onsdag 31 juli 2013






Lite vackert att se på sista dagen i Juli
Som den här rabatten som finns hos min svägerska och dessa vackra Nejlikrosor är jag mycket svag för och jag kommer absolut att köpa mig en sådan när tillfälle ges,här passar de så bra in mot den rosa väggen.
I min rabatt så passar även det silvriga gräset mot den vinröda Höst silveraxet och jag har även satt dit en Blodalunrot för att förstärka effekten lite grann.När växterna har vackra färger i bladen så är de ju fina hela säsongen vilket är en fördel.
Nu har det rosa Älggräset slagit ut och tillsammans med mina kära liljor så blir det en bra färgklick mot den röda väggen.I natt så har det kommit ett tungt regn och lagt sig på alla blommor så på morgonen så har bland annat dessa skönheter haft det lite tungt  men nu håller solen på att komma fram och ska torka upp efter nederbörden.Kan säga att vi behövde en rejäl rotblöta så regnet var mycket välkommet.
Förra helgen när vi var till min mans kusin så fick vi med oss denna gröna stol den är hopfällbar och jag tror nog att vi kan få köpa en till om vi säger till ,jag tycker den passar bra framför vårt växthus.Pelargonian på stolen har jag fått av min granne den ska ha brokiga blad men just nu så är bladen högröda i färgen åtminstone några men även det är vackert.
Taklök är en otroligt bra växt då den inte behöver ha så mycket vatten så kan man sätta dem på riktigt torra lägen.Här har jag satt dem i en rostig bunke och satt in dem i trädet mellan dess grenar och där trivs den riktigt bra. 
Vi har varit på en tur till stan och fyllt på i våra förråd det har sinat ordentligt men nu är kylen full med det allra nödvändigaste vilket känns bra.Nu när solen håller på att komma fram så ska jag bege mig ut till trädgården för där vill man ju vara allrahelst.Nog blir man lite stressad över tidens framfart förstår inte vart den tar vägen någonstans.Nu i dag så har vi redan kommit till sista dagen i Juli månad och nu har vi kvar endast en sommarmånad innan hösten tar vid åter är det fånga dagen  som gäller.
Hoppas nu att Er dag blir en bra dag









måndag 29 juli 2013






Måndagsblommor och en sångfågel
Blodtopp den har även den blivit en liten favorit med sina röda toppar till blommor här tillsammans med vit Prickklocka.Vita blommor är ju också en fin accent till det mesta.
De vita franska kungsljuset har jag även i flera rabatter eftersom de fröar av sig så är det inte så svårt att få många av dem, medge att de är en uppstickare i rabatten med sina vita spiror.
Här är vår egen sångfågel som kom hem i helgen trots sjukdom och en otrolig trötthet så gjorde hon bedriften att sjunga på PDOL i Piteå i en talangtävling.Jag tror att det gör gott att börja må bättre tillsammans med medicin och skynda på att hennes cortisolvärden kommer på rätt nivå.
 Rosenflockel  som är så vacker och ståtlig har jag haft turen att få till vår trädgård i samband med en trädgårdsdag med trädgårdssällskapet.Då visste jag inte att det var just en sådan jag tog hem men gissa om jag blev glad när jag förstod att det var just det som jag hade fått med mig.Nu står den här med blomknoppar och verkar trivas otroligt bra där jag har planterat den.Jag har ofta turen att få med mig ibland växter som jag har önskat mig.
Flammentanz den blommar varje sommar i vår trädgård men tyvärr så orkar inte plantan växa till någon hög nivå trots att det är en klätterväxt.Jag får väl nöja mig med att den blommar i alla fall ibland så får man inte allt man önskar sig.
I helgen så har vi haft åska både natten mot lördag och även i går eftermiddag .I går var vi till Byske sommarmarknad där inköpet blev en fjäril i vitt och sedan åkte vi hem och hade besök av våra vänner som vi bjöd på fika.Vi satt ute även om Tors hammare mullrade oroväckande men då inte regnet kom så var det inga problem för vindarna var ljumma att sitta ute ändå sedan stannade de och åt middag tillsammans med oss.
I dag så har vi uppehåll än så länge jag hoppas på sol även i dag förstås även om vi skulle behöva regn men det får väl regna nattetid är min önskan.Jag ska i varje fall ut på  promenad med min granne så under den tiden så kan det ju gärna vara uppehåll
Ha en bra början på veckan
I






