad som vi åt av med god aptit.

Till efterrätt så blev vi bjudna på dessa goda bakverk hon hade även gjort en kaka med grädde och bär allt smakade riktigt bra.Det var ett tag sedan vi tre träffades så därför så är det extra trevligt att mötas och prata bort några timmar vi åkte sedan med bussen hem igen.Ute var det ca tio grader varmt en riktig fin vårdag var det på många sätt.
Värdinnan har i köket ett hörnskåp och hon har broderat den här vackra bilden som pryder dörrens framsida så otroligt vacker man beundrar den varje gång man ser den.
Även den här som hon har i sitt sovrum har hon tillverkat som är en rya även den otroligt vacker den hänger på väggen.En händig person som har en gång arbetat som slöjdlärare så hon har minsann haft rätt yrke det kan man se tydligt se  i hennes fina alster.
Den här veckan ser ut att bli en riktigt höjdarvecka vad beträffar vädret så i dag på förmiddagen ska jag ta itu med våra köksfönster och byta till vårgardiner.Efter lunch så blir det att packa ryggsäcken med fika och åka iväg till vårt kära torp och inta platsen i solstolen, rikta ansiktet mot den härliga solen och bara njuta av dagen.
Ha en riktigt fin Tisdag och kom i håg att livet är fullt av små stunder - njut av dem.


söndag 23 mars 2014




Sköna Söndag
Det blåbärsris som jag plockade in för ett tag sedan har nu fått så här söta klockor  dom ser ut som små vita pärlor.
Min Myrten som jag tog om hand om för några år sedan på en trädgårdsdag har nu vuxit till sig rejält för när jag tog hem den så var den inte mycket för världen man visste inte säkert vad det var.Jag är ju lite nyfiken av mig och ville se om den skulle vilja bo hos mig och den trivs alldeles utmärkt nu klipper jag den och försöker forma den till en boll vi får se hur det går med det.Min farmor hade en stor Myrten och bara därför så är det så roligt att jag även har en i vårt hem.
Och så kom den då det bakslag som vi väntat på för gumman tö hon hade haft lite väl bråttom när hon var hit på visit.Nu fick vi ca 30 cm nysnö som nu kommer att tina bort för solens strålar tar fort kål på den så intensivt som den värmer när den är framme.I går var det en helt underbar vårvinter dag med sol jag bara myste allt vad jag kunde där jag satt väl påpälsad i min solstol.På morgonen så hade vi besök av koltrasten och den gjorde mig så glad med sin visit nu vet jag att jag snart får höra dess ljuvliga toner så att vi har vår är nu ingen tvekan.I dag ska jag gå på lilla vårmässan som vår Centrumhörna har jag ska gå dit tillsammans med min granne passar bra nu när himlen är åt det gråa hållet.
Hoppas alla som tittar in här på min sida får en härlig Söndag.

 

 

fredag 21 mars 2014








Frikostigt-generöst

Blommor som hör till de frikostiga i trädgården dit hör ju Prickklocka och den gillar jag otroligt mycket helst den vita som jag har här på bilden.Den rosa varianten har jag även men endast en planta den är jag inte lika stormförtjust i men jag vill gärna ha den kvar för även den är vacker.
Den söta Violen är även den en generös växt då den fröar av sig och varje sommar kommer med nya blommor.
Blodoxalis och Trädgårdsmålla två växter som även de är jättegenerösa  och kommer med sina blommor på olika ställen så man får varje sommar plocka igen dem för att ha dem tillsammans på en plats då de fröar av sig en hel del.Jag gillar dem då de är vackra i färgen och gör sig bra i rabatten.

Mattram som jag kallar dess söta juveler behöver jag inte informera om så värst mycket för dem har jag skrivit om i tidigare inlägg.De kommer helt säkert att finnas en hel del av i rabatten där de sitter för även de är givmilda i sin karaktär.
Min väninna Ingrid hon har en mycket vacker Dahlia som hon frikostigt brukar dela med sig av, jag brukar få av de vackra blommorna när vi brukar träffas för att ha i vas och det är så roligt då jag själv inte har dem i vår trädgård då får vi även njuta av dem.
När vi brukar träffas på försommaren vi som är med i trädgårdssällskapet så brukar alla dela med sig frikostigt av vad alla har i sina trädgårdar och där brukar jag hitta många olika plantor som jag glatt tar hem till vår trädgård.Förra sommaren så var jag upptagen men det här året så ska jag se till att jag är ledig och ta mig dit.
Nu har vi fått bakslag i vädret vi har fått 30 cm nysnö men den kommer att tina bort ganska snart för vi har inte kallt.I kväll ska vår familj gå på födelsekalas och äta tårta då en i vår släkt fyller år det ser jag fram emot.
Det var allt för i dag nu vill jag önska dig en trevlig fortsättning på den här Fredagen

onsdag 19 mars 2014





Nu börjas det
 
I går var det väder för att åka i väg till vårt kära torp för att börja vara dit en stund varje dag då solen skiner.I går var en sådan dag och det kommer även att bli likadant den här dagen då den härliga solen redan visar sig på himlen.Som Ni ser inte så värst mycket snö.

Om man då jämför med förra året vid samma tidpunkt då var snödjupet bra mycket större.I år är det mest synd om skoteråkare och skidåkare då den vita varan har tinat bort och tunnats ut redan så det är mest isfläckar kvar åtminstone här vi kusten.
Här i solstolen så sitter man bara och myser.När man har skoteroverall och ett lager med ylle under så mår man oerhört bra för man känner av att vi är bara i mars ännu så man måste ta på sig ordentligt för det är ingen höjdare att sitta och frysa det förtar mycket av nöjet.Bakom stolen står vårt gamla utedass som nu har blivit förråd jag ska måla dörren till sommaren som nu visar att det varit ett "hemlig hus"
I går gick vi in i huset och kokade vårt eftermiddags kaffe för vi brukar annars koka det ute över öppen eld sedan var det skönt att sitta i vår glasveranda och fika,där hade solen legat på så det var riktigt angenämt att vara där.Efter jag fikat så blev det en härlig promenad hemåt igen då var man ganska så nöjd med dagen.
Det kommer helt säkert att bli flera sådana fina dagar framöver och det är så skönt  att åka i väg och byta miljö för en stund för här är det andra fåglar som sjunger än hemma på gatan bara det är en bra upplevelse.
Jag förstår inte riktigt hur det har gått till för nu är vi redan snart i slutet på Mars det är nästan så jag vill stoppa tiden ett slag.
Hur det nu än är så får jag önska alla som tittar in här en riktigt fin dag med eller utan sol.








måndag 17 mars 2014






Våren som kom av sig
Nu har kung vinter kommit tillbaka med kyla, på morgonen så var det 10 minusgrader vilket innebär att våren har helt plötsligt kommit av sig riktigt ordentligt eller kanske man kan säga att det nu har blivit mer normalt.I vår trädgård så har det tinat och blivit rena skridskobanan vårt växthus som syns i bakgrunden har blivit mer och mer öppet då ca sexton skivor har blåst  ner med de starka vindar som har varit så är det tur att vi har ankrat fast det i backen.
På vårt torp så har jag en Tibast buske som redan har kommit med knoppar men jag tror kanske att det blir sämre med blommor då den nu har frusit vi får väl se hur det blir med det.
Den brukar ju annars vara så här fin när den kommer med sina blommor  först i Maj månad.Den är ju så vacker men tyvärr ganska så  giftig.
Jag vet ju inte heller hur det blir i våra rabatter visserligen så har vi slängt dit en hel del löv i höst som kanske ska skydda men vi har ju inte haft så mycket snö som annars brukar vara ett fint skydd under vintern.Man kan säga att ingenting är längre som det brukar vara vad det beror på kan man spekulera i.
I dag har jag varit ut på promenad tillsammans med min granne vi promenerade en hel timma i solen vilket var riktigt härligt och sedan gick vi till henne och fika.
Hoppas att Ni nu har haft en lika härlig dag som jag har haft det.


 

lördag 15 mars 2014






Runda former i trädgården

Jag tycker om att ha mjuka linjer i vår trädgård här har vi vi använt  köpta stenar som vi här har lagt ovanpå marken i en cirkel.Jag har lagt tidningar under dem för att slippa att det kommer upp gräs mellan stenarna här har jag växter med små rotsystem och som Ni ser så går det hur bra som helst att göra så här för här blommar det varje sommar.Varje försommar så brukar jag fylla på mer jord i rabatten  och naturligtvis måste man vattna lite extra men vi har ju vatten från en tjärn så det är bara att vattna.
Under en av pilarna på tomten så har vi lagt naturstenar som vi varit och hämtat dem har vi gott om på vårt torp nämligen.Jag tycker ju förstås att det är allra finast och de passar så bra under ett träd som här.Om man har lite större stenar så får man ju ett större djup på själva rabatten och då trivs ju växterna ännu bättre.Här har vi lagt plast i botten men även tidningar för Pil rötter de är inte att leka med för de tar sig in överallt.
Vi använder även byggtimmer som här jag brukar få hjälp av maken att såga till dessa så det blir en snygg form.Timret passar så bra att ha som kant det gör sig så bra mot alla växter och dessutom så åldras det vackert även om det är behandlat.
Här har vi lagt stenarna utefter den ena kortsidan på vårt hus  i en vågig form när man gör så här så kan man ju lätt ändra formen om man nu skulle komma på den tanken.
I flera dygn har vi haft storm och natten till i går så kom det delar från ett växthus flygande genom luften och det landade på vår bro vi ska utreda vem som rår om den delen för har man växthus så vill man bra gärna att det ska vara helt när växtsäsongen snart kommer.För vår del så har det lossnat ännu flera delar på vårt växthus men vi har fortfarande kontroll på det hela så alla bitar har vi tagit reda på så när det blir varmare så ska vi sätta ihop det igen.Nu har vi ju även fått kallare med några minusgrader vilket är mera normalt och stormen har avtagit vi får se hur länge som vi får ha det lugnt.
Till alla som tittar in på min sida så får jag önska Er en bra dag.