lördag 27 juli 2013






Lördagsblommor
Mina Lollipop har även denna sommar blommat och berikat mitt trädgårdsliv de är så här vackra med sina färger.De har ju naturligt blivit flera med åren så därför så har jag dem i flera rabatter har även gett bort någon knöl av dem.
Här har jag dessa gula Liljor som även de är fina den orangegula färgen lyser av sig fint i rabatten. När de för första gången skulle till att blomma så hade jag i tanken att de nog var vita Liljor jag hade satt dit men då dessa slog ut så blev jag inte ledsen för det.I år har jag satt dit även en vit Lilja som jag har haft i en annan rabatt och även de är på gång att blomma för jag håller ju fast vid den första tanken att ha vita Liljor i denna rabatt.
Hos min väninna så blommar de gula Flockliljorna så här vackert som hon  gödslar med speciella blå korn och då blommar de så här fint som tack för näringen de fått.
I våra blomlådor så har sommarblommorna Tagetes tillsammans med Penningblad blivit så här fina.De sitter ju i hästgödsel tillsammans med kompostjord så då verkar de trivas, jag har nog aldrig haft så fint i lådorna som i sommar så nog ser man att det är gödsel som de ska ha.
På brotrappan har jag i vanlig ordning satt dit gula penningblad en Mynta som jag tycker så mycket om de doftar så härligt när man rör i dess blad och de blommar med lila blommor jag har även satt dit en Taklök som jag tycker är fin.
I helgen så har vi ett härligt besök då dotter och måg har kommit hem från den stora staden i söder. Skönt att vi får rå om de en stund för det är så otroligt sällan som de kommer hit upp, nu har dottern  även drabbats av en ny diagnos och behöver få andas lite norrländsk luft för att få tillbaka energier som hon har haft tidigare.Med medicinering så kommer hon nog att börja må så mycket bättre så småningom.I bland så är livet sannerligen ingen raksträcka för vissa de får kämpa lite extra än vad andra får göra och dessutom redan från unga år.
Vi har nu haft härliga sommartemperaturer ett par dagar och bara fått njuta av att bara vara det har blivit mycket vattning av trädgården för nu torkar det men vi har ju vatten från en tjärn så det är ju bara att vattna när man ser att det behövs.
Hoppas Ni får en härlig dag

onsdag 24 juli 2013






Lite mera bilder från resan
Det härliga havet fanns ju alltid där befinner man sig på en ö så är det ju så.På grund av det så fick min astma lite extra medicin för jag andades väldigt mycket lättare än jag gör i vanliga fall.Jag kunde gå uppför branta gator utan att bli andfådd.Även bruset från vattnet gör att ens puls går ner och man känner lugnet den effekten har ju ljudet av vatten.
Vi var ut och åkte en tur med tåget som såg ut så här där fick vi en repetition av historien vilket kan behövas för man minns ju inte allt så värst länge för vi fick ju höra den första gången när vi gick runt muren på stadsvandring någon dag innan.Tåget gick runt i staden och en röst berättade om ringmuren bland annat och historien från forntiden som inte alltid var så värst snäll ganska så brutal kan man säga.Vi var många som ville åka med det för det var nästan alltid fullt.



Det var alltid lika härligt efter dagens utflykt att komma tillbaka och gå in genom dörren till entrén och sätta sig i foajén när man hade denna fina omgivning med vackra tak och fin inredning.



Denna medicinalväxt som heter Pestskråp fanns där på ett ställe vid muren dess blad kan bli uppemot en meter hög,den användes för att bota pest som man kan höra på namnet.Man använder roten och den har en kramplösande effekt och är femton gånger så effektiv som Papaverin så man ska nog inte på eget bevåg testa då kan det sluta illa.
Så här har den förökat sig i en större massa det var ganska så effektfullt när man såg dess omfång.Det är både kul och lärorikt att åka i väg på resor i vårt land för alltid är det något nytt som man lär sig.
Nu har vi åter fått tillbaka härliga sommartemperaturer som vi hade på resan vilket känns bra man vill ju så gärna behålla det varma härliga för det behöver vi för att orka med vinterns kalla temperaturer.
Ha en fortsatt bra dag

 




måndag 22 juli 2013







Sommarmöte
I går var vi till min mans kusin och hälsade på vi brukar försöka att träffas varje sommar.Nu börjar åren hinna i fatt dem och det är inte säkert att de har kvar stället så många år till.I deras kök så är det så pittoreskt med den blå kulören som de har på sin inredning något som de har haft alla år som jag har känt dem.Här var vi hela dagen åt både lunch och middag och hade en som vanligt trevlig dag.
Utanför deras köksfönster så gick dessa kor och betade det är ett så idylliskt ställe att vara på för nedanför så slingrar sig älven förbi.
Svenne är intresserad som jag av trädgård så han har ju förstås en hel del vackra blomster här blommar den rosa Prickklockan rikligt.
Vi var även iväg till loppisen i byn som de brukar vara och jobba i tillsammans med ett annat par och jag gjorde ett inköp i form av en burk som jag nu har mjöl i.Det brukar alltid bli några inköp varje gång man är dit.Utanför byaskolan som loppisen är i så står denna packcykel full med blommor den har blivit fotad åtskilliga gånger av alla som är dit på besök.
Vi hade tyvärr lite otur med vädret för det var mera regn än sol men de gånger solen kom fram så kunde vi sitta ute en stund åtminstone fika på eftermiddagen innan molnen blev åter mörka och kom med blåst och regn.
I dag har vi ett fint väder vi ska åka i väg på födelsedagsfirande och en sådan dag så vill man ju ha helst sol.
Som vanligt så önskar jag att Ni alla där ute får ha en riktigt bra dag






fredag 19 juli 2013





Fredagsblommor
Medge att den härliga blomman med rosa kolvar är ganska så "frän" när jag hämtade plantan så stod det Blodtopp på etiketten men jag tror att den har något annat namn.Det brukar inte alltid stämma med etiketten det som man hämtar på våra trädgårdsdagar men den får heta vad den vill för mig för jag gillar den.
Den vita Prickklockan har i varje fall rätt namn och nu blommar den som bara den jag brukar plocka bort vissnade blommor då ska den blomma riktigt länge.Nu efter vår resa så har jag jobbat i trädgården en hel del med att rensa bort vissna blommor, även pionerna börjar sjunga på sista versen har plockat in av dem men de står bara en dag i vas så de får vara kvar ute där de håller längre.
Den vita Petunian i välkommen korgen blommar så fint men den står i hästgödsel så därför så gillar den läget ganska så bra .Om Ni tittar närmare på bilden så har jag satt dit en fjäril i smide köpte den i går när vi var in på en presentbutik då jag tyckte att den var fin i sin enkelhet.
I går kväll när vi var ut på en kvällspromenad så plockade jag en bukett Ljung det fanns olika lila kulörer på dem och jag hittade en tuva med ordentligt med färg i.Jag är inte ett dugg skrockfull har plockat in Ljung i många år men det har ännu inte hänt något dramatiskt.
Ägget som står intill har jag inhandlat i Visby det kallas för Gotlandsägg och är en ljuslykta och den lyser så fint när man tänder den,det har nämligen börjat skymma på kvällarna så jag har kunnat prova den.
I dag skulle solen skina men ännu är den frånvarande jag hoppas förstås att den kommer att lysa på oss senare i dag.I går var det en riktigt behaglig dag med en lagom temperatur och solen sken till och från innan regnskurarna kom och blötte marken.Maken tillsammans med andra herrar var ut på jakt efter hjortron men hittade inte så värst mycket det blev väl ungefär en syltburk men huvudsaken att de hade en trevlig stund i skogen.
Ha en bra Fredag allihopa
 

 

onsdag 17 juli 2013







Rabatten vid vägen och några mysiga får
På vårt torp har vi ju planterat en rabatt vid vägen och där har det blommat hela sommaren.Just nu så blommar Praktlysing för fullt och de är ju så tacksamma så de kommer nog att lysa ett tag till.Det är ju lite trevligt för alla som går,cyklar eller bara kör förbi när det blommar vid vägen och det förgyller ju även våra dagar när vi är där.
Tibastbusken den har så här fina bär för tillfället och de ser mycket goda ut men man ska inte falla för frestelsen då kan det gå illa utan de får vara kvar på sin stjälk hur vackra de än må vara.
Den här Rosen som jag inte vet namnet på har jag haft hemma i trädgården men jag tyckte nog att den skulle göra sig bättre på vårt torp och jag fick rätt nu är den så här fin med sina ljusrosa blommor .Den trivs otroligt bra men den sitter ju även ovanpå en gödselstack som varit där  för länge sedan.
Den doftar även väldigt gott har en lite söt doft men mild och är som Ni ser jättevacker.Jag har någon gång fallit för frestelsen att ta hand om den när jag varit på någon trädgårdsträff och jag har inte ångrat mig.
Jag har även tagit hit en planta av gräset Hängstarr  som jag tycker är så jättefin med sina hängen  och även den passar in i miljön.Egentligen så är det ganska så bra att ha ett ställe att sätta överblivna plantor på för då kommer de till användning och inte hamnar i komposten.Det är nog även en del som även hamnar där för allt kan man inte ta reda på.


I dag har vi haft lite grann sol så vi har varit på vårt torp och suttit och lyssnat på radion träffat vår granne Valda som i dag var hundvakt.Nu har även våra  grannar nedanför vägen skaffat sig får som nu går och betar vid deras hus vilket blir ett mysigt inslag.Bilden är tagen på långt håll för de ville inte komma nära just då jag skulle fota.
Ha nu en fortsatt bra eftermiddag

 
 
.
 

 

tisdag 16 juli 2013




                                                               En underbar resa
Till Rosornas ö  dit har vi varit tillsammans med våra närmaste grannar Lena och Andre där vi bodde på Clarion Hotell mitt i Visby och så här ser det ut ett hotell med anor från tolvhundratalet.
Ett hotell med välvda tak och en fin miljö på alla sätt.Där vi njöt av goda frukostar som brukligt är när man bor på hotell och där vi sov gott om nätterna för vi hade turen att ha rummen mot innergården.Man kan lugnt säga att vi har har varit på en hellyckad resa och haft det väldigt bra..
Där vi har vandrat omkring bland gränder med vackra välvårdade hus och vackra Rosor och vi slogs av hur lugnt och fridfullt det var att vistas på denna ö men det kanske berodde på att vi hade valt en lite lugnare period efter Almedalsveckan och innan Stockholmsveckan och medeltidsveckan drar i gång.
Rosor det fanns det ju gott om överallt och en" nörd" som jag är så fick jag frossa av vackra skapelser och dofta på en del  men det är ju inte alla som doftar hur vackra de än är men otroligt fina att titta på.
Dessa vackra Stockrosor som även de är rätt så mysiga och sköna där de står mot husväggarna.Jag skulle naturligtvis önska att jag hade denna variant kanske jag skulle försöka få tag på en för de kan även växa här i vår zon för vi har en dubbel som är  vit och den övervintrar. Det blir någonting att ta med sig inför nästa sommar kanske.
Så här kunde det även se ut det var bara att välja miljö det fanns hur många som helst och alla fina fast de var på olika sätt.
Vi gjorde även en guidad stadspromenad runt muren som är  egentligen 3,6 kilometer lång.