torsdag 13 mars 2014




I det enkla bor det vackra
Får jag bjuda på lite vår i en vas jag har plockat in lite blåbärsris som med tiden kommer att blomma med små söta vita klockor det är vad som finns att tillgå ute i naturen just nu och riktigt fint  i all sin enkelhet.Visst finns det även vide som har sina kissar men dem har jag inte varit och letat efter ännu men det ska jag göra inom kort för även dem brukar jag plocka in och ha i en vas som vårdekoration.
Min väninna hon har den här vackra kransen av blåbärsris och  lingonris på deras dörr och även den är vacker med dessa enkla gröna inslag.Det finns så mycket vackert ute i vår natur som man kan ta reda på och  och göra vackra dekorationer av det är som vanligt bara fantasin som sätter gränser.
Ett värme ljus i en gammal sockerskål av glas är även det en enkel  och fin dekoration.I dag så passar det bra att tända några ljuslyktor inomhus.För under vår skogs promenad så började det att regna och himlen blev mörk så när vi kom in igen så kändes det helt rätt att göra det lite mysigt inomhus och ingenting gör sig så bra än levande ljuskällor. Nu är en tid annars då de levande ljusen inte tänds så ofta för vårens ljus utanför fönstret gör att det inte gör sig så bra annat än på kvällen då det blivit mörkt.
Det var allt för den här gången jag hoppas förstås att Ni får en bra eftermiddag.


 

 

tisdag 11 mars 2014




En helt vanlig Tisdag
Tänk att det just nu ser ut så här vid vårt hus "gumman tö" hon har gjort ett bra jobb bara hon nu inte tagit fel på tiden bara, tycker nog att det känns så lite grann.Man kan tro att man är i slutet på April egentligen men tur är väl ändå att vi bara har Mars ännu inte vill då jag att tiden ska rusa iväg så fort det gör den nog ändå tycker jag.
Förra året såg det ut så här man kan säga att det då var mera normalt för årstiden men jag klagar inte för jag blir så glad över vårens framfart jag bara njuter av att den nu har kommit.Nu är det mycket på gång i rabatterna åtminstone dem som är på framsidan av huset där snön tinat bort.
Mina Tulpaner är nu på gång jag tror att det är de nya som kommer upp som jag inköpte på Ikea när vi var dit i höstas men det kan även vara de röda som jag även har planterat här sedan tidigare vi får väl se vilka det är.
Så här ser i alla fall de Tulpanerna ut som jag tror är de som är på gång  jag ska visa Er dem när de kommit så långt att de börjar blomma.
I går så var det en dag med storm vi var ute en stund efter lunch och sopade ihop framför vår infart sand som vi har strött ut för att slippa halka i vinter.Jag tog även fram räfsan och räfsade ihop skräp och plockade även bort från  stenpartiet barr och skräp därifrån, jag tror aldrig jag har tidigare hållit på med vårbestyr så här tidigt någon gång förut så det är rekord.Det är i varje fall hur kul som helst  att börja städa bort efter kung vinter redan nu.I dag så har vi en mera mulen dag även om solen gör sina tappra försök och det är även endast fyra grader varmt  i går hade vi ca sju grader .
Ha en riktigt fin Tisdag alla som tittar in här hos mig och njut och ta vara på tiden som är nu för den kommer inte igen.