 Vår  härliga guide såg ut så här och hon berättade om muren som  uppfördes under 1200-talet  där vi även fick veta en hel del om olika torn som är bevarade dock inte alla.Muren är ju upptagen på UNESCOs världs arvslista det gjordes 1972.
Vi har varit på en helt underbar resa där vi har haft ett fantastiskt väder det var bara första dagen när vi kom dit som det var lite kyligare  men sedan har det bara blivit bättre och bättre.Vi har även gjort en bilutflykt en dag då vi åkte för att se raukar och Ho bergsgubben förstås och åkt ett tåg som gick runt i staden där vi också fick en liten repetition om stadens historia.
Nu är man åter hemma igen och har skaffat sig underbara minnen och så har man ju alla dessa bilder som jag har tagit dem får man ju titta på .
 Ni må ha en riktigt bra dag














tisdag 9 juli 2013





I rött,gult och blått
Då får jag unna mig att smaka på dessa härliga Rädisor som jag fått av vår torp granne Valda hon har gallrat i sitt trädgårdsland och det är inte direkt små utan har bjässe format. Färgen är också av hög kvalitet inte dumt att ha en sådan bra granne men i gengäld så brukar hon få växter av mig så det jämnar väl ut sig i slutändan.
Nu börjar ju även dessa primörer Jordgubbarna att bli röda till färgen och visst ser den god ut jag förstår att det inte är bara vi som gillar dem det gör även Trasten.I dag ska jag plocka in och kalasa på dem och det ska bli gott, så det inte blir kvar så många av de röda bären då blir det inte så kul längre för mina snyltgäster.
I trädgården så finns  även  den gula färgen representerad  egentligen så är det rätt så fint när man kombinerar i hop växter i samma kulört men i olika nyanser som här har jag planterat i hop några och det blir en färgklick i rabatten.
Murklockan den trivs så bra i sin rabatt  så här fint blommar den, nu hoppas jag att den kommer att överleva till en annan sommar för jag har haft tidigare Murklocka men har inte haft turen med mig.
I går så började jag  förbereda mig för en resa som vi kommer att göra inom en snar framtid.Jag blev även bjuden till min granne på fika på eftermiddagen och vi satt ute på deras altan och det gick bra även om det inte var den varmaste av dagar.
I dag har vi åter en mulen dag och ännu så länge så har det inte börjat regna och hoppas att det håller upp så gräsmattan får bli omhändertagen.
Ha en bra dag





måndag 8 juli 2013


 Ett potpurri av blommor
Efter en veckas blogguppehåll på grund av teknikstrul så har jag nu lyckats få bort "strulet" och är nu på banan igen.Under tiden det pågått så har det hänt saker i trädgården för det mesta håller på att slå ut i blom som ni ser så har den låga Fackelblomster nu slagit ut den blommar ju tidigare än den som jag har i den bakre delen av denna rabatt som blommar i Augusti.Jag har här satt in en hel del Malört av olika sort som jag tycker gör sig så bra i rabatterna då de även är fina i hop med allting som blommar.

I samma rabatt har jag en doft Pion som nu har slagit ut och som doftar så underbart här har den lagt sig i mitten på Rodgresia och det blev en mycket snygg kombination.Rodgresia som är fin hela sommaren med sina vinröda blad.
I rabatten som jag har gjort där vi en gång i tiden hade vår Björk där blommar  även den vita Prickklockan och den gör verkligen så gott den kan för att visa upp hela sin manual av blommor.Tillsammans med en Näva i lila och vitt,Blodnäva som håller på att slå ut med sina Rosa blommor och en hel del andra växter så har denna rabatt blivit som jag vill ha den.
William buffin har även den börjat blomma och den är ju så tacksam och är så här fin hela sommaren här finns även en vit Blodnäva som har vuxit över alla breddar men jag tror att den har hittat lite härlig hästgödsel i jorden och därför bjuder oss på en rejäl växtkraft.
I dag har vi en svalare dag men ett härligt torkväder för jag har tvättat och ska nu hänga ut den.Det finns väl inget härligare än just tvätt som hängt ute och doftar underbart när man tar in den det hör till sommaren när man har sådana möjligheter.
Hoppas att Ni får en riktigt härlig Måndag