söndag 9 mars 2014





Första helgen i Mars 
Fredag i förra veckan så besökte vi Piteå en stad som vi gärna besöker för att titta in i deras mysiga butiker och även fika på deras  fik i gammaldags miljö eller äta på vår favoritrestaurang. Vi intog middag där innan vi hämtade upp dottern på hennes jobb som vi  skulle  skjutsa vidare till Kallax flygplats.
När vi besöker Piteå så brukar jag göra ett besök på deras butik Buketten där finns så mycket fint att lockas av.Jag inhandlade den här Violen som heter Murgröneviol jag har en sparad från förra sommaren men den verkar lida alla kval så jag vågar inte hoppas på att den ska orka fram tills dess att tiderna blir varmare så därför så fick det bli en ny.
Jag inköpte även den här "pippin" i hårt material det känns som plåt hade funderingar att sätta ut den i sommar men då får det nog bli på någon torr plats för annars så blir den nog rostig.Jag tyckte den var så fin den liknar en Svala i sin form så jag inköpte även en till min väninna  som hon fick i går kväll.
Då vi blev bjudna till Ingrid och LarsOlof på fika först och sedan blev det även  middag och som Ni ser så blev det surströmming. Något som jag längtat efter ganska länge nu men det har inte blivit av att vi ätit den så därför så smakade det extra gott.Jag gillar Oscars strömming bäst men de serverade även Lappvikens sursträmming en strömming som görs lokalt även den var  god.Vi kollade först på hockey på TV då Skellefteå AIK spelade och förlorade,  vid efterrätten så tittade vi på melodifestivalen och där vann ju Sanna så det var ju roligt för henne att det äntligen blev hennes tur att vinna med en bra låt dessutom i mitt tycke..
Den här fina vårdekorationen mötte oss på deras brotrappa när vi kom dit det är så roligt att nu börjar man kunna sätta ut en del vårblommor som tål lite grann kyla även om man måste ta in dem när temperaturen sjunker.
Vi har nu haft sol i några dagar och vad roligt det är man blir så mycket piggare och gladare nu hoppas jag att den ska fortsätta att skina på oss för vi har en del att ta igen.
Ha en riktigt bra vårsöndag alla som tittar in på min sida.



onsdag 5 mars 2014





Några  tydliga vårtecken
I dag har de varit hit från Kommunen och skrapat vår gata och det om något är väl ett vårtecken i sig.Hur det kommer att se ut i slutet på April när vi har Påsken det kan man bara undra över men den som lever får se då är det kanske inte så värst mycket snö kvar om det inte kommer ett bakslag förstås.
Ute i trädgården har det börja hända saker redan nu är den Taklök som jag har planterat under en av våra Pilar börjat titta fram och man får så mycket härlig känsla i kroppen när man ser hur det händer saker ute i trädgården.
I den här lådan har jag planterat Smultron då har de den platsen att hålla sig till för annars så vill de gärna reva iväg sig och man kanske inte vill ha dem överallt i en rabatt eller i trädgårdslandet.Därför så passar det bra att ha den i en låda det är även fint att ha fina lådor i trädgården med gott innehåll.Vi har även en låda intill den här där brukar jag ha olika sallader då är den ren och fin när man plockar in den.
Men visst är det härligt när man får plocka och äta av dessa ljuvliga godsaker, förra sommaren så blev det många bär i lådan som man fick mumsa i sig när man var ute i trädgården och jobbade ett gott  litet tillskott av energi .
Till våren hör ju även Fettisdag som vi hade i går och det blev att fara i väg till vår Centrumhörna för att inköpa dessa delikatesser.För min del blev det en halv för man måste ju tänka lite grann på hälsan men det gjorde att jag har ätit upp den andra halvan som efterrätt efter lunchen  i dag så då har jag fått ha fest i dagarna två på det sättet. I kväll ska jag träffa mina juntakompisar nu var det några veckor sedan som vanligt så är det alltid trevligt.
Ha det nu så gott alla som tittar förbi min sida



måndag 3 mars 2014





Våren smyger sig in
I form av lite nya krukväxter och denna Hemtrevnad kände jag skulle bli fin i vårt köksfönster minns att dessa var populära i min ungdom och en del som hade dessa kunde få dem riktigt stora och fina.Jag ska så småningom plantera den i en större kruka när den vuxit ett tag och för att få den riktigt tät så ska man nypa bort topparna på den då blir den riktigt fin på sikt.
Den här skira gröna växten fick följa med mig hem för några veckor sedan när jag besökte Buketten i stan. Jag vet inte vad den heter men jag kände att den ville jag ha på den här platsen i en ampel i vårt andra köksfönster där den får en hel del ljus.Den söta vita Fjärilen inköptes i somras i en butik i Byske när det var marknad där passar väl oerhört bra för den om något påminner oss om härliga tider.
Den bor i den här vackra utanpå krukan som min farmor hade i deras hem och den är så otroligt vacker med blommor och guldkant.Jag känner värme varje gång jag tittar på krukan det kommer över mig en hel del fina minnen från den tiden när jag växte upp och ofta gick en trappa upp i huset där vi bodde för där bodde min farfar och farmor.
Den här dubbel cd skivan inköptes under vintern på en lågprisbutik och den spelar jag ofta  för den innehåller många fina låtar av olika artister och en hel del musik som påminner oss om den härliga årstiden Våren.
I dag har jag varit ut på promenad med min granne nu gick vi till mig och fikade efter promenaden och sedan så satte jag naturligtvis på skivan.Molnen hänger tunga men jag tror att det är ett högtryck på väg från Ryssland och då kommer det nog att bli lite kyligare och sol vilket jag hoppas på.
Det var allt för denna gång ha en bra eftermiddag och ta hand om Er där ute